Zpráva

Prague Fringe přiveze Broadway na Malou Stranu už počtrnácté
vydáno: 15.5.2015
Eklektický mix divadla, komedie, hudby, tance a poezie se letos opět vrací do několika divadel na Malé Straně v Praze. Fringe festivalová extravaganza je něco, na co jen tak nezapomenete. Od 22. do 30. května mají čeští i zahraniční diváci možnost zhlédnout uměleckou produkci z celého světa.

V Malostranské besedě, v Muzeu alchymistů, A Studiu Rubín, Divadle Kampa, Divadle na Prádle, Kavárně 3+1 a v Mosaic House se představí 45 uměleckých souborů z Velké Británie, USA, Japonska, Austrálie, Kanady, Itálie, Holandska, Srbska, Maďarska, Irska, Německa, Švédska, Jižní Afriky a České Republiky. Během 9 festivalových dní se tak uskuteční více než 210 inscenací. Prague Fringe přemění Malou Stranu na českou Broadway. Zahraniční show totiž v Praze sehrají několik představení za sebou, některé hrají každý den, jiné končí po třech reprízách. Program probíhá každý festivalový den od 17 do 23 hodin.

„Festival se pravidelně koná v druhé polovině května, kdy během 9 festivalových dní mají diváci unikátní možnost zhlédnout práci stovek umělců z celého světa. Ti přijíždějí do Prahy s tradičními i experimentálními představeními, které prezentují na jedinečných jevištích v historickém centru jednoho z nejkrásnějších měst na světě,“ říká ředitel a jeden ze zakladatelů festivalu Skot Steve Gove, který Prague Fringe přivezl do Prahy před 14 lety ze skotského Edinburghu.

„Pražský Fringe festival je nezbedné vnouče úplně prvního Fringe festivalu v Edinburgu. Od skromných počátků v roce 2002 jsme ušli mílovými kroky pořádný kus cesty, kdy každý rok pro nás znamenal vývoj směrem k většímu a populárnějšímu festivalu. První rok navštívilo festival asi 400 lidí, postupem času se naše fanouškovská základna rozšiřovala a v posledních letech přijíždí na Fringe okolo 6000 diváků všech věkových kategorií,“ dodává Gove, který je už přes 15 let pražským rezidentem.

Letošní ročník Prague Fringe je nabitý k prasknutí, do Prahy opět zavítá jihoafrický kouzelník Stuart Lightbody nebo divadelní soubor Alliance for new musictheatre z Washingtonu, D.C., který v loňském roce vzdával hold dramatikovi Václavu Havlovi a letos přijede s produkcemi dvou Kafkových děl. Poprvé za čtrnáctiletou historii se na Prague Fringe objeví burleska, se kterou vystoupí skvělá pražská skupina Prague Burlesque Academy. Každý večer je navíc připraven pro všechny umělce a diváky program v prostorách Malostranské besedy, kde v rámci Fringe Clubu proběhnou tematické večery. Hned v sobotu 23. května je na řadě Open Mic Night, během které může kdokoliv vystoupit na pódium a předvést se, hned v neděli následuje večer s názvem Kde je můj kilt?, o který se postará Klub skotských tanců Caledonian Club. V dalších dnesch se představí Quiz night, Karaoke večer nebo Dj Set Radia 1.