Zpráva

Přípravy na Divadelní léto pod plzeňským nebem jsou v plném proudu, festival nabídne Romea a Julii i Cyrana
vydáno: 10.5.2021
Jeden z největších open air divadelních festivalů v republice plánuje postavit scénu pro svůj 14. ročník v centru Plzně U Zvonu. Divadelní léto pod plzeňským nebem se tu bude odehrávat od 12. června do 28. července a hlavní premiérovou novinkou bude Romeo a Julie v režii principála pražského Spolku Kašpar Jakuba Špalka. Na scénu Divadelního léta se vrátí také reprízy velmi úspěšné inscenace Cyrano z roku 2018 s charismatickým Michalem Dlouhým. Doprovodný program nabídne autorská představení studentů HAMU a DAMU, která vznikají v rámci rezidenčních pobytů, Open Air Slam nebo večer s muzikálem Divadla J. K. Tyla. Festival už zahájil předprodej vstupenek prostřednictvím sítě GoOut.

Od roku 2008 připravuje Divadelní léto pod plzeňským nebem každý rok původní inscenaci, kterou zasazuje do kulis města. Program nabízí také reprízy z předchozích let. Scéna s hledištěm pro přibližně 500 diváků vyrůstá pokaždé v jiném prostoru a dodává tak letním večerům neopakovatelnou atmosféru. Vloni Divadelní léto výrazně ovlivnila pandemie, festival proběhl ve skromnější podobě, stal se ale jednou z prvních akcí, které se po jarní vlně podařilo uskutečnit. Organizátoři věří, že hrát se bude i letos. „Naší výhodou je, že hrajeme na čerstvém vzduchu pod širým nebem. Loňský rok byl opravdu těžký, hodně jsme se toho ale naučili – mimo jiné reagovat na změny ze dne na den, někdy i z hodiny na hodinu, nebo zajistit všechna potřebná protiepidemická opatření pro diváky i herce,“ říká Marcela Mašínová, ředitelka Divadelního léta.

Do titulních rolí premiérové inscenace Romeo a Julie obsadil režisér Jakub Špalek neokoukané tváře – Daniela Pivodu Ondráčka a Terezu Slámovou, v roli Kapuleta se na Divadelní léto vrátí Jan Zadražil, který tu v roce 2009 a 2010 exceloval jako Gogolův Revizor. Merkucia ztvární Miloslav Tichý a také v dalších rolích se představí herci pražského divadelního Spolku Kašpar: Eva Elsnerová, František Kreuzmann, Štěpán Coufal a Kristián Stolařík. Nejslavnější Shakespearův milostný příběh se bude v Plzni hrát v překladu Josefa Topola a úpravě pro 8 osob.

Cyrano v režii Ivana Řezáče měl premiéru v roce 2018, reprízy mohli diváci vidět i v létě 2019 a inscenace se stala ve třináctileté historii Divadelního léta jednou z nejúspěšnějších. Spolu s vynikajícím Michalem Dlouhým se na plzeňskou letní scénu vrátí mimo jiné Miloslav Tichý, Kamil Halbich, Jiří Maryško, Jan Jankovský, Bronislav Kotiš, Jana Kubátová, Klára Krejsová a další. Jako Cyranova krásná sestřenice Roxana se nově představí Malvína Pachlová.

Scéna U Zvonu bude v červnu a červenci hostit také doprovodný program Divadelního léta, který je jakousi laboratoří nových talentů. I v nelehké situaci ovlivněné pandemií se v loňském roce podařilo festivalu realizovat rezidenční pobyt studentů DAMU v umělecké dílně PaNaMo v Partolticích, který vyvrcholil vznikem inscenace Poslední zrnko písku. Tato pozoruhodná generační výpověď se v červnu na Divadelní léto vrátí.

Letos festival podpoří tvorbu mladých umělců dalším rezidenčním pobytem. Jeho vůdčí osobností je režisérka Jaroslava Šiktancová, která do hry přizve soubor BodyVoiceBand a studenty Katedry nonverbálního divadla HAMU. Jejich autorská inscenace Vidíme se? Slyšíme se? bude reflektovat situaci, která celou společnost uzavřela do svých domovů, pokojů, k počítačům.

Divadelní léto nabídne tradičně také inspirativní představení svých programových partnerů, jako je Open Air Slam (ve spolupráci se Slam poetry.cz) a večer Jsme muzikál! v režii muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla.

Tým festivalu Divadelní léto pod plzeňským nebem se rozhodl vyjádřit osobní dík zdravotníkům, kteří v první linii bojují proti nemoci covid-19, a zároveň by tuto formu poděkování vstupenkou rád umožnil i svým divákům a příznivcům. Vstupenku na představení Romeo a Julie dne 6. 7. pro zdravotníky z Fakultní nemocnice Plzeň je možné zakoupit stejně, jako běžné vstupenky na Divadelní léto, v síti GoOut prostřednictvím odkazu Poděkujte vstupenkou! „Jsme velmi rádi, že záštitu nad akcí Poděkujte vstupenku! převzal primátor města Plzně pan Martin Baxa,“ doplňuje Marcela Mašínová.

Festival Divadelní léto pod plzeňským nebem podporují město Plzeň a Plzeňský kraj.

zdroj zprávy: Daniela Vítová