Zpráva

Sen anebo Čas probuzení?
vydáno: 11.12.2017
„Jakživ jsem nečet, jakživ neslyšel, / že by to někdy, co svět světem stojí, / upřímná láska měla zrovna lehké.“

Sen noci svatojánské (A Midsummer Night’s Dream) patří k Shakespearovým nejhranějším a nejslavnějším komediím. A když se řekne Shakespeare a Klicperovo divadlo, jistě Vám vytane na mysli jméno David Drábek. A zcela správně! Po Macbethovi, Richardu III.Romeovi a Julii je tu další drábkovská adaptace Williama Shakespeara v překladu Martina Hilského, která bude mít premiéru 16. prosince 2017 na hlavní scéně Klicperova divadla.

Očekávejte shakespearovský snově magický příběh, avšak představte si, že se odehraje v ošuntělé nemocnici jen pár krůčků od vašeho domu!

Těšit se můžete na téměř celý soubor Klicperova divadla. V hlavní roli introvertního doktora Puckmana (později extrovertního Puka) se představí Jiří Panzner, Natálie Holíková bude oddanou zdravotní sestrou Flórou, ředitelem nemocnice Svatého Onufria (ale i Oberonem) se stane Jan Vápeník, v roli primářky (a zároveň Titanie) se představí Kamila Sedlárová. Martina Nováková bude zdravotní sestrou Biancou, Marie Kleplová Demetriovou sestrou Lukrécií. Kvarteto pacientů (potažmo milenců) ztvární Týna Andělová Průchová (jako Hermie), Matěj Anděl (jako Lysandr), Zora Valchařová Poulová (jako Helena) a František Staněk (jako Demetrius).

Partu řemeslníků, kteří jsou z různých částí světa a více zkazí, než opraví, ztvární Filip Richtermoc (Ukrajinec), Jan Sklenář (mimozemšťan), Miroslav Zavičár (Peršan), Lubor Novotný (černoch) a Josef Čepelka (Čech).

Stejně jako k Bonnie patří Clyde, k Romeovi Julie, k Bolkovi Lolek, tak k Davidu Drábkovi neodmyslitelně patří Darek Král, jenž je i v této inscenaci autorem hudby. Scénu vytvořil Marek Zákostelecký, kostýmy navrhl Tomáš Kypta, dramaturgem inscenace je Ladislav Nunvář a na choreografii spolupracovala Sára Venclovská.

Sen anebo Čas probuzení?
David Drábek se ve své adaptaci inspiroval filmovým dramatem Čas probuzení (Awakenings) z roku 1990. Film Čas probuzení je hereckým koncertem Robina Williamse a Roberta De Nira. Ústředním tématem filmu je snaha samotářského lékaře Malcolma Sayera, jehož ztvárnil Robin Williams, najít příčinu, proč jsou někteří pacienti dlouhé roky v katatonickém stavu. Doktor Sayer se domnívá, že tyto lidské sochy jsou uvnitř zcela při smyslech, a proto hledá lék, který by pacienty probudil znovu k životu a dal jim možnost pocítit radost i bolest, což se mu nakonec podaří.

A právě z toho vychází klicperovská adaptace – čtyři pacienti – Hermie, Helena, Lysandr a Demetrius jsou v katatonickém stavu, dýchají, trochu se hýbají, ale nikdo neví, jestli uvnitř vnímají a něco cítí. Středobodem všeho dění se stává doktor Puckman. Podaří se mu alespoň na jednu noc probudit svým lékem tuto čtveřici? A usmířit svár ředitele nemocnice / krále skřítků s primářkou / královnou víl?

DOKTOR PUCKMAN
Existuje velmi silné přesvědčení... tedy zatím hlavně moje přesvědčení, že by tento lék mohl vysvobodit některé naše katatonické pacienty k alespoň trochu otevřenému a komunikativnímu životu. Vysvobodit je z jejich ulit na světlo… pozdravit se s nimi, dorozumět, seznámit je s nejbližšími... tedy alespoň na nějaký čas... krátký, delší, to nevíme…


A nadto je tu i parta zahraničních řemeslníků pod vedením Jurije Klubkoněnka, která představí vlastní adaptaci jedné opravdu slavné sci-fi.

Dramaturg Ladislav Nunvář o inscenaci:

„Toto je moje první dramaturgická spolupráce s Davidem Drábkem, ale jelikož jsem viděl jeho předchozí adaptace Williama Shakespeara, tak jsem se na ni těšil.

David Drábek propojil známou a tolik uváděnou komedii s jedním, pro mě, z nejkrásnějších filmů. Na jedné straně komedie plná hašteření, dvoření a na straně druhé drama o těžce nemocných lidech. David Drábek zde opět ukazuje, že lze Shakespeara „dělat jinak“.

První polovina inscenace vychází částečně z filmové předlohy Čas probuzení, druhá část je shakespearovská, ale Čas probuzení prostupuje i do Shakespearova příběhu – znovu se vynořují traumata, staré spory, ale i krásné okamžiky, které se odehrály před dávnými lety. Nad veselým hašteřením milenců visí jako Damoklův meč obava, jak bude lék, který doktor Puckman milencům aplikoval, na ně působit. Bude pro tuto čtveřici svět, do kterého se probudí tím krásným shakespearovským světem roztomilých elfů a víl, nebo spíš horrorovým obrazem? A stihne tento čtyřlístek najít tu pravou lásku, než účinek léku vyprchá?

Shakespearův Sen zůstává, ale diváci ho vidí očima pacientů. A jaký bude? Uvidíte sami.“


zdroj zprávy: Martin Sedláček