Zpráva

Praha v nadcházejícím týdnu pohostí světové kapacity ze Shakespearovských společností
vydáno: 6.1.2019
V následujícím týdnu Praha přivítá významné hosty, a to sice ředitele Shakespearovských společností z celého světa. Pražská Shakespearovská společnost v čele s Guyem Robertsem pořádá konferenci na téma "Svět je i jinde", o kterém budou diskutovat ředitelé z Globe Theatre, Royal Shakespeare Company, National Theatre of Nice, Stratford Festival, Oregon Shakespeare Festival, Bremer Shakespeare Company, Gdansk Shakespeare Festival aj.

Pozvání přijali i hudební skladatel, který byl nominován na Oscara, Patrick Doyle nebo Broadwayský herec Patrick Page, jenž momentálně exceluje v Hadestown v Royal National Theatre v Londýně. Na konferenci samozřejmě nebude chybět ani profesor Martin Hilský.

„Je to pro mě obrovská čest organizovat něco tak velkého. Troufám si říci, že to je nejzásadnější událost mé kariéry. Pro Prague Shakespeare Company je to neuvěřitelná čest, ale zároveň obrovská zodpovědnost. Do české metropole se sjede přes sto významných shakespearologů z celého světa. Jedná se o skutečné špičky,“ říká Roberts, který připravuje nejenom konferenci v hotelu v centru Prahy, ale také odpolední workshopy. Jeden z nich dokonce povede herec, hudebník, scénárista a režisér Jan Budař.

Večerní program pak nabídne českou verzi Mnoho povyku pro nic, kterou Guy Roberts režíroval v Divadle Bez zábradlí v hlavní roli s Romanem Zachem a Lucií Benešovou. Ta bude uvedena 8. ledna od 19 hodin.

Diváci budou mít možnost zaposlouchat se do hudebních úryvků, které složil Patrick Doyle pro legendární filmy Kennetha Branagh
a Romea a Julie, Večer tříkrálový nebo třeba Hamlet. Texty ze stejnojmenných her zde přednese Guy Roberts, Jessica Boone, Václav Vašák nebo Karel Heřmánek ml. Koncert se konná 11.ledna od 19 hodin ve Stavovském divadle.

15. ledna se pak do Stavovského divadla vrací Masaryk v Americe v hlavních rolích s Janem Ungerem, který ztvární T. G. Masaryka, a Karlem Heřmánkem ml. v roli Karla Čapka.

zdroj zprávy: Divadlo Bez zábradlí