Komorní činohra

Máma říkala, že bych neměla

[My Mother Said I Never Should]
Premiéra: 13.11.2018. Překlad: Dana Hábová. Úprava: Diana Šoltýsová, Pavel Fára. Dramaturgie: Lenka Smrčková. Výprava: Agnieszka Pátá-Oldak. Hudba: David Hlaváč. Pohybová spolupráce: Irena Kristeková. Režie: Diana Šoltýsová.
1:50


Hra, která se smíchem i skřípěním zubů vypráví příběh čtyř generací jedné rodiny. Příběh rodičů a dětí, příběh matek a dcer...
Anketa 2018 - redakční volba
nominace v kategorii Nejlepší inscenace
Zuzana Částková nominace v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon
Komorní činohra
Hodnocení inscenace
Redakce
82 %
Uživatelé
84 %
8471000
Termíny představení
9.12. (Po) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Divadlo F. Troníčka]

celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Helena Grégrová 80 %
(zadáno: 9.10.2019, počet hodnocení: 1410)
přínosný / zajímavý komentář
Empatický drobnohledový jevištní průvodce zákoutími ženské duše - doslova a do prožitku od prvních říkanek až po věci poslední. Co matky jen sotva kdy vysloví nahlas a dcery obtížně kdy doopravdy pochopí a docení, i poté, co samy dojdou k mateřství? Být dítětem a být matkou, dva póly natolik blízké a vzdálené zároveň. Citlivé téma plné jímavých i nemilosrdných otazníků a vykřičníků, které v případě této režijně i herecky poctivě naplněné inscenace výstižně uzavírá působivá katarzní tečka.
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 29.5.2019, počet hodnocení: 1552)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Hra o čtyřech ženách ze čtyř generací jedné rodiny je pozoruhodná sama o sobě. Herečka D. Šoltýsová si v ní před lety sama zahrála a nyní ji nastudovala se svými absolventkami jako režisérka. Pečlivá práce se zatím nezkušenými herečkami se na výsledku odrazila, inscenace má silné momenty a hlavně na konci se dostaví katarze. Ku škodě je občas niternost prožitku přebíjena vnějšími a ne vždy ukočírovanými emocemi. Také se úplně nezdařily přechody mezi scénami a odlišení časových rovin, část diváků může být zmatena. Hra však za poznání stojí a zde můžete vidět povedené zpracování.
Pavla Haflantová 80 %
(zadáno: 6.2.2019, počet hodnocení: 319)
přínosný / zajímavý komentář
Je to více než rok, kdy jsem tři ze čtyř hereček Mámy viděla naposledy. Proto jsem nyní zcela ohromena. Takto zvládnuté ryze herecké divadlo je klenot, malý zázrak.
Tragická sága jednoho rodu, ve které všechny matky chtějí pro své děti lepší život, než jaký poznaly samy. Ale tak nějak jim v tom brání... mateřství.
Lukáš Holubec 80 %
(zadáno: 30.1.2019, počet hodnocení: 614)
přínosný / zajímavý komentář
--- Dcery, mámy, babičky, vnučky... ženy! --- (více v článku na blogu)
Jiří Koula 100 %
(zadáno: 28.11.2018, počet hodnocení: 1548)
přínosný / zajímavý komentář
Nekompromisní divadlo co do obsahu i formy, divadlo chudé a kruté, temné hlubiny ženskosti servírované s mužskou soustředěností, každé slovo i gesto naplněné významem, oáza v poušti i duševní waterboarding, modlitba, sen a pád na tvrdou dlažbu reality. Divadlo, jež vás nutí instinktivně stavět obranné valy kolem vlastního ega, protože když se mu otevřete, rozloží vás na prvočinitele... A proto to za to stojí. Více viz blog.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Vladimír Rogalewicz 100 %
(zadáno: 17.6.2019, počet hodnocení: 509)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá čtveřice mladých hereček ve skvělé hře. Malý zázrak.
Srna 80 %
(zadáno: 21.5.2019, počet hodnocení: 48)
přínosný / zajímavý komentář
Líbily se mi herecké výkony i zpracování.
Carevic 80 %
(zadáno: 15.4.2019, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
Silná inscenace pro každého, koho zajímal rodinná historie.
Slavík 90 %
(zadáno: 24.8.2019, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Pohled na 4 generace v rozmezí od 30. - 70. let min. století, kdy se čas prolíná ve smyčkách jakožto kulisa k různým obdobím v životě ženy... jde o nesentimentální pohled, od zachycení dětství se vší jeho nevinností i krutostí, po smrt, jež nepřináší vykoupení... protagonistky tu dostávají možnost vyniknout v rámci vlastního monologu (vztah k manželovi, dítěti, matce, předsmrtná bilance) a dokládají nesporný talent, zároveň však pracují pro tým (neustálá akce na jevišti v pozadí)... režisérsky jasná vize, díky citlivému nasvícení působí jednoduchá scéna jako dokonalý prostor pro imaginaci...
Duch 80 %
(zadáno: 13.6.2019, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
strhující výkony všech hereček!
Sluha 80 %
(zadáno: 19.11.2019, počet hodnocení: 162)
Lovin 80 %
(zadáno: 18.6.2019, počet hodnocení: 195)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.