Zpráva

Spitfire punk a přátelé v Paláci Akropolis
vydáno: 13.1.2010
V průběhu ledna (21.1. - 25.1.2010) se v Paláci Akropolis představí divadelní profil Spitfire Company a jejich přátel. Tento divadelní počin navazuje na úspěšnou událost z ledna 2009. Tentokrát je hlavním tématem bláznovství, šílenství, šibalství a rebélie. Jedním slovem PUNK.

Divadelní skupina Spitfire Company připravila pro své příznivce a nejen pro ně pět večerů divadelní třaskaviny. Vzhledem k tématu je leitmotivem divadelní prostor v Paláci Akropolis, který bude každý večer jinak uzpůsoben. „Vždy se snažíme o co největší komunikaci s prostorem,“ říká Petr Boháč, umělecký šéf Spitfire Company a dodává: „Nově vytvořený divadelní rostor je pro nás výzva. Tentokrát postavíme „vzhůru nohama“ Palác Akropolis. Jeden večer budou diváci sedět na jevišti, bude se hrát na Malé scéně, u představení Svět odsouzencův se bude sedět u stolečků a u Ženského divadelního improvizačního punku se bude moci tančit.“
Z dalších inscenací Spitfire Company přehlídka představí Unicorn s fenomenálním Petrem Vaňkem nebo Hlas Anne Frankové.
Diváci se dále mohou těšit na dva hosty Spitfire Company, na Marka Matějku, který zahraje představení Blb a Vojtu Švejdu s jeho Metamorphosis Famfuláre, bláznivou komediální hudební impro estrádou.

Vyvrcholení Spitfire punku se stane představení Svět odsouzencův s „pohyblivými světly“. Tato varianta byla poprvé představena na Mezinárodním festivalu Zdarzenia, kde Spitfire Company získala v roce 2009 Grand Prix. Svět odsouzencův se naposledy hrál na festivalu Next Wave, v němž patřil mezi nejlépe ohodnocované představení. Ojedinělou složkou Světa odsouzencova je výtvarný akt Jana Mika. Samotný Jan Miko zažil v roce 2009 přelomové období. Vytvořil spolu s výtvarníkem Jiřím Sozanským a herečkou a režisérkou Miřenkou Čechovou výtvarnou performanci Osamělé dialogy, která se uskutečnila na Mezinárodním festivalu Nultý bod. V den zvolení Baracka Obamy prezidentem USA namaloval Jan Miko sérii obrazů Černý Obama 1, 2, 3. První obraz nazvaný Černé srdce Baracka Obamy zakoupila diplomatická služba USA. Tisk tohoto obrazu se stal podkladem pro PF 2009 diplomatické služby USA. V současné době se Jan Miko umělecky vyjádřil k situaci lidských práv a menšin na území Iranu; k připravované popravě 3. nezletilých, obviněných z homosexuality. Dále připravuje sérii obrazů UGANDA, ve které reaguje na schválení zákonu požadující trest smrti pro všechny homosexuální osoby nemocné HIV/AIDS a trest doživotních žalářů pro rodinné příslušníky, kteří nenahlásí tyto skutečnosti úřadům.

Další lahůdkou bude dvojdílný Ženský divadelní improvizační punk, jehož protagonistky (Miřenka Čechová, Iris Kristeková a Jindřiška Křivánková) si zastřílí na terč zvaný Shakespeare. Tentokrát se budou parodovat Shakespearovy ženské hrdinky.

Divadelní soubor Spitfire Company bude navazovat na úspěšnou sezónu 2008/2009. V roce 2010 uskuteční tři projekty. Novou premiéru Nedotknutelní v Experimentálním prostoru Roxy/NoD. S malířem a sochařem Jiřím Sozanským společně připravují projekt Den dvacátý druhý, který bude reagovat na události popravy Milady Horákové. Posledním projektem je hudebně divadelní Bad Clowns, jenž by se měl stát první „garbage operou“ - operou vzniklou na smetišti a z věcí ze smetiště.

Vstupenky v cenách od 120 do 190 Kč budou v prodeji v Paláci Akropolis. Objednávku je možné učinit i zasláním emailu na: spitfirecompany@gmail.com.