Zpráva

Kampaň Pomozte svému divadlu zaznamenala dílčí úspěch
vydáno: 21.9.2012
Pomozte svému divadlu: Kampaň slaví dílčí úspěch, ministerstvo slibuje změny do konce roku. Divadelníci jsou ale stále v pohotovosti.

Na tiskové konferenci Asociace profesionálních divadel ČR, která stojí za informační kampaní Pomozte svému divadlu, dne 21.9.2012, slíbil ředitel úřadu Ministerstva kultury Milan Kupka, zastupující ministryni Alenu Hanákovou, jež se na poslední chvíli omluvila, že ministerstvo do konce roku splní alespoň část požadavků Asociace. Pokud se tak nestane, jsou divadelníci připraveni v novém roce proměnit hravou informační kampaň v zásadní tlak na řešení problémů regionálních divadel.
„Paní ministryni jsem včera osobně předal naše požadavky. Požadavek, který může ministerstvo splnit v krátkodobém horizontu, je navýšení objemu financí v Programu podpory profesionálních divadel pro rok 2013. Vláda schválila vložit do programu 150 milionů, chápeme současnou náročnou rozpočtovou situaci a jsme ochotni se spokojit se 100 miliony, rozhodně ale ne s 37 miliony, které by podle aktuálních plánů vlády měly příští rok v programu skončit,“ řekl předseda Asociace profesionálních divadel ČR Jan Burian.

Dalším požadavkem, který také vychází z petice Pomozte svému divadlu, je nastavení systému kooperativního financování regionálních divadel, jejichž provoz dnes až na výjimky financují z naprosté většiny města. Stát a kraje se na financování podílí jen minimálně.

Happeningová část kampaně dnes vrcholí, podpisů pod peticí je 11 500 a sbírá se dál...
Vystoupení regionálních divadel pod širým nebem, která byla výraznou součástí kampaně Pomozte svému divadlu, dnes na piazzettě Národního divadla vrcholí. Divákům se představí například Městské divadlo Zlín nebo plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Podpisy pod petici se budou ale v divadlech po celé ČR sbírat i nadále.

„Kampaň byla úspěšná. Během dvou týdnů se nám podařilo aktivovat nejen divadelní veřejnost. Regionální divadla se sjednotila a dokázala, že umí táhnout za jeden provaz. Do konce roku ještě budeme sbírat podpisy a podle uskutečnění nebo neuskutečnění slibů, které jsme dnes dostali od ministerstva, se rozhodneme, zda a jak bude kampaň po Novém roce pokračovat,“ říká Burian.
V průběhu kampaně se připojovala i divadla, která nejsou v Asociaci. V Ostravě tak kampaň podpořilo Divadlo Petra Bezruče a Divadlo Aréna, v Mladé Boleslavi Městské divadlo. Kampani vyjádřili ve většině měst jasnou podporu také starostové, stranou nezůstala ani akademická obec a známé herecké osobnosti. Za kampaň se také postavila Herecká asociace a Asociace symfonických orchestrů a pěveckých sborů ČR.

„Například vystoupení brněnských divadel na náměstí Svobody se zúčastnila náměstkyně primátora pro kulturu Jana Bohuňovská a rektor JAMU Ivo Medek,“ řekl ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša.


Dva týdny kampaně v číslech:
Počet podpisů pod peticí: 11 500
Počet diváků na představeních pod širým nebem: 7 000
Počet odehraných představení pod širým nebem: 30
Počet zhlédnutí videí s hereckými tvářemi kampaně: 7 500
Počet fanoušků na Facebooku: 415



zdroj zprávy: Asociace profesionálních divadel