Zpráva

Krysař oslavil 2 000. reprízu a Divadlo Kalich u té příležitosti ohlašuje nové nastudování Landova muzikálu Tajemství
vydáno: 9.1.2023
K výjimečně vysokému číslu 2000 dospěl počet repríz muzikálu Daniela Landy Krysař, odehraných v Praze i v zahraničí. Jubilejní představení mělo na programu Divadlo Kalich v pátek 6. ledna. Divadlo přitom zároveň slaví 20 let od premiéry prvního nastudování tohoto kultovního muzikálu na svém jevišti.

„Během těch dvaceti let Krysař vlastně nikdy na dlouho neopustil program Divadla Kalich. Když jsme odderniérovali první nastudování z roku 2002, diváci si okamžitě začali psát o návrat, a tak se Krysař průběžně vracel na repertoár. Současné nastudování muzikálu uvádíme pátou sezónu a opravdu se nikdy nestalo, že bychom ho nehráli před plným hledištěm. Daniel Landa na Krysaři nemusel změnit ani čárku, a přesto tento muzikál výstižně pojmenovává naši přítomnost, realitu, ve které žijeme. Oslovuje současné publikum se stejnou naléhavostí jako před dvaceti i více lety,“ shrnuje producent, majitel Divadla Kalich Michal Kocourek.

Muzikál o tajemném muži s píšťalou měl premiéru v roce 1996, od roku 2002 je jeho domovskou scénou Divadlo Kalich, které od září 2017 uvádí jeho už druhé nastudování. Kromě Prahy se Krysař hrál v Bratislavě i dalších slovenských městech nebo v německé verzi v rakouském Klagenfurtu. V roce 2020 Daniel Landa převzal ocenění za 150 000 prodaných nosičů s nahrávkami tohoto svého prvního muzikálu.

„Náš Krysař je archetypálním příběhem o moci, konfliktu různých sociálních skupin a zneužití nakumulovaného napětí ve společnosti. Bohužel je to v naší době ještě daleko aktuálnější než v době vzniku muzikálu. Vždy se najde něco, co lidi nesmiřitelně rozdělí na dvě skupiny, a vždy se najde někdo, kdo se toho bude snažit z jakéhokoliv osobního důvodu využít,“ říká autor hudby, libreta i písňových textů Daniel Landa.

„Krysař je lákavý, jednoduchý příběh. Hudba je chytlavá. Má spoustu vážných, ale i vtipných scén. Postavy jsou výborně vykreslené a divák se může identifikovat s jejich povahami. Příběh žene dopředu a narůstá. Každá scéna má svůj smysl. To vše je prokládané tanečními sekvencemi. A ještě to celé má poselství. Co bychom mohli chtít víc? Českých nebo zahraničních muzikálů tohoto druhu je velmi málo,“ doplňuje režisérka Mirjam Landa, která se ke Krysaři od roku 1996 vrátila opakovaně.

Producent Michal Kocourek, režisérka Mirjam Landa a autor Daniel Landa při příležitosti slavnostní dvoutisící reprízy Krysaře rovněž oznamují zahájení prací na novém nastudování druhého autorského Landova muzikálu Tajemství.
Ten Divadlo Kalich s velkým úspěchem premiérovalo v roce 2005. Nové dekorace, kostýmy, choreografie či herecké obsazení diváci poprvé uvidí v září 2024.

„Tajemství se dočká úplně nové podoby, stejně jako Krysař v roce 2017. Uvažuji o ní už dlouho, protože tento muzikál si rozhodně zaslouží návrat na jeviště ve velkém stylu. Je výjimečný, ostatně diváci se ho stále dožadují, a jeho příběh i poselství jsou nadčasové. Těším se, že mu budeme moci dát nový rozměr už jen tím, že se technické možnosti a vybavenost Divadla Kalich od roku 2005 posunuly směrem k zase modernějším technologiím. Jsem rád, že se Mirjam i Dan pro tento nápad nadchli a s velkou chutí se pouštíme do práce na něm,“ říká Michal Kocourek.

„Když jsem tenkrát inscenovala Tajemství, byla to práce takzvaně v real-time. Dan seděl ve studiu, psal a my jsme do divadla dostávali ještě horké stránky, které jsem hned zpracovala na jevišti. Ani jsme nikdo nevěděli, jak příběh dopadne. To je dost stresující výchozí pozice, vyžaduje velkou intuici a štěstí. Moc se těšíme na nové nastudování, plánujeme i pár úprav v písničkách a chceme to tentokrát opravdu vymazlit, ale citlivě. Obecně řečeno je samozřejmě menší tlak, když člověk nastuduje úplně novou věc, protože divák nemá srovnání. Nikdo nechce slyšet ‚ta minulá inscenace byla mnohem lepší‘… Naštěstí se tak u Krysaře nestalo a pevně doufám, že se to nestane ani u nového Tajemství,“ uzavírá Mirjam Landa.

Zdroj zprávy: Jaroslav Panenka

Další zprávy