Zpráva

Do letní Prahy přichází festivaly Nultý bod a Za dveřmi
vydáno: 6.7.2012
16. července 2012 začínají v Praze hned dva festivaly - Mezinárodní festival fyzického a tanečního divadla Nultý bod a Mezinárodní festival pouličního divadla Za dveřmi. Oba dva společně na týden oživí centrum Prahy v jinak divadelně nudném létě a to představeními evropské špičky.

5. ročník festivalu Nultý bod letos přiváží coby jednu z hvězd svého programu německou performerku Juschku Weigel. Ta v jeden večer ve společnosti Ference Fehéra z Maďarska uvede představení JUSCHKA 3D+, které vzniklo speciálně pro festival Nultý bod.

Premiérově se na programu Nultého bodu poprvé v Česku objeví rovněž Company Prototype Status ze Švýcarska, na Václavském náměstí v rámci programu Za dveřmi pak budou moci čeští diváci poprvé shlédnout představení CARMEN FUNEBRE od světoznámých Teatr Biuro Podrózy z Polska. Čeká je rovněž česká premiéra CAUSA FATALIS česko-ruských Teatr Novogo Fronta nebo první hostování německého ansámblu antagon theaterAKTion s představením TIME OUT.

„Již pátým rokem se snažíme koncepčně přivážet novinky na poli fyzického a tanečního divadla a je nám tak ctí představit českým divákům etablovaná jména, jako je Juschka Weigel nebo Jasmine Morand. Na druhou stranu mě těší, že se v programu objeví umělci z domácí špičky fyzického a tanečního divadla, a to v pražské či světové premiéře. Uvidíme nejnovější představení Divadla Continuo či Miřenky Čechové & Tantehorse,“ nastiňuje umělecký šéf Nultého bodu Petr Boháč dramaturgii, která se točí především kolem středoevropské divadelní spolupráce. „V tom se jednoznačně setkáváme - festival Za dveřmi plánuje v rámci programu neformální kulatý stůl, na které se sejdou za účasti publika organizátoři pouličních festivalů a ředitelů divadelních souborů z Česka, Slovinska, Německa, Polska a Slovenska. Jeho tématem bude spolupráce organizátorů a zástupců měst při oživování veřejného prostoru,“ doplňuje Boháče Jakub Vedral, ředitel festivalu Za dveřmi.

Na závěr týdne se festival Nultý bod přesune 22. července na Divadelní loď Tajemství Bratří Formanů, kde proběhne již třetí komponovaný večer Mladé krve. Festival Za dveřmi se zase od pátku 20. července přesune v rámci svých ozvěn na festival Živá ulice v Plzni. Akce “Za dveřmi je Plzeň” bude trvat do 22. července.

Představení v rámci festivalu Za dveřmi od 16. do 21. července na Václavském náměstí jsou zdarma, představení v programu festivalu Nultý bod se odehrávají v Divadle v Celetné a vstupenky jsou k zakoupení na pokladně v ceně 250/180 Kč. Kompletní program obou festivalů naleznete na www.nultybod.cz či na www.zadvermi.cz.

zdroj zprávy: Adam Ondráček

Další zprávy