Divadlo Alfa

Gabriela Preissová, Tomáš Jarkovský, Jakub Vašíček

Gazdina roba

Premiéra: 20.2.2017. Dramaturgie: Petra Kosová, Tomáš Jarkovský. Výprava: Tereza Venclová Vašíčková. Hudba: Daniel Čámský. Režie: Jakub Vašíček.
1:20x


Úprava proslulé klasické české hry. Drama mladé ženy, která navzdory nepřízni osudu a slabostem svým i svého okolí tvrdošíjně zápasí o právo vzít svůj život do vlastních rukou. Třebas až k tragickému konci...
13! v průběhu představení se na jevišti kouří
Anketa 2017 - redakční volba
Andrea Ballayová nominace v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon
Divadlo Alfa
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
76 %
Hodnocení redakce
Michal Novák 60 %
Kateřina Jírová 80 %
Termíny představení
14.1. (Po) 09:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
15.1. (Út) 09:00 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Michal Novák 60 %
(zadáno: 16.9.2017, počet hodnocení: 985)
přínosný / zajímavý komentář
Jarkovského a Vašíčkovo podání klasiky baví a dráždí. Propojují tradice s dnešním venkovským životem způsobem drzým, ale v mnohém pravdivým - omezenost lidská, faleš, žití dle vzorců a v nenaději jsou témata, o nichž psala Preissová, jsou i znakem dnešní „vyspělé“ doby. Uctivý pohled to věru není. Na scéně defilují balíci...a je tu i nešťastná Eva (výborný výkon Andrey Ballayové), která si naběhla... Překvapí, kolik humoru do scénáře této „depky“ autorská dvojice vnesla. Posuny jsou vtipné, avšak jdou na úkor zápletky původního tragického příběhu.
Kateřina Jírová 80 %
(zadáno: 14.9.2017, počet hodnocení: 274)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné, čisté, typicky dobové ztvárnění současného českého venkova a velkoměstských krokodýlů. Tvůrčí tým upravil text tak, že vše podstatné zůstalo či bylo vyjádřeno opakováním několika slov, nebo za pomoci dobových šlágrů. (Zvláště pak "Vody, co ma držá na vodou", během které Samko dospěje.) Opět výtečná držitelka Thálie Blanka Luňáková, která je v roli Mešjanovky na zabití. I nová posila týmu Tomáš Jereš se na jevišti nikterak neztrácí. Při přenesení děje do současnosti se Eva zabije, protože dluhy, vzniklé z podnikání s Mánkem, ji stáhly pod vodu. Zhlédnuto na festivalu DIVADLO.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
AliV 80 %
(zadáno: 17.1.2018, počet hodnocení: 72)
přínosný / zajímavý komentář
Zpočátku bylo na mě té modernizace až moc, ale postupně jsem se naladila na stejnou notu a z divadla pak odcházela nadšená. Klíčovou složku inscenace tvoří hudba, která tvoří nejsilnější okamžiky představení (pro mě to byla "Voda čo ma drží nad vodou", ale zvláště Evina sólová píseň, při které až mrazí).
(Viděno v lednu 2018 v Divadle v Dlouhé v rámci Festivalu 13+).
Ivelly 60 %
(zadáno: 16.1.2018, počet hodnocení: 22)
Freebird 60 %
(zadáno: 13.1.2018, počet hodnocení: 46)
Teufel 70 %
(zadáno: 11.1.2018, počet hodnocení: 53)
přínosný / zajímavý komentář
Váhám mezi 60-70% Intelektuálně osloven, emocionálně vůbec. Dobře vymyšlená scéna, kostýmy. Moderní vesnice s jejími vztahy je vystižená skvěle stejně jako brněnská startup vinotéka. Příběhově přenos do moderna nefunguje, už je to jen záminka pro spoustu skvělých režijních nápadů, už to není proč vyprávět. Cítíme, že společenský tlak komunity směřuje na konformnost, ale rozvrácená manželství už jsou natolik normální, že to má daleko k tragickým závěrům. A proto to jako celek nefunguje, byť je to vlastně skvěle řemeslně udělané. Film Divoké včely postihuje základní téma vlastně lépe.
Vladimír Rogalewicz 100 %
(zadáno: 10.1.2018, počet hodnocení: 463)
přínosný / zajímavý komentář
Tomáš Jarkovský a Jakub Vašíček děj nejen přenesli do současnosti, ale zhutnili až na dřeň. Vzniklo znamenité představení, které působí autenticky zejména v prostředí vesnické hospody (4. kategorie). Drsný a nelichotivý obraz venkova. Znamenité kostýmy. Herecky vyrovnané a skvělé. (Divadlo v Dlouhé, Praha, 10.1.2018)
Zzajic 70 %
(zadáno: 13.4.2017, počet hodnocení: 50)
J.anek 90 %
(zadáno: 25.2.2017, počet hodnocení: 191)
přínosný / zajímavý komentář
Preissové realistické drama přenesli inscenátoři do současné moravské vesnice. Všechno je jinak, a přece stejně. Náboženství už není nosným tématem, ale jinakost je aktuální stále. A Eva se liší, nemůže jinak. I vesničtí kluci by se rádi lišili, ale jejich rebelie začíná i končí u Katapultu a Olympicu.
Tvůrci zachovali to, co je u Preissové nadčasové, co je archetypální, a zbavili se balastu.
Vesnická hospoda žije, působí maximálně autenticky - stejně jako vztahy mezi všemi postavami. Co všechno se může stát během jednoho ploužáku či během jedné židlované!
Herecky vynikající.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.