Zpráva

Televize NAŽIVO již od 20. listopadu!
vydáno: 19.11.2020
Živá kultura! Pamatujete se na ni ještě? I když to může vypadat, že dočista zmizela, jenom hledala nový domov.

V reakci na vládní opatření limitující možnosti existence živé kultury na jaře tohoto roku, zůstaly soubory Cirk La Putyka a HEAVEN´S GATE aktivní. Všechny spřátelené soubory, jejichž domovem je divadlo Jatka78, se vzájemně inspirovaly a hledaly cesty, jak lidem živou kulturu i přes všechny restrikce přiblížit a neopustit tak své diváky. Veřejný prostor a specifické exteriéry se staly alternativním jevištěm a objektiv kamery umožnil divákům skutečný prožitek z živé kultury. Kinematografie se tak stala součástí živé kultury.

Cirk La Putyka, Jatka78 a společnost HEAVEN’S GATE režiséra Viktora Tauše spouští 20. listopadu 2020 ve 20 hodin nový televizní kanál Televize NAŽIVO.
Díky pozemnímu digitálnímu vysílání se program televizního kanálu Televize NAŽIVO dostane zdarma do 3 miliónů domácností a propojí živou kulturu s diváky u obrazovek.

Čekají na vás představení souborů Cirk La Putyka, Jatek78, Amerikánky, Vosto5, Divadla Na zábradlí, Divadla Minor a celé řady dalších, ale i koncerty Lenky Dusilové, České filharmonie či Báry Polákové.

Vysílání, které nabídne aktuální živou divadelní, hudební i dětskou tvorbu včetně exkluzivního formátu Film Naživo, zahájí Televize NAŽIVO kabaretem Pot a Lesk v přímém přenosu 20. listopadu 2020 ve 20 hodin.

Unikátní formáty a specifický kinematografický jazyk definuje jedinečnost zážitku, jenž se stává alternativou živé kultury. Vše, co uvidíte, se odehrává vždy Naživo teď a tady. Divadelní představení, koncerty, talkshow, ale i znělky a dokonce i reklamy. Uvidíte každý přešlap, přeřek, omyl, ale také pocítíte adrenalin performerů, když dělají salto, dech zpěváků či společné štěstí po odehraném představení. To vše je šarm nové Televize NAŽIVO.

Kdo nestihne konkrétní pořad vidět během živého vysílání, bude mít možnost si vybrat v placeném archivu na platformě www.filmnazivo.cz, kde nalezne všechny dosud odvysílané pořady. Tato platforma zároveň funguje jako podpora souborů a spoluúčast na tvorbě nových pořadů. 50 % příspěvku putuje jednotlivým souborům (jejichž performeři jsou zvlášť honorováni za svůj výkon) a 50 % na vznik nových pořadů.

Více informací k Televizi NAŽIVO na www.nazivo.art.

Viktor Tauš ke vzniku Televize NAŽIVO říká: „Věřím, že jsme během první vlny pandemie objevili cesty, skrze které dokážeme kinematografickou formou divákům zprostředkovat živou kulturu jako alternativní prožitek a nikoli jeho redukci. Smyslem našeho vzájemného inspirování se a naší tvorby není postavit vlastní televizi. Ta má být prostředkem služby a povinnosti vycházející z podstaty naší práce, kterou je zprostředkování živé kultury lidem, kteří ji potřebují. Jako protiváhu svým těžkým osudům a strachu vyvolávaném oficiální komunikací pandemie, která nás rozděluje a staví jednoho proti druhému jako svého potencionálního vraha. Smyslem je služba, jež v ideálním světě - v čase krize - vykonává veřejnoprávní televize. V České republice to musíme dělat my sami.“

Rosťa Novák ml. vysvětluje: „Doba je bláznivá a my se učíme žít v nové realitě. Já jsem si od začátku zvolil cestu aktivní. Nedokážu jen sedět a být zoufalý z toho, kde se teď nacházíme. Některými projekty pomáháme, jinými tvoříme něco nového, někde se vracíme ke kořenům, hrajeme kdekoliv za jakéhokoliv počasí. Ale která platforma může dát nejen práci, ale možnost dělat to, co umíme, lépe než televize? Je to asi další ztřeštěný nápad. U projektu Cesty jsem říkal nej… projekt… Televize se řadí do těchto bláznivých projektů, kterému ale naplno věřím a jsem jím fascinován. Také díky společnosti, ve které vzniká. Je motivující potkat lidi, se kterými si rozumíš, jak po umělecké, tak po lidské stránce. Je to projekt plný výzev. Projekt, který nám dává naději v téhle době pokračovat, neztrácet naději. Vzniká něco unikátního, co si žádá odvážné lidi, a doufám, že to osloví veliké množství diváků. A nejen těch, kteří kulturu milují a vyhledávají, ale věřím, že máme šanci přinést kulturu i do domácností, kde na ni třeba zapomněli. Bude to jízda a bude Naživo. Nebude předtočená. Bude skutečná a opravdová. Se všemi nedokonalostmi, které k tomu určitě budou patřit. Chyba v tomhle projektu neexistuje.“

