Divadlo J.K.Tyla Plzeň [Velké divadlo]

Michel de Ghelderode

Modrovous (Sir Halewyn)

Premiéra: 15.12.2018. Překlad: Jiří Konůpek. Dramaturgie: Marie Špalová. Scéna: Lukáš Kuchinka. Kostýmy: Jana Smetanová. Hudba: Jakub Kudláč. Režie: Natália Deáková.


Středověká legenda o Modrovousovi v podobě hororového melodramatu s uhrančivou hudbou a magickými obrazy. Temná, nevlídná pláň a nikde ani živáčka. Do tmy svítí jen jedno okno paláce, komnata mladé, křehké hraběnky Purmelendy. To okno svítí rudě. A v dálce u severního obzoru další světlo. Zlověstný smaragdový plamen na vrcholu tajemné věže, z níž každou noc vyjíždí tryskem tajemný jezdec. Předchází ho zvuk loveckého rohu a děsivá píseň. Každou noc se tenhle ďábel vydává na lov a jeho divoké štvanici neunikne žádná z panen, i kdyby byla hraběnkou...
14! v inscenaci je použito stroboskopických nebo jiných silně zábleskových efektů
Divadlo J.K.Tyla Plzeň
Hodnocení inscenace
Redakce
-
Uživatelé
79 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Chonrec 30 %
(zadáno: 15.3.2019, počet hodnocení: 9)
Koččka 100 %
(zadáno: 14.3.2019, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Nádherné představení, už jsem viděla 2x. Výborná scéna, kostýmy, režie, celkové moderní, ale přesto klasika ctící představení. Naprosto strhující, bohužel, běžný plzeňský divák toto dílo asi nedocení.
Skubalova 90 %
(zadáno: 9.3.2019, počet hodnocení: 61)
přínosný / zajímavý komentář
Strhující představení, strhující hudba i příběh.
HawkeyeSaw 70 %
(zadáno: 14.2.2019, počet hodnocení: 126)
Bišu 70 %
(zadáno: 14.2.2019, počet hodnocení: 173)
přínosný / zajímavý komentář
Na můj vkus trochu morbidní hra, místy příliš hlasitá hudba, ale působivé, dobře udělané představení. Vynikající Ondřej Rychlý.
Kamaela 90 %
(zadáno: 6.2.2019, počet hodnocení: 27)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavé, se silnou atmosférou. Rozhodně jde o představení, které bude vzbuzovat emoce. Jak kladné tak i záporné.
Lantana 90 %
(zadáno: 17.12.2018, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Tak to mě uhranulo... Fascinující, silné, krásné i hrozné. Masakr!
J.anek 90 %
(zadáno: 15.12.2018, počet hodnocení: 215)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Jevištní báseň krásná jako starý temný obraz. Úvodní Gottův hit o ptáčeti bez hnízda, který Ondřej Rychlý zpívá do ještě osvětleného hlediště, má najednou tak jiný smysl. Uvízne v mysli, není samoúčelný. Hudba, světla, kostýmy i zvolená herecká stylizace vytvářejí jeden osudový akord. 70 hutných minut, neuvěřitelný tah, napětí, soustředění. Mnozí věrní abonenti byli vzteky bez sebe a ostentativně netleskali, během představení se několikrát ozval tupý, nemístný smích. Prastará báj o vyspělém plzeňském publiku už je myslím definitivně minulostí. Tak snad si sir Halewyn své publikum najde.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.