Národní divadlo Brno [Mahenovo divadlo]

Friedrich Schiller

Marie Stuartovna

Premiéra: 15.6.2018. Překlad: Hanuš Karlach. Dramaturgie: Martin Kubran. Scéna: Tom Ciller. Kostýmy: Georges Vafias. Hudba: Ivan Acher. Režie: Martin Čičvák.


Historické drama, zachycující poslední dny skotské královny Marie Stuartovny. Život skotské panovnice, vězněné Angličany téměř dvacet let, je doslova v rukou její sokyně, anglické a irské královny Alžběty I. Ta se rozhoduje, zda podepíše dávno připravený ortel smrti, anebo Marii udělí milost. Konflikt dvou královen, které se ve skutečnosti nikdy osobně nepotkaly, ačkoliv o sobě navzájem věděly víc než všechno, poskytl autorovi mnohovrstevnatou látku propojující boj o politickou moc, náboženský a morální konflikt, který je přiživován osobními a mnohdy čistě intimními zájmy dvou žen...
Národní divadlo Brno
Hodnocení inscenace
Redakce
-
Uživatelé
63 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
DominikKam 80 %
(zadáno: 15.4.2019, počet hodnocení: 9)
Kuba_r 70 %
(zadáno: 11.4.2019, počet hodnocení: 85)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé výkony obou představitelek královen degradují o třídu slabší představitelé mužských rolí. Občas jim ani nebylo rozumět. Některé momenty režijní koncepce úchvatné. Bohužel mnohé působí jako zbytečná schválnost. Ale celkově překvapení z činohry NDB.
Evach 50 %
(zadáno: 13.11.2018, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Moderní pojetí historického tématu by ani tak nevadilo, ale..Takové bezprizorní mlácení do bubnů a houpající se "vězení", které hercům div že nespadlo na hlavu, je zanedbatelná drobnost v porovnání s tím, když Marie Stuartovna, královna!, řve na Alžbětu, taktéž královnu!,ty pí.o a celé hlediště strnulo. To už to znásilnění na klekátku byl jen drobný bonus.Přestože výkony herců byly vynikající,např. Martin Sláma Jako baron Cecil,nebo Eva Novotná jako Alžběta, představitelka Marie Stuartovny kazí všechny monology svými sykavkami, což je velmi rušivé. Návštěva logopeda by nebyla od věci.
Mike_2319 90 %
(zadáno: 1.11.2018, počet hodnocení: 41)
Hanyzka 30 %
(zadáno: 19.6.2018, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Nejsem puritánka, ale pokud se děj hry odehrává v nějaké době a najednou slyším z úst Marie Stuartovny k sestře ty píˇo, okamžitě ztrácí tato hra na uměleckém zážitku. V ten moment jsem byla zpět v 21. století, a to někde v ,,Bronxu". Znásilnění jsem už nevydýchala a po přestávce odešla. Navíc představitelka Marie by měla navštívit logopedii.
Loňské představení ,,Odysea" bylo hodně v moderním pojetí, nechyběl sex ve všech podobách, ale mělo to po všech stránkách vynikající úroveň. Velice zdařilé představení, oproti Marii Stuartovně.
LilianaVess 70 %
(zadáno: 19.6.2018, počet hodnocení: 61)
Gardan 70 %
(zadáno: 19.6.2018, počet hodnocení: 22)
Mateo 50 %
(zadáno: 18.6.2018, počet hodnocení: 75)
přínosný / zajímavý komentář
Použití mikrofonů v inscenaci mne přivádí na myšlenku, že jako rozhlasový počin bych tuto hru ocenil více. I přes slušný výkon obou hlavních predstavitelek je celkové pojetí průměrné. Před pěti lety v Divadle na Orlí jsem se při muzikálu na stejné téma, Pokrevní sestry bavil mnohem více.
Eva123 60 %
(zadáno: 18.6.2018, počet hodnocení: 120)
přínosný / zajímavý komentář
Marie Stuartovna je pěkná inscenace s dobrými hereckými výkony, nejvíce mě zaujal Tomáš David v roli Mortimera. - V programu k inscenaci jsem se nedočetla nic o historickém pozadí hry, ani o jejích brněnských inscenacích.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.