Zpráva

Půvabná a něžná muzikálová komedie o krizi mezilidských vztahů
vydáno: 1.10.2021
Co všechno se může stát na prvním rande naslepo? O čem mluvit? O práci, o bývalých partnerech, o vlastních obavách, zklamáních? Není to k zbláznění: přemýšlet o tom, zde je pro vás ten druhý dost dobrý a jestli vy jste dost dobří pro toho druhého – a u toho se snažit uvolněně bavit? A hlavně – kdo má nakonec zaplatit účet?

Půvabnou něžnou muzikálovou komedii napsala trojice mladých amerických autorů. Hudbu a texty písní složili Alan Zachary a Michael Weiner, kteří se spřátelili již během studií na soukromé střední škole v Los Angeles a mají na svém kontě několik muzikálových produkcí pro společnost Disney po celém světě, písně pro nejednu televizní společnost a muzikály Twice Charmed (pokračování příběhu o Popelce), Secondhand Lions či 17 Again. Autorem mluvených částí je scenárista a producent Austin Winsberg, který je mimo jiné podepsán pod seriály Gossip Girl, Jake in Progress, Still Standing nebo Glory Days.

Když se Weiner a Zachary v roce 2000 setkali s Austinem Winsbergem, poznali v něm spřízněnou duši a on sám se podle svých vlastních slov rychle stal jakýmsi jejich třetím mušketýrem.
„Všichni jsme v určitém okamžiku trpěli tím, že jsme milí kluci, kteří touží po určitém typu dívek, ale právě tento typ dívek se s muži našeho formátu spíše radši přátelí,“ řekl A. Winsberg v rozhovoru pro New York Times. Všichni tři se potkávali u dlouhých debat, kde sdíleli nejen své umělecké sny, ale také velké množství vlastních trampot s milostným životem.

Zachary s Weinerem a Winsbergem chtěli napsat něco malého a velmi osobního a ventilovat tak svůj strach z toho, že zůstanou všichni single. Nakonec se ale oženil každý z nich. „Nápad na muzikál First Date vznikl již mnoho let před samotným uvedením, a i když pro všechny tři představoval jakousi psychoterapii, nakonec vznikl skvostný muzikálový kousek plný humoru, zábavy i ironického pohledu na současný život třicátníků,“ představuje dílo dramaturg inscenace Miroslav Ondra.

Světová premiéra se uskutečnila 10. března 2012 ACT Theatre v Seattlu a před sedmi lety se muzikál objevil s velkým ohlasem i na Broadwayi. Zdejší premiéra proběhla 8. srpna 2013 v Longacre Theatre a posléze jeho úspěšné cesty vedly do Tokia, Buenos Aires či Melbourne. Kromě chytlavých a melodických písní za to nepochybně mohla i osobitá forma tohoto vynalézavého komorního muzikálu. Do prvního rande mile plachého manažera Aarona a atraktivně rázné „tvrďačky“ Casey zde totiž originálně promlouvají všechny „hlasy v hlavě“, které si oba po lásce toužící přináší na schůzku s sebou. Ať už je to Caseyina sestra se svými promluvami o tikajících biologických hodinách a Caseyině špatném vkusu na muže, nebo Aaronova expřítelkyně Allison, která pro něho představuje trvalé manželské trauma. K tomu připočtěte naštvaného Reggieho, Caseyina kamaráda gaye, připraveného na telefonu „vysekat“ Casey z nepovedené schůzky nebo třeba sbor Aaronovy židovské rodiny, který ho v jeho fantazii přichází varovat před sblížením s dívkou jiné víry. Je pak jasné, že je zaděláno na chytrou zábavu, ve které se – byť to tak zpočátku nevypadá – nakonec potvrdí, že se protiklady opravdu přitahují…

Londýnská premiéra muzikálu First Date se měla odehrát v říjnu 2020, avšak kvůli celosvětové pandemii nemoci covid-19 byla nazkoušená inscenace natočena v režii a produkci Deana Johnsona. Show byla nejdříve živě streamována po omezenou dobu v říjnu z londýnského hudebního centra Crazy Coqs, nyní je k dispozici na divadelní streamovací platformě BroadwayHD. V hlavních rolích jsou obsazeni broadwayská hvězda muzikálu Pretty Woman Samantha Barks (Les Misérables) a známý herec z West Endu Simon Lipkin (Avenue Q, Ghost Stories).

V živém off-line divadelním prostoru tak MdB uvede tuto noblesně zábavnou romantickou komedii v evropské premiéře 9. a 10. října 2021 na své Činoherní scéně!

V úpravě a režii Stanislava Moši, v překladu Zuzany Čtveráčkové, ve scéně Jaroslava Milfajta, v kostýmech Andrey Kučerové, v hudebním nastudování Dana Kalouska, v choreografii Michala Matěje a v dramaturgii Miroslava Ondry se hlavních rolí zhostí Eliška Skálová (Casey) a Daniel Rymeš (Aaron). V dalších úlohách příbuzných, bývalých partnerů, návštěvníků baru apod. se pak diváci můžou těšit na Aleše Slaninu, Svetlanu Janotovou, Dušana Vitázka, Viktórii Matušovovou nebo Andreu Zelovou a Kristiana Pekara.

zdroj zprávy: Kateřina Vižďová