Zpráva

Autorská inscenace tematizující úzkosti
vydáno: 9.12.2022
Divadelní společnost Masopust čeká ještě před Vánoci premiéra. Režiséři Boris Jedinák a Petr Jeřábek zkouší svou novou autorskou inscenaci nazvanou Tisíce radostí. Premiéra se uskuteční ve středu 21. 12. 2022 v Eliadově knihovně Divadla Na zábradlí, první repríza je naplánovaná na 29. 1. 2023. Tématem inscenace jsou úzkosti, tíživé psychické stavy, ale zároveň i hledání, ztrácení a znovu nalézání způsobů, jak se s nimi vypořádat.

„Vzpomínám si, že v momentu, kdy celou společností zacloumala pandemie covidu-19, téma úzkostí a psychického zdraví začalo ve veřejném prostoru výrazně rezonovat. Jako by právě tahle událost ‚odšpuntovala´ gejzír témat, o kterých se dlouho mnozí z nás zdráhali mluvit. Jak čelit úzkosti? Jakou podobu může mít? U koho hledat pomoc? Ukázalo se, že zkušenost s úzkostí máme do značné míry všichni, a v tomto je to pro nás velmi osobní téma,“ objasňuje Boris Jedinák motivaci věnovat se právě tomuto tématu.

Protože se jedná o autorskou inscenaci, text není předem daný, proměňuje se až do posledního momentu zkoušení. Spoluautor a spolurežisér Petr Jeřábek popisuje jeden z klíčových momentů příprav inscenace: „Setkání s knihou Scotta Stossela Můj život s úzkost pro nás bylo inspirací k výběru inscenačního klíče. Zejména kapitola, kde autor popisuje svou svatbu, během níž jej ovládl iracionální záchvat úzkosti. V Eliadově knihovně chceme vytvořit ‚trenažér' svatebního dne, kde se ústřední postavy snaží připravit na všechny možné stresové nebo úzkostné situace, které je mohou během svátečního dne potkat.“

„Během zkoušení jsme se ale začali věnovat i tomu, co se děje v podvědomí postav. Jak lze divadelně zobrazit, co se odehrává v hlavě člověka trpícího úzkostí? To nás vedlo ke zkoumání více obrazivých a zvukových scénických forem. Důležitou roli v nich hraje živá hudba, za kterou stojí Petr Erbes,“ dodává Boris Jedinák. Za výtvarným pojetím inscenace stojí scénografka Michaela Semotánová. Hrají Lucia Čižinská, Sára Halušková, Radek Melša, Boris Jedinák a Petr Jeřábek.

Boris Jedinák, Petr Jeřábek a kol.
Tisíce radostí

Režie a dramaturgie: Boris Jedinák, Petr Jeřábek
Scénografie: Michaela Semotánová
Hudba: Petr Erbes
Hrají: Lucia Čižinská, Sára Halušková, Radek Melša, Boris Jedinák, Petr Jeřábek

Premiéra: 21. 12. 2022 od 19:00, Eliadova knihovna (Divadlo Na zábradlí)
První repríza: 29. 1. 2023 od 19:00, Eliadova knihovna (Divadlo Na zábradlí)

Prodej vstupenek na www.goout.net nebo na pokladně Divadla Na zábradlí. Více informací na webu Masopustu www.maso-pust.cz.


zdroj zprávy: Majda Bejdáková