Divadlo Na zábradlí [hlavní scéna]

Miloš Orson Štědroň

Krásné psací stroje!

Premiéra: 19.2.2016. Dramaturgie: Karel František Tománek, Dora Viceníková. Scéna: Dáda Němeček. Kostýmy: Andrea Králová. Hudba: Miloš Orson Štědroň. Režie: Jiří Havelka.
1:30x


Autorská hudebně-divadelní inscenace na téma slavných osobností české literatury. Tři literární velikáni (Jan Zábrana, Josef Škvorecký a Bohumil Hrabal) bojují o existenci ve víru redaktorských nástrah šedesátých let a normalizace. Své souboje svádí prostřednictvím rychlých psacích strojů, v případě čtvrtého (Jiří Kolář) i za pomoci lepidla...
Divadlo Na zábradlí
Hodnocení inscenace
Redakce
66 %
Uživatelé
69 %
aktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Veronika Boušová 80 %
(zadáno: 29.4.2017, počet hodnocení: 276)
Jiří Koula 60 %
(zadáno: 19.9.2016, počet hodnocení: 1357)
přínosný / zajímavý komentář
64,99 % Pěkná podívaná, ale nemůžu si pomoct, divadlo ve stylu "My víme, vy víte, pojďme si s tím, co všichni víme, pohrát." mi nepřijde zajímavé, kdo ví, ten se nic nedozví, kdo neví, ten se ztratí.
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 4.5.2016, počet hodnocení: 1313)
přínosný / zajímavý komentář
Jako obvykle je užitečné předem alespoň rámcově znát osudy skutečných osobností, kterými se M. O. Štědroň ve svých hudebních projektech zabývá. Postavení čtyř významných píšících umělců vedle sebe, resp. jejich fiktivní střet v někdejším nakladatelství Odeon, přinesl několik asociací a propojení, která bychom si asi běžně neuvědomili. Se souvislostmi však bylo občas nakládáno poněkud zmatečně, protnutí se dostavilo poměrně málo. Výborná scéna. Úskalím libreta režisér J. Havelka nedokázal zásadně pomoci. Herecky na dobré úrovni, pěvecky mají někteří (přiznaná) omezení.
Jiří Landa 60 %
(zadáno: 24.2.2016, počet hodnocení: 2731)
přínosný / zajímavý komentář
Nedělám si iluze, že všichni diváci, kteří jdou do DNz, znají podrobně dílo a život čtyř osobností, o nichž je v inscenaci řeč (největšímu zájmu veřejnosti se jistě těší J. Škvorecký a B. Hrabal). Havelkova inscenace dává letmo nahlédnout do problémů, jimiž se tito literáti museli zabývat za totality, na vztahy, jež měli mezi sebou, a také na to, čemu všemu museli v těchto nelehkých časech čelit, což je zajímavé. Škoda jen, že celek nepropojila zásadnější myšlenka vztahující se k dnešku. Inscenace tak totiž, i když se na ni pěkně dívá a hudba se příjemně poslouchá, působí až podivně plošše.
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 22.2.2016, počet hodnocení: 662)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemně hořko-sladká sonda do spisovatelského života doby nedávno minulé. Dobře vyvážená kombinace obsahové a hudební složky. V obou případech šlo o zajímavou koláž různých stylů a tónů. Velice vydařené po textové stránce, spousta povedených dialogů, písní či slovních hříček. K tomu nápaditá a dobře fungující scéna, solidní herecké výkony všech aktérů, z nichž nejvíce zaujali výteční M. König a J. Vyorálek. I přes několik slabších momentů hra jako celek působí vyrovnaně a mě osobně zaujala prakticky od začátku do konce. Rozhodně spokojenost 75%
Hodnocení uživatelů:
Suzana 60 %
(zadáno: 14.11.2017, počet hodnocení: 149)
Máša 50 %
(zadáno: 26.5.2017, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
čtyři mistři slova pro nedostatek lepších nápadů musejí zpívat. nejsilnější je první pohled do redakce, jen je, hochy, nostalgicky uvidět, TYHLE čtyři u stolečků v Odeonu. pak to jde jen dolů, přestože herci skvělí
Diogenes 80 %