Štěpán Kubišta uvádí: „Internet je zahlcen obsahem. Kvantita zastínila kvalitu a náš divák nemá čas hledat, zkoušet a třeba se nakonec nestrefit do svého vkusu. Televize NAŽIVO nabídne náš výběr toho, co považujeme za kvalitní umění a hlavně to, čeho si v uměleckém prostředí vážíme. Naše zkušenost z jarní vlny omezení nám naznačuje, že tento výběr je ochotno s námi sdílet velké množství divácké veřejnosti. Byla by škoda tuto cestu nezkusit a oslovit větší množství diváků. Prostě to zkusíme, lepší než hořekovat nad chybějícími tržbami z neuskutečněných představení.“

Formáty Televize NAŽIVO
Jedinečnost Televize NAŽIVO je v unikátním pojetí hudebních či divadelních představení. Již během prvních vteřin pochopíte, že se nejedná o pouhý záznam představení. Jde o zážitek!

- Domanéž => výukový program pro děti a rodiče. Před nástupem do školy a do práce je potřeba rozcvičit naše těla. A jelikož cirkusová umění jsou o důvěře, o riskování, o preciznosti, je tohle ideální prostor, jak se připravit na náš všední den. Odpoledne se potkáme znovu, abychom se cíleně věnovali cirkusovým technikám v našich, vašich, domácích podmínkách.
- Talk Show => živá talkshow inspirovaná programem Vosto5 - Kupé v lese.
- Film Naživo => inscenace a koncerty zasazené do živého světa, které původní inscenaci vytváří nový kontext natáčené filmovým štábem v jediném záběru, kamera vstupuje do intimního prostoru umělců nebo se naopak zaměří na svět kolem nich. Uvidíte: koncert Lenky Dusilové, koncert Báry Polákové, koncert pro Amerikánku, Roots, Amerikánka, koncert České filharmonie, Zkoleduj se, atd.
- Divadlo Naživo => průlomový formát kinematografického sdílení divadelní zkušenosti. Divadelní představení je natáčené kamerou z ruky, v těsné blízkosti herců, tam, kam se divák v divadle nikdy nedostane. Revoluce ve snímání divadla - divadlo jako film. Mikroskopická studie herectví. Dokonalý intimní zvuk, ve kterém slyšíte i hercův dech. Kamera žije příběh s hercem.
- Late Night Show => kabaret, burlesque, hudba, tanec, magie. Umíchejte si doma koktejl toho nejlepšího, co se v noci děje na scénách českých kabaretů a tanečních sálu. Vše za přítomnosti hostů z kulturního a společenského života.
- NoD Academy => série živě streamovaných přednášek předních českých odborníků pro žáky a studenty. Ve spolupráci s Divadlem NoD a Národním pedagogický institutem ČR.

Exkluzivní formát v odložené sledovanosti: multi kamera!
Všechny formáty sledované v odložené sledovanosti prostřednictvím placeného archivu budou k dispozici ve formátu multi kamera. Tato aplikace divákům umožní prostřihávat autorský kontinuální záběr s pohledy dalších kamer.
V případě divadla půjde o mikrokamery instalované v kostýmech herců. Divák tak bude moci prožít akrobacii z pohledu performera nebo s hercem během představení odejít do šatny a čekat na další výstup. To vše při kontinuálním poslechu zvuku představení na jevišti.
V případě koncertů půjde o kamery snímající jednotlivé hudebníky. Divák tak bude moci koncert sledovat pouze skrze zvoleného hudebníka hrající na specifický nástroj a studovat jeho hru.

Vše na televizním kanálu Naživo je živě… tedy i unikátní reklamy Naživo. Nabízíme komerčním i nekomerčním subjektům širokou škálu reklamních možností. Mimo jiné i loutkovou reklamu, kterou odehrají nejlepší loutkoherci v ČR anebo reklamu Naživo, kterou v živém vysílání před, po či v přestávce daného programu zahrají živě herci.

Televize NAŽIVO vysílá pod záštitou ministra kultury Lubomíra Zaorálka.
Děkujeme za podporu Ministerstvu kultury České republiky a za důvěru Radě pro rozhlasové a televizní vysílání.

zdroj zprávy: Johana Turner (TURNER PR), Jiří Sedlák (ArtsMarketing.CZ)