Zpráva

Divadlo Minor se stane Velkým fotbalovým hřištěm
vydáno: 5.12.2023
Do Minoru se již po několikáté vrací režisér Jiří Jelínek, který v neděli 10. prosince na premiéře Velké fotbalové pohádky promění Malou scénu ve fotbalové hřiště pro všechny fotbalisty a fotbalistky od tří let. Do tvůrčího manšaftu si k sobě opět přizval coby spoluautorku textu a dramaturgyni Terezu Lexovou a také scénografku Báru Čechovou.

„Proč se trávník nechtěl ostříhat? Může moucha TseTsilka vůbec hrát fotbal? Co všechno může chytnout brankář, který chytí všechno? A jak se dá hrát na míč?“ To všechno prozradí Jiří Jelínek ve své „sportovní novince“ stejně jako to, že člověk nemusí mít rád fotbal, aby miloval jeho novou inscenaci.

„Fotbal je pro mě hlavně fair play. A v jejím duchu se nese celá naše inscenace. Je to představení o přátelství a spolupráci. O radosti ze hry a o tom, že vždycky je lepší hledat věci, které nás spojují a společně pak překonávat to, co nás rozděluje,“ říká Jiří Jelínek.

„Fotbal je hra, která po staletí, v různých proměnách, provází lidstvo. V jeho DNA je zakódována nejen fair play, ale i radost ze hry, rovnost a týmová spolupráce. Věci, se kterými je v dnešní době stále těžší se potkat. Překonává bariéry, ať už jazykové, kulturní, či společenské. Ukazuje nám, že někdy je dobré být součástí týmu. Nebýt pořád jen solitérem,“ dodává spoluautorka a dramaturgyně Tereza Lexová.

Na divadelním hřišti se kromě loutek výtvarnice Báry Čechové budou prohánět Jiří Kniha, Sára Vosobová, Jan Matásek a Slávek Brabec, a to za doprovodu hudby od Marka Doubravy – držitele Ceny divadelní kritiky za hudbu k Libozvukům.

Jiří Jelínek pochází z Hradce Králové, kde založil v roce 2000 legendární divadlo DNO. Roku 2004 získal Jiří Jelínek cenu za autorský přínos českému divadlu. Krátce působil jako herec v Klicperově divadle, poté v brněnské Huse na Provázku, kde se začal profesionálně věnovat režii. Režíruje v divadlech po celé České republice: HaDivadlo, Studio Ypsilon, NdB, Minor, Malé divadlo České Budějovice a mnoho dalších.
Působí také jako textař a autor komiksů. Je autorem komiksové postavy FAGI a frontmanem kapely Bombarďák. Pro Českou televizi napsal (s Terezou Lexovou) a zrežíroval dva cykly televizních pohádek. Pro svou hravou energickou poetiku mezi nejúspěšnější a nejoceňovanější tvůrce divadla pro děti. S Minorem ho pojí dlouholetá spolupráce (Konžert 2009, Anežka chce tančit 2014, Brum pro nejmenší medvědy 2014, Mami, už tam budem? 2015, Pinokio 2018, O veliké řepě 2019, Dobré ráno, Viktore 2021)


-----
Informace o inscenaci
Veřejná generálka: 9. prosince 2023 v 15:00
Premiéra: 10. prosince 2023 v 18:00 na Malé scéně
Nejbližší reprízy: 13. prosince od 18:00 a 27. prosince od 15:00

Vstupenky jsou k dostání buď online na www.minor.cz nebo v pokladně divadla (Po–Pá 10:00–13:30 a 14:30–20:00; So–Ne 11:00–18:00)
Přístupné divákům od 3 let

Inscenační tým
Scénář: Jiří Jelínek a Tereza Lexová
Režie: Jiří Jelínek
Dramaturgie: Tereza Lexová
Výprava: Bára Čechová
Hudba: Marek Doubrava
Hrají: Jiří Kniha, Sára Vosobová, Jan Matásek, Slávek Brabec


zdroj zprávy: Josef Horák