(zadáno: 21.2.2017, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Je pravda, že jsem si předem musel přečíst životopisy protagonistů, pak jsem si však představení užil. Výborné herecké výkony, spousta inscenačních nápadů. Nebylo to nějak výrazně hluboké, ale sedlo mi to.
Vladimír Rogalewicz 70 %
(zadáno: 22.12.2016, počet hodnocení: 416)
přínosný / zajímavý komentář
Nenadchne a neurazí. Rozhodně nedosahuje kvalit Divadla Gočár ani hry Velvet Havel. Problém je v textu hry a tentokrát překvapivě i v režii Jiřího Havelky. Nápad, který se zdá znamenitý, nemusí vést ke znamenitému výsledku.
Dolente 60 %
(zadáno: 14.10.2016, počet hodnocení: 33)
Koeman2 80 %
(zadáno: 27.6.2016, počet hodnocení: 78)
přínosný / zajímavý komentář
Střípky ze života Škvoreckého, Zábrany, Koláře a Hrabala v originálním inscenačním provedení Divadla Na Zábradlí. Skvělá výprava, živá hudba, originální a vtipné nápady a výborné herecké výkony (Vyorálek, Jeništa, König, Hampl) dělají z této hry nevšední divadelní zážitek.
Klob 50 %
(zadáno: 26.6.2016, počet hodnocení: 114)
Dvopet 60 %
(zadáno: 20.6.2016, počet hodnocení: 104)
Petullkaaa 80 %
(zadáno: 19.6.2016, počet hodnocení: 38)
Eviik 70 %
(zadáno: 28.5.2016, počet hodnocení: 223)
přínosný / zajímavý komentář
Barvité hudební představení, sonda do života čtyř českých spisovatelů. Orientaci v textu určitě usnadní nastudování alespoň základních faktů, ale není to nutnost. Pěvecky ne vždy perfektní, dojem to však nekazí. Bavily mě zejména různé slovní hříčky. Škoda, že zpívaným textům bylo občas hůře rozumět. Z herců nejvíc zaujali M. König a P. Jeništa.
Myosotis 80 %
(zadáno: 21.5.2016, počet hodnocení: 39)
Renáta Nová 90 %
(zadáno: 12.4.2016, počet hodnocení: 5)
Plšík 70 %
(zadáno: 4.4.2016, počet hodnocení: 278)
Vendula_Z 60 %
(zadáno: 16.3.2016, počet hodnocení: 92)
přínosný / zajímavý komentář
Nádherná a nápaditá scéna - za tu dávám navíc 10%. Pro člověka neznalého životních osudů Zábrany, Škvoreckého, Koláře a Hrabala je představení velmi těžko srozumitelné...bohužel.
Marcela 80 %
(zadáno: 9.3.2016, počet hodnocení: 358)
Monulinka 80 %
(zadáno: 23.2.2016, počet hodnocení: 282)
přínosný / zajímavý komentář
Krásně hravé představení s chytlavými písničkami. Spousta povedených nápadů, ať už pojetí úvodu, samotné scény a použití slovních hříček. Možná chybělo nějaké hlubší sdělení, ale bavila jsem se velmi dobře.
Furciferka 50 %
(zadáno: 23.2.2016, počet hodnocení: 240)
přínosný / zajímavý komentář
Jako velký fanoušek režiséra a dramaturgie DNZ musím s těžkým srdce konstatovat, že představení, bohužel, zůstalo daleko za očekáváními. Další Divadlo Gočár se tentokrát nekonalo. Představení má spoustu zajímavých nápadů, nápaditých scén a skvělých slovních hříček, které mě určitě zaujaly, ale na druhou stranu tentokrát ten slepenec scének a výstupů nedrží tak dobře pohromadě, jak je tomu v DNZ dobrým zvykem.
Denisa H. 80 %
(zadáno: 22.2.2016, počet hodnocení: 131)
přínosný / zajímavý komentář
Zábavný způsob, jak aspoň malinko přiblížit divákům pár českých spisovatelů. Je to hravé, melodie i písničky chytlavé, nápadité a zkrátka dobré :-)
Magieee 70 %
(zadáno: 21.2.2016, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Povedené komediální představení, super kostýmy, nápaditá scéna a sní mnoho nápadů. Skvělá recese na muzikály a tehdejší dobu. Velice mne překvapili pěvecké schopnosti všech herců a jejich charakterovou odlišnost. Oceňuji živou hudbu, jen je škoda, že ji díky velikosti scény nebylo vidět. Klidně bych šla na představení znovu!

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.