Divadlo Spektákl

Fjodor Michajlovič Dostojevskij, Jan Holec, Barbora Hančilová

Uražení a ponížení

Premiéra: 7.9.2017. Dramaturgie: David Košťák. Scéna: Mariana Kuchařová. Kostýmy: Paulína Bočková. Režie: Jan Holec.
Předpremiéra v červnu 2017.
1:30x


Adaptace Dostojevského románu, která je inspirována také fungováním a praktikami ruské mafiánské organizace. Ponurý příběh z prostředí ztřeštěného životního kvasu, tupého egoismu, rozporných zájmů, chmurné neřesti, tajných zločinů. Dostojevského Petrohrad jako město hříchu, současné velkoměsto, které dusí a ničí vlastní obyvatele. V něm mladý spisovatel odhaluje struktury, které skutečně řídí celé město a ovlivňují denní životy lidí. Svět, ve kterém se morálka řídí osobním prospěchem a vítězí ti silnější. Člověk tomuto režimu slouží nebo je jím zničen...
14!
Divadlo Spektákl
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
74 %
Hodnocení redakce
Jiří Koula 70 %
Pavel Širmer 70 %
Pavla Haflantová 70 %
Lukáš Holubec 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Koula 70 %
(zadáno: 7.12.2018, počet hodnocení: 1509)
přínosný / zajímavý komentář
74,99 % Téma střetu malého člověka s mocí a těmi, kdo ji zneužívají, bude bohužel vždy aktuální, to se podařilo na jeviště působivě přenést. Oceňuji též scénu Mariany Kuchařové, v inscenacích Divadla Spektákl se výtvarníci střídají, ale snad vždy je to trefa do černého. A pokud jde o herce, tak byť jsem měl v obsazení jiné favority, musím vyzdvihnout Jakuba Koudelu, půlku představení jsem měl problém se srovnat s tím, že je to on, tak přesvědčivé bylo jeho přetělesnění.
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 20.2.2018, počet hodnocení: 1445)
přínosný / zajímavý komentář
Dostojevského román očima dnešní mladé generace. Přehledná dramatizace zdařile propojuje několik vybraných motivů. Aktualizace doby děje se promítla i do výkladu, posuny v jednání postav i v charakterech měly logiku a byly ze strany herců přesně ztvárněné. V případě Nataši byl výborně využit i jiný typ obsazené herečky. Výtvarné a světelné řešení ve spojení s hudbou zdařile dotvářely pečlivě vystavěnou inscenaci, která má myšlenku a zřetelně promlouvá.
Pavla Haflantová 70 %
(zadáno: 2.10.2017, počet hodnocení: 302)
přínosný / zajímavý komentář
Velice zdařilá dramatizace, autorům se podařilo vystihnout atmosféru předlohy. O výkonu Tomáše Havlínka jsem předem nijak nepochybovala, ale představení (pro mě) opanoval Jakub Koudela, na jehož výstupy jsem se těšila. Pro mě dosud neznámá Agáta Kryštůfková zaujala svým pohybovým talentem.
Kdo má rád Dostojevského, neměl by si nechat tuto inscenaci ujít!
Lukáš Holubec 70 %
(zadáno: 14.9.2017, počet hodnocení: 563)
přínosný / zajímavý komentář
Podstatným krokem k úspěchu inscenace zdá se mi povedená dramatizace. Z mnohovrstevnatého románu vybrala Barbora Hančilová s Janem Holcem především linku, kde je jedinec konfrontován s mocí. To se dá znázornit mnoha způsoby a ve Spektáklu si pro to vybrali především chladně jednajícího knížete, čímž vytvořili kontrast s mladým nezávislým umělcem opravdu znatelný. Samozřejmě jsou touto dramatizací potlačeny některé další postavy a jejich charaktery pak možná jen načrtnuty, ale zato působí inscenace kompaktně a závěr vyznívá silně. Chvíli možná hráno dost na efekt, ale jinak povedené představení
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
MarekLinhart 70 %
(zadáno: 8.5.2018, počet hodnocení: 152)
Vaklav 70 %
(zadáno: 14.4.2018, počet hodnocení: 155)
přínosný / zajímavý komentář
Jsem rád, že se i mladí věnují klasickým dílům a ne jen objevování "nového" skrz "nové".
Pěkná, funkční scéna, kde se herci s přehledem orientují a pohybují.
Příjemné hudební vstupy.
Cestou z divadla jsem měl cestou pocit, že jsem snad ještě v Petrohradě. Snad to byl ale jen pocit...
Kloboukdolu 50 %
(zadáno: 28.3.2018, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
Nádherná scena Mariany Kuchařové. Nicméně se v textu herci trochu ztrácejí.
Falos 80 %
(zadáno: 26.3.2018, počet hodnocení: 189)
přínosný / zajímavý komentář
skvelej tomas havlenek
Jaroslava Šimáková 100 %
(zadáno: 18.3.2018, počet hodnocení: 138)
Jirkan 60 %
(zadáno: 17.3.2018, počet hodnocení: 564)
přínosný / zajímavý komentář
16.3. 2018: Na jednu stranu jsem měl trochu problém se dostat do děje. Na straně druhé musím uznat, že je to zajímavá inscenace tím, jak dokáže využít svou scénu na malém prostoru. Co ale hlavně hodnotím na této inscenaci pozitivně jsou herecké výkony "nové herecké generace". Často se setkávám s názorem, že mladí herci nemají to "kouzlo" jako dřív, ale ono to dá nějakou práci a potřebuje to čas a o lidech z této inscenace určitě uslyšíme. Jejich práce mne hodně bavila.
Klob 70 %
(zadáno: 17.3.2018, počet hodnocení: 127)
Petrr 80 %
(zadáno: 16.3.2018, počet hodnocení: 135)
přínosný / zajímavý komentář
77 %
16. 3. 2018 v roli Káti zastoupila Kláru Cibulovou (mimořádně? trvale?) Magdalena Kuntová.
Richard Juan Rozkovec 70 %
(zadáno: 4.3.2018, počet hodnocení: 23)
Pepa Franta 90 %
(zadáno: 28.1.2018, počet hodnocení: 6)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.