Činoherní klub

Sopranistky

Premiéra: 15.2.2019. Podle novely Alana Warnera „The Sopranos“. Překlad: Pavel Dominik. Scéna: Adam Pitra. Kostýmy: Ladislava Koukalová. Hudební aranžmá: Martin Lowe. Režie: Ondřej Sokol.
předpremiéry od ledna 2019


Britská adaptace skotského románu. Parta holek z dívčí školy se chystá vystoupit na sborové pěvecké soutěži, všechno se ale tak nějak začne vymykat. Věci se obrací lícem naruby, nahoře najednou může být dole, vlevo napravo, nic už neplatí a samospád událostí nejde zastavit. Něco jako hodně šílený karneval. Když tenhle večírek skončí, tam uvnitř se s tím stejně musí poprat každý sám...
14!
Činoherní klub
Hodnocení inscenace
Redakce
50 %
Uživatelé
49 %
49231000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 50 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 50 %
(zadáno: 19.8.2019, počet hodnocení: 1552)
přínosný / zajímavý komentář
Text dramatizace na jednu stranu nese poselství, otevřeně a bez servítků nahlíží do dívčích pocitů a duší, vulgarismy v něm mají své místo. Režisér si však neporadil s jeho neuspořádaností, podstata je nezřídka zastřená, na jevišti jsme svědky chaosu. Hudební složka výborná, v tomto řešení ovšem nepřináší očekávanou nadstavbu. Inscenaci částečně zachraňují herečky svým zpěvem i nasazením. Podobný titul se v historii Činoherního klubu dosud neobjevil. Nové tváře v obsazení, dynamičtější práce s prostorem, klíčová hudební složka. ČK potřebuje změnu a svěží vítr, nicméně výsledek této inscenace je přinejmenším sporný.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Martin21 60 %
(zadáno: 29.10.2019, počet hodnocení: 334)
přínosný / zajímavý komentář
...todle člověku buď sedne nebo ne. Pěvecky nejvýraznější A. Fialová. Herecky vyrovnané. V alternaci dále E. Burešová.
Hodnotím 65%
Veronika86 40 %
(zadáno: 25.6.2019, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Představení pro mě bylo bohužel trochu zklamáním. Linka děje působila zajímavě, ale byla utlumena spoustou zbytečných vulgarismů. Jinak oceňuji pěvecké a herecké nasazení všech mladých dam, zejména bych chtěla vyzdvihnout výkon Anny Fialové. Myslím, že po ubrání vulgarismů, zbytečné afektovanosti a křiku by se mohlo jednat o velmi povedené představení, ze kterého by diváci neodcházeli po přestávce.
LavinieCamui 30 %
(zadáno: 20.6.2019, počet hodnocení: 310)
přínosný / zajímavý komentář
Dost nepovedené představení, sama hra se tváří jako coolness dramatika, ale ve skutečnosti je velice povrchní. Procenta dávám jen za zpěv dívek, horší to bylo až na výjimky s herectvím. A tolik přeřeknutí jsem už také dlouho neslyšela. Nepovedená scéna, která nedává smysl.
JirkaS 70 %
(zadáno: 5.5.2019, počet hodnocení: 208)
přínosný / zajímavý komentář
Za mě tedy příjemné překvapení! Tahle partička mladých holek měla něco do sebe, a byť se může zdát děj jen jako jednoduchý sled scének o tom, kterak se pár puberťaček utrhne ze řetězu, ve výsledku je to fajn jízda, kterou jsem si užil bez známek nudy. Žádné hluboké poselství ani přesah se zde nekoná, je to prostě jen crazy záležitost s písničkama, které sice jsou zajímavé, ale narážejí na nevhodnou akustiku prostoru. Nazvučení mikrofonů totiž bylo příšerné, ale bohužel to asi lépe nešlo. Je to zkrátka něco jiného, co bych v Činoherním klubu nečekal, ale možná o to více mě to bavilo. /1.5.2019/
KlaMar 40 %
(zadáno: 25.3.2019, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
35% za výkon Marty Dincingerové, scénografii a kostýmy. Jinak mě to vůbec nezaujalo. Repríza měla také velké problémy se zvukem.
Anah 80 %
(zadáno: 18.2.2019, počet hodnocení: 176)
přínosný / zajímavý komentář
Anička Fialová mě překvapila svým komediálním talentem a Tereza Mašková předvedla, že si vítězství v Superstar opravdu zasloužila. Hra je slušná oddychovka i když těch vulgarismů bylo na mě už trochu moc.
Kirim 80 %
(zadáno: 13.2.2019, počet hodnocení: 19)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno na druhé předpremiéře a trochu zastrašena negativními komentáři jsem se bála na co to vlastně jdu. Ano vulgárností a sprostorou se tam nešetří, ale podle mne to není tak úplně prvoplánové a silný příběh najde a ocení. Holky byly perfektní Anička Fialová - luxusní a i ostatním patří obdiv. Díky :-)
Michalmusek 60 %
(zadáno: 29.1.2019, počet hodnocení: 200)
přínosný / zajímavý komentář
Nová hra má podle mého názoru přilákat do divadla nové, mladší publikum. Hra je plná vulgarismů, tolik typické pro anglické autory, znázorňující mládež na okraji společnosti. Buď se může člověk koukat na hru jako na partu holek hledající sex, alkohol a zábavu, nebo jako na 6 holek, které mají každá své vlastní velké problémy a starosti a hodlají se tímto způsobem od nich alespoň na chvíli oprostit. Hra bude pro spoustu tradičních divadelních diváků těžko zkousnutelná, je totiž prostě úplně jiná. Nejvíce zde vyniká a pobaví Anna Fialová, a překvapením je i nová divadelní tvář Tereza Mašková.
Vaklav 10 %
(zadáno: 29.1.2019, počet hodnocení: 233)
přínosný / zajímavý komentář
Podle tabulky váhám mezi 10-20%.
Sexuální perverze v Chicagu, Obludov, Děkujeme, že zde kouříte - to jsou představení, kde se vulgarismy nešetří. To píši, aby bylo jasno, že nejsem žádná měkota. Ale i sprostá slova, sexuální narážky atd. musí něco znamenat a přinášet aspoň něco do hry - zábavu, odlehčení nebo zdůraznění, správně dávkovaný šok.
Zde jsem přes nános hrubostí (nijak vynalézavých) nedohlédl smyslu. Nechutnost přebila vše, ani se mi nechce přemýšlet, co to mělo být.
Další námitky vůči scéně a nedotaženosti některých hudebních čísel ani nejsou důležité.
10% za poslední písně.
Michal1982 50 %
(zadáno: 28.1.2019, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
První predpremiéra - holky to řádně rozjely!Škoda, že je činoherní klub tak malý a muzikanti se nevešli na pódium. Občas mi to všechno přišlo takové přezvučené, což mi v některých chvílích kazilo dojem,neb holkám nebylo moc rozumět. Songy Wild West Hero a Will you love me tomorrow vynikly nejvíc!Mou bránici nejvíc polechtala Anička Fialová, ale ostatní kolegyně z dívčího sboru jí zdatně sekundovaly.. Terka Mašková prima překvápko... Za čas půjdu vomrknout tuhle divokou jízdu zase!Každopádně tento kousek je spíš pro mladší publikum.
Radka K. 10 %
(zadáno: 7.5.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Velké zklamání. Slečny hezky zpívají, to ano. Na muzikály nechodím, Činoherní klub miluju. A tohle představení sem nepatří. Nejsem prudérní, 29.4.jsme byli na skvělé Sexuální perverzi v Chicagu po sedmé a doufám, že ne naposledy. Tam mají vulgarismy svoje místo, v Sopranistkách působí plytce, hloupě, lacině, trapně. Nevím, kdo má být cílovou skupinou této hry.
Nikdy by mě nenapadlo, že z Činoheráku odejdu o přestávce a že nás bude víc.
Mrzí mě to. Snad se nebude cesta této scény ubírat tímhle směrem... Bylo by to smutné.
Morbo 70 %
(zadáno: 18.2.2019, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno na 1. repríze s E. Burešovou a B. Suchánkovou.
Zápory: Hra dramaturgicky nezapadá do ostatních počinů Činoheráku a fakt doufám, že to nový umělecký šéf nechce vést tímto směrem. Místy měl člověk pocit, že se dívá na Superstar. Když byly na scéně všechny holky najednou, bylo to nepříjemně uječený. Scéna je příliš malá, problém s tím měly herečky i bedňáci.
Klady: Holky opravdu skvěle zpívaj. Hrajou s obrovským nasazením a diváka prostě strhnou. Bavily mě i jejich vedlejší role, obzvlášť Berenika prokázala v chlapských kreacích velký komediální talent. Odcházela jsem s dobrou náladou.
Oldrich 10 %
(zadáno: 17.2.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Shrnu svuj komentar do nekolika bodu:

