Zpráva

Národní divadlo Brno uvede současnou německou hru
vydáno: 1.4.2016
Národní divadlo Brno rozšíří svůj repertoár o činoherní inscenaci Kdyby, tak, a co pak v režii Thomase Zielinského. Autorem hry z roku 2011 je uznávaný a německý dramatik Roland Schimmelpfennig, v současné době nejuváděnější německý dramatik. Hru s tímto podivným názvem napsal na zakázku divadla Schauspiel Frankfurt.

Díra ve zdi, za kterou nic není - přesněji, za kterou je Nic!
Autor si pohrává s motivy takzvané řemeslnické scény ze Snu noci svatojánské od Williama Shakespeara. V inscenaci tak vystupuje parta stavebních dělníků, kteří opravují zchátralý dům. Meditují nad zdí, kterou mají zbourat, ovšem nevědí, zda není nosná. Navíc jeden z dělníků zmizí. U piva a cigarety se pak roztáčí dialog, který volně přechází ve vyprávění několika paralelních příběhů. Postavy se doberou až k apokalyptickým a utopistickým otázkám, které však zůstanou nezodpovězeny - poněvadž dělníci mají "padla". V inscenaci se představí Petr Bláha, Martin Siničák a hostující František Nedbal s Janem Grundmanem. Premiéra se uskuteční 7. dubna v Divadle Reduta.

Slovo režiséra Thomase Zielinského
„Ten název hry zní jako filozofická stať a tam má hra také vskutku namířeno. Sice si na sebe bere montérky, ale vše je po Schimmelpfennigovsku pěkně poeticky zamíchané. Je tam báječná kombinace profánnosti všedního dne a fantasmagorie, která otevírá paralelní světy, o kterých jsem vždy tušil, že existují, ale nemyslel jsem si, že jsou tak brutální a kruté. Schimmelpfennig je nejen nejhranější, ale především nejúspěšnější žijící německý dramatik. Kontroverzní a vždy radikální, což se mi líbí a myslím si, že první věta hry patří mezi nejkondenzovanější a nejosudovější začátky dramatického příběhu, které jsem kdy četl: ´Nehodíme se k sobě´.“

zdroj zprávy: Vítězslav Charvát