Zpráva

Podzimní světové premiéry činohry v Divadle F. X. Šaldy
vydáno: 26.9.2020
Činohra divadla F. X. Šaldy v Liberci rozjíždí sezónu ve velkém stylu. Na říjen připravila těsně po sobě hned dvě unikátní světové premiéry. Jako první se představí v Malém divadle hra Tomáše Dianišky BURIAN. O týden později budou mít diváci poprvé příležitost vidět v Šaldově divadle inscenaci hry MOJE PRVNÍ ŽIDOVSKÉ VÁNOCE, kterou pro liberecké divadlo napsala izraelská dramatička Hadar Galron.

Tomáš Dianiška se vrací na libereckou scénu.
Známý herec a úspěšný autor, který svou divadelní dráhu začal v Liberci s generačním Divadlem F. X. Kalby, se vrací na „místo činu“. V Malém divadle režijně připravuje svou nejnovější hru BURIAN. Hra, kterou napsal přímo pro liberecké divadlo, je poctou odkazu krále komiků Vlasty Buriana, libereckého rodáka. Tento miláček národa, kterého lid bezmezně obdivoval a adoroval, byl za války vtažen do soukolí politických událostí tak nešťastně, že ho lidé začali šmahem odsuzovat a osočovat z kolaborace. Dodnes je velmi složité tyto události hodnotit, nicméně nová Dianiškova inscenace je bere do hry a je to skvělý vstupní materiál, který dovoluje ukázat Vlastu Buriana především jako lidskou bytost se spoustu kladů i záporů. Hra hodně akcentuje Liberec jako místo, odkud tento skvělý komediální herec pocházel a které mu dalo kořeny pro jeho divadelní tvorbu. Zajímavý je jistě i Dianiškův režijní nápad obsadit do titulní role herečku Veroniku Korytářovou. Zkrátka bude to velmi neotřelý a kreativní pohled na tuto svéráznou historickou postavu a věříme, že se diváci mají skutečně nač těšit.

Na jeviště Malého divadla vtrhne jeden z nejslavnějších libereckých rodáků, „král komiků“ Vlasta Burian v pátek 9. října.

Světoznámá autorka napsala drama Moje první židovské Vánoce exkluzivně pro činohru DFXŠ.
Ve spolupráci s režisérem Petrem Svojtkou a dramaturgem Jiřím Janků, a zásluhou dobré spolupráce s Izraelským dramatickým institutem a Izraelskou ambasádou v Praze, vznikl před třemi lety odvážný nápad, že by uznávaná izraelská dramatička Hadar Galron napsala zcela novou hru, která by se odehrávala v českém prostředí. Tuto ideu podpořilo i vedení divadla F. X. Šaldy, a tak začal vznikat text psaný přímo pro soubor zdejší činohry s dějem, který se odehrává v Liberci.

Přípravy začaly již před dvěma lety – autorka tehdy několikrát navštívila Českou republiku a snažila se zmapovat současné problémy v české židovské komunitě, ale i pohled nevěřících Čechů na židovské etnikum. Hovořila s představiteli Židovské obce, s evangelickými faráři, historiky a mnoha dalšími zajímavými lidmi, a zkoumala zejména téma hledání identity v dnešním složitém světě. Natočila si stovky hodin rozhovorů a pomalu začala skládat příběh nové hry. Nechtěla přímo zpracovávat příběhy související s holocaustem, zajímalo ji spíše to, jak se události spojené s válkou promítají do takzvaně druhé a třetí poválečné generace Židů žijících v Česku. Postupem času vznikla hra ukazující běžnou českou rodinu, která je najednou konfrontována se svými židovskými kořeny. Je to silné drama, které nás jednak nechá nahlédnout do fungování současné židovské komunity, ale rovněž se dívá na nás, na Čechy, poněkud jinýma očima, než jsme zvyklí. V květnu proběhlo v divadle Cameri v Tel Avivu čtení první verze tohoto textu v angličtině a přenášelo se pomocí videokonferenčního hovoru do Česka, aby mohli režisér a dramaturg získat první dojmy. V Liberci se inscenace začala zkoušet 24. srpna. Hadar Galron dorazila na první týden zkoušení, což bylo kvůli koronavirové pandemii velmi složité. Zvláštní poděkovaní patří Izraelské ambasádě a českému ministru kultury panu Zaorálkovi za osobní intervenci, která tuto návštěvu umožnila.

Světová premiéra je naplánována na 16. října v Šaldově divadle a věříme, že se odehraje za autorčiny osobní přítomnosti.
Záštitu nad nově vznikající inscenací Moje první židovské Vánoce převzal velvyslanec Státu Izrael v České Republice Daniel Meron.

zdroj zprávy: Jakub Kabeš