1. jedna z nejzbytecnejsich her, jakou jsem kdy videl
2. neni mi jasne cilove publikum. Napada me snad jen muz ve strednim az pokrocilem veku, kterejho pri kazdem slove ?sperma? vyrcenem z ust dospivajici zeny zamrazi v rozkroku
3. Autor podle vseho zamyslel realisticky vhled do zivota tesne nactiletych (proto ta ubijejici lavina sprostych slov?), vylezla karikatura, ktera pusobi navic prvoplanove
4. 10 % je za dobre az vyborne zpevy a vyborny Pilsener Urquell v kavarne Cinoherniho klubu
EVITKA 80 %
(zadáno: 13.2.2019, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
1.předpremiéra - zajímavá hra. Určitě stojí za to nenechat se odradit drsným textem a slovníkem,vtipné, ale ne jen to,za drsný slovník je někdy schovaný strach a nejistota. Moc hezký vykreslené postavy a krásné písničky. Všechny holky to rozjely...a po několikátém opakování to bude jen lepší. Určitě zajímavé pro mladší publikum, ale nemyslím, že jen pro něj.
Oldavid 10 %
(zadáno: 29.1.2019, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Představení u kterého jsem našel sílu potlačit zvědavost jak příběh skončí a slušnost vůči účinkujícím- přestávka byl vhodný okamžik divadlo opustit.Titul není můj šálek kávy a neumím si představit čí by mohl být, možná krom adolescentů z diagnostických ústavů,feministek,případně terénních pracovníků a preventistů ze školství.(ti si pak můžou říct že ?u nás to je ještě dobré?)Uspořádáni jeviště, scény pro ČK příliš komplikované,nevhodné?pro diváka totálně diskomfortní,špatná zvukařina 10% z lítosti ke všem?píčám?které snaživě v této úchylárně účinkují a pochopením k jejich potřebě uplatnit se.
Jewel 10 %
(zadáno: 8.11.2019, počet hodnocení: 18)
Čiko 50 %
(zadáno: 7.11.2019, počet hodnocení: 680)
V.morava 50 %
(zadáno: 6.11.2019, počet hodnocení: 529)
Xcepek 40 %
(zadáno: 28.5.2019, počet hodnocení: 466)
Tintera.v 90 %
(zadáno: 21.4.2019, počet hodnocení: 73)
The_Second 90 %
(zadáno: 16.4.2019, počet hodnocení: 27)
Kuba_r 10 %
(zadáno: 11.4.2019, počet hodnocení: 100)
Lucit 90 %
(zadáno: 22.4.2019, počet hodnocení: 3)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.