Národní divadlo [Stavovské divadlo]

Les

Premiéra: 19.3.2014. Překlad: Leoš Suchařípa. Úprava: Michal Dočekal, Jan Tošovský. Dramaturgie: Jan Tošovský. Scéna: David Marek. Kostýmy: Zuzana Krejzková. Hudba: Ivan Acher. Režie: Michal Dočekal.
3:05 | Poslední uvedení: prosinec 2016.


Groteskní komedie, jejímž ohniskem je spor o les, nastoluje stále aktuální témata vypočítavosti, intrik, měnících se hodnot i konvencí. Zatímco pro bohatou majitelku panství Raisu Gurmyžskou představuje les pouze šanci jak rozmnožit majetek a získat mladého milence, pro bezskrupulózního obchodníka Vosmibratova je les pouze byznys. Do sporu se připletou dva potulní herci Nešťastlivec a Šťastlivec, jejichž život je naplněn ideály, které mohou v době, které vládne technokratický přístup k životu a hodnotám, jen stěží uspět...


inscenace již byla stažena z repertoáru

Národní divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
63 %
Uživatelé
60 %
60281000
Hodnocení redakce
Lukáš Dubský 70 %
Jiří Landa 70 %
Helena Grégrová 60 %
Pavel Širmer 50 %
Volby

