Zpráva

Jedna z nejúspěšnějších her současnosti poprvé v libereckém divadle
vydáno: 24.4.2019
Hru August: Osage County, která se v Česku uvádí pod názvem Srpen v zemi indiánů napsal Tracy Letts v roce 2007. V té době byl již renomovaným dramatikem a jeho hry se hrály po celém světě. Přesto ji on sám považoval za výjimečnou, a v tomto směru se s ním shodovali také divadelní kritici. Podíváte-li se na internetu na nejrůznější žebříčky nejlepších divadelních her všech dob, často tam právě tento titul najdete.

Hra je úplně jiná, než předešlé Lettsovy opusy. Jedná se o strhující rodinné drama do značné míry inspirované příběhem Lettsových předků. Hrdinové hry touží po lásce a štěstí a musejí se přitom vyrovnat s vlastní minulostí a prohrami. Děj je sevřený a může tak diváky udržovat v neustálém napětí. S drsnou otevřeností a současně hořkým humorem se tu rozehrávají osobní tragédie jednotlivých postav, nikdo zde není prvoplánově černobílý. Dochází k rodinnému účtování, sčítají se prohry, odhalují se bolavé jizvy a stará zranění, která měla být zapomenuta. Je to příběh o kolapsu hodnot, o zoufalé snaze udržet vztahy nad vodou, o krutosti lásky, marném úsilí vychovat děti, o starých vinách a velké úzkosti ze života. Rodinná tajemství tu postupně vycházejí najevo a autor nás přitom stále baví svou drsnou ironií a velkou dávkou sarkastického humoru. Zkrátka a dobře, není divu, že hra získala záhy po svém inscenování prestižní Pulitzerovu cenu a Tony Award a dodneška byla uvedena ve více než čtyřiceti zemích po celém světě.

Srpen v zemi indiánů režijně připravuje umělecký šéf činohry DFXŠ Šimon Dominik, který vysvětluje, proč si tuto hru vybral: „Dlouho jsme hledali hru, která by umožnila našemu souboru rozvinout jeho nepochybné přednosti – cit pro moderní psychologické herectví a vzájemnou souhru. A to ve všech generacích, které v Liberci máme. A Srpen v našich úvahách figuroval od začátku. Vždycky se na chvíli vynořil, pak zase zmizel, a takhle pořád dokola, až nám jednou už na stole definitivně zůstal. Není to dramaturgická bomba ve smyslu novinky, ale je to text, jehož kvality jsou tak nesporné, že pokud na něj má člověk vhodné obsazení, a to si myslím, že je i náš případ, nemělo by se s jeho nasazením váhat.“

Hra nabízí celou řadu velkých hereckých příležitostí, svou propracovanou stavbou a precizní psychologií postav připomíná Čechovova dramata. Pro herce je to velká výzva a dramaturg inscenace Jiří Janků o jejich práci prozradil toto: „V Liberci je opravdu zkušený a kvalitní soubor a zkoušení této inscenace to naplno prokázalo. Všichni herci, bez výjimky, na svých rolích od počátku zkoušení velmi poctivě pracovali. Neustále přicházeli s novými nápady a podněty, snažili se své postavy obhájit a jejich přístup byl pro inscenační tým nesmírně inspirativní. Pevně věřím, že se tahle jejich investice na výsledku inscenace pozitivně projeví.“

Pokud jde o konkrétní jména, v inscenaci hrají Markéta Tallerová, Štěpánka Prýmková, Václav Helšus, Ladislav Dušek, Veronika Korytářová, Karolína Baranová, Barbora Bezáková, Michaela Foitová, Jana Hejret Vojtková, Martin Stránský, Tomáš Impseil, Přemysl Houška a jako host Ondřej Novák. Premiéra proběhne 26. dubna 2019 od 19 hodin v Šaldově divadle.

zdroj zprávy: Jakub Kabeš

Další zprávy