Profil uživatele

Zdarda

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jiří Landa: 9 % (27)
Lukáš Dubský: 10 % (15)
Michal Novák: 10 % (12)
Pavel Širmer: 10 % (19)
Helena Grégrová: 11 % (14)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 1 2 3

(zadáno: 5.11.2015)
Bůh masakru - Národní divadlo Brno: 80 %
Bůh masakru v Mahenově divadle je povedená záležitost. Scéna je ztvárněna realisticky, zadní stěny a pohovky se stolem v přední části jeviště vytváří téměř dokonalou iluzi bytu. Herci hrají své role s jistotou, jsou uvěřitelní, nikdo žádným způsobem nevyniká ale ani nepropadá. Vše je profesionálně zvládnuto, jediný problém mám trochu se samotným uchopením textu. Inscenace se až moc drží komediální nitě, a to i v místech, kde by si zasloužila zvážnit, ubrat na komediálnosti, a donutit diváka k přemýšlení. Z Boha masakru se stává poctivě provedená, ale ne plně využitá komedie.
(zadáno: 4.11.2015)
Cyrano z Bergeracu - Národní divadlo: 80 %
Nádherné romantické představení pro konzervativnějšího diváka. Klasika od kulis, přes kostýmy až po úpravu textu. Herecké výkony odpovídají svou kvalitou Národnímu divadlu. Pro mě ovšem není David Prachař tím Cyranem, kterého bych chtěl vidět na jevišti. Saša Rašilov má do sličného Kristiana také již celkem daleko.
(zadáno: 4.11.2015)
Černá díra - Dejvické divadlo: 70 %
Groteskní situace, černý humor a skvělí herci. Co víc k tomu říct?
Viděno ze záznamu.
(zadáno: 4.11.2015)
Úžasná svatba - Moravské divadlo Olomouc: 50 %
Úžasná svatba se vyznačuje svižným humorem pramenícím ze spletitých situací. Hlavním nástrojem jsou tu slova a gagy. Scéna je pojata v duchu žánru komedií, kostýmy vykazují současnou dobu. Olomoucká Úžasná svatba je vtipná jednohubka.
(zadáno: 4.11.2015)
Farma zvířat - Moravské divadlo Olomouc: 50 %
Farma zvířat v Olomouci nejen oslovuje diváky, ale i baví svým vtipem. V některých pasážích ovšem humor zastiňuje vážnost situace. Také by inscenaci prospělo méně