Hodnocení (32)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 13.9.2014, počet hodnocení: 809)
přínosný / zajímavý komentář
Zdařilý současný výklad Ostrovského hry. Všichni se přetvařují, ztvárňují své navyklé role, aniž by si to ještě uvědomovali. Gurmyžská není v podání Ivy Janžurové vysloveně negativní postava a její uzurpátorství je zmírňováno bezskrupulózností obchodníka Vosmibratova i vychytralou devótností jejího svěřence Bulanova. I.Bareš a V.Javorský tvoří v roli potulných herců kontrapunkt, který nečekaně vpadne do uzavřeného mikrokosmu na paství Pařezy. Herecky se jedná o povedenou inscenaci, která sice místy je trochu zdlouhavá, ale které nechybí nadhled a vtip. 75%
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 14.4.2014, počet hodnocení: 2864)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace, která se dá číst mnoha způsoby. Osobně jsem ve scénickém řešení viděl nahrávací studio, kde se právě natáčí hra Les. Herci se ovšem postupně do svých rolí stále více ponořují, až vzniká něco víc než jen verze pro poslech... I. Janžurová tvaruje pokryteckou Gurmyžskou velice nejednoznačně, v jejím podání není prvoplánově negativní postavou, hamižnost a tvrdost schovává za nechápavý a nerozhodný výraz ženy, jež chce pro své blízké přece „jen to nejlepší“. Přitom je ovšem vidět, jakými myšlenkovými pochody se právě zabývá. Výborní též L. Mrkvička, F. Kaňkovský a P. Beretová.
Helena Grégrová 60 %
(zadáno: 7.4.2014, počet hodnocení: 1413)
přínosný / zajímavý komentář
Celý svět je jedna veliká maškaráda! Oslovil mě aktualizační rámec inscenace s trefně zakomponovaným jemným humorem a přiměřenou nadsázkou, vydařené finále a většina hereckých výkonů, zejména pak Karp Ladislava Mrkvičky. Škoda, že se předposlední jednání zbytečně vleklo a míra "odosobnění" vlivem permanentní přetvářky u některých postav místy poněkud znečitelnila určité motivace jejich konání.
Pavel Širmer 50 %
(zadáno: 26.3.2014, počet hodnocení: 1552)
přínosný / zajímavý komentář
55%. Méně rozpoznatelné pokrytectví Gurmyžské mohl být záměr. Zádrhelem však je, že osobité herecké prostředky I. Janžurové jsou brány natolik samozřejmě / přirozeně, že řadě diváků nemusí být přetvářka postavy ani srozumitelná. A Šťastlivec s Nešťastlivcem bohužel většinou spíše nudí, než baví. Některé režijní vklady zaujmou a závěr, děsivě rezonující se současnou společností, je opravdu povedený! Skvělé výkony P. Beretové, F. Kaňkovského, V. Beneše a J. Tesařové. Inscenace zbytečně dlouhá a nepříliš záživná, ale rozhodně lepší a smysluplnější než nedávné nastudování Divadla na Vinohradech.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Jackmartas 30 %
(zadáno: 4.12.2016, počet hodnocení: 43)
přínosný / zajímavý komentář
nudné představení bez nádechu děje, napětí. První polovina docela dlouhá a nekonečná čekáte na přestávku. Druhá půlka již byla svižnější, ale celkový dojem až na herecký výkon Ivy Janžurové nic moc.
Michal Ernat 100 %
(zadáno: 1.12.2016, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi zdařilá inscenace. Po dlouhé době mě nadchla. A štych na konci tunelu, pěkná hláška.
Barka 80 %
(zadáno: 19.10.2016, počet hodnocení: 224)
přínosný / zajímavý komentář
Hru jsem četla a jako text mě vůbec nebavila. Byla jsem tedy zvědavá, jak ji Michal Dočekal uchopil. A světe div se, bavila jsem se od začátku do konce. Všechno to samozřejmě stojí na perfektních hereckých výkonech, především Iva Janžurová je naprosto odzbrojující. Je škoda, že tuto inscenaci již ND stahuje z repertoáru, moc ráda bych ji doporučovala dál.
Gaspoda 90 %
(zadáno: 20.9.2016, počet hodnocení: 53)
přínosný / zajímavý komentář
Les po 2hé mě velice mile překvapil. Děsil jsem se 3h stopaže jenže ty uběhli jako voda. byla radost sledovat Igora Bareše a Vladimíra Javorského nezapomínat na nadčasovou Ivu Janžurovou jakožto náš Národní herecký klenot.
Hra jde do derniery tak neváhejte a běžte se na to podívat.
Bethrezen 100 %
(zadáno: 30.3.2016, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
Další z ruských děl, které pan Dočekal naprosto vkusně aktualizoval a posunul děj do současnosti. Hra se sice rozjíždí pomaleji, ale to ji neubírá na kvalitě. Ostrovského text je geniální a i v současnosti jde říci i aktuální. Herecky zde excelují paní Janžurová a pánové Orozovič, Bareš a Javorský. Kdo očekává klasickou komedii, bude zde nejspíše zklamán, protože i přes posunutí děje do současnosti, jde spíše o tragikomedii ruského stylu 19. století. Kdo se však nechá vtáhnout do děje, určitě se nudit nebude a bude textem i hereckými výkony nadchnut.
Eninae 50 %
(zadáno: 2.3.2016, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Dlouhé, nezáživné.
Vitez.7 50 %
(zadáno: 19.2.2016, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Vice mene se ztotoznuji s vetsinou ostatnich komentaru. Ackoliv herecke vykony byly slusne, hra byla dlouha a celkem nudna. Opravdu jsem premyslel, jestli v polovine neodejit, ale zustal jsem ze zvedavosti, jestli druha polovina bude stejne slaba jako ta prvni. Byla o neco lepsi, ale i tak max 50%.
Poristm 60 %
(zadáno: 15.1.2016, počet hodnocení: 87)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Pomohlo by inscenaci zkrátit o třetinu. První část velmi zdlouhavá.
Tomkom 30 %
(zadáno: 27.3.2015, počet hodnocení: 74)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Ani Iva Janžurová nás nepřesvědčila, abychom zůstali i na druhou polovinu... Zklamání:-(
Godot 40 %
(zadáno: 22.12.2014, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Ostrovskij, tak trochu méňe vtipné zpracování komedie. Scéna se mi velmi líbila. Iva Janžurová, jako Gurmyžská, není úplně negativní postava. V představení které jsem viděl, hodně zapomínala text a nápověda byla slyšet až do desáté řády, což dost oslabilo moje hodnocení. Výborné byli herecké výkony Igora Orozoviče, Igora Bareše a Vladimíra Javorského. Ale jako celek mi inscenace přijde dlouhá a nudná.
Adaben 70 %
(zadáno: 9.10.2014, počet hodnocení: 44)
přínosný / zajímavý komentář
Sice se inscenace nejprve trochu kostrbatě rozbíhala a některé scény by jistě šlo ku prospěchu věci zkrátit (1.výstup šťastlivce nešťastlivce), ale postupně mne hra dostala do děje a herecké výkony zaujaly (V.Beneš, I.Bareš, I.Janžurová, P.Beretová a další). souhlasím ale jedním z redaktorů, že z toho trochu čpěla inspirace současným německým divadlem a ne zcela ku prospěchu, možná by trochu víc klasicky ruského hře neuškodilo. Ale i tak jsem byl mnohem spokojenější než z předchozích moderních adaptací ve Stavo vském jako Tartuffe či Jedenácté přikázání, kde podle mne došlok rozbití děje.
Antioch 60 %
(zadáno: 22.9.2014, počet hodnocení: 149)
přínosný / zajímavý komentář
65%; repríza 22. září 2014
Johnny 20 %
(zadáno: 16.9.2014, počet hodnocení: 53)
přínosný / zajímavý komentář
Slibný herecký rozjezd s paní Janžurovou v čele (též vydařený kostým a paruka) vystřídal děsivý výstup Šťastlivce a Nešťastlivce, jejichž pitvoření a pokus o zpěv byly na hranici únosnosti. Nastolená sestupná tendence bohužel pokračovala a vydržet do přestávky se dalo ze značným sebezapřením. Za mne jedno velké NE.
Kuba_r 60 %
(zadáno: 19.6.2014, počet hodnocení: 100)
přínosný / zajímavý komentář
Hlavně za nasazení, se kterým všichni hrají. Jinak jen jedna velká odvozenina německého divadla.
Jirkan 70 %
(zadáno: 6.4.2014, počet hodnocení: 564)
přínosný / zajímavý komentář
5.4. 2014: Myslím, že je to velmi slušná inscenace. Mne se (až na nějaké drobnosti) líbila. Začátek je trochu pomalejší, ale pak se to rozjede. Rozhodně velmi příjemná herecká práce, protože text by mohl svádět ke groteskním karikaturám s přehnanou intonací a gesty a to se tu neděje. Iva Janžurová v ND po pauze dostala větší příležitost a je vidět, že ji na postavě hodně záleží, její práce je soustředěná a promyšlená. V inscenaci je řada nápadů a narážek, které jsou vtipné. M. Dočekal poslední dobou nachází oblibu v písních v podání hereckého souboru. Závěr se opravdu povedl. (75%)
Vladimír10 70 %
(zadáno: 5.4.2014, počet hodnocení: 358)
přínosný / zajímavý komentář
Komedie zde přestává být komedií a z původní frašky se spolu s gradujícím dějem stává expresivní podívaná. Režisér M. Dočekal opět akcentoval motiv pesimismu, jenž je zpodobněn i v překrásné scénické hudbě. Vše je podtrženo kvalitně propracovanými výkony I. Bareše, V. Beneše a P. Beretové. Ivě Janžurové však již mozkové závity nejedou tak, jak by měly. Při jejích replikách byla neustále slyšet z portálu nápověda, přestože se premiéra uskutečnila teprve před dvěma týdny. Rozčilovala nejen diváky, ale i své herecké kolegy. Tento výkon shazuje celkový dojem z relativně příjemné inscenace.
Plšík 70 %
(zadáno: 24.11.2016, počet hodnocení: 407)
Justina 60 %
(zadáno: 26.10.2016, počet hodnocení: 77)
Dramaholik 50 %
(zadáno: 13.10.2016, počet hodnocení: 104)
Jakubson 80 %
(zadáno: 26.9.2016, počet hodnocení: 69)
Andro 20 %
(zadáno: 5.5.2016, počet hodnocení: 44)
Vendula_Z 70 %
(zadáno: 1.11.2015, počet hodnocení: 92)
Mora 50 %
(zadáno: 21.4.2015, počet hodnocení: 135)
Magdeburg 50 %
(zadáno: 1.3.2015, počet hodnocení: 14)
Foook 60 %
(zadáno: 26.10.2014, počet hodnocení: 41)
Lumca 70 %
(zadáno: 24.10.2014, počet hodnocení: 316)
Derryl 100 %
(zadáno: 8.10.2014, počet hodnocení: 62)
Petr.trep 30 %
(zadáno: 24.3.2014, počet hodnocení: 152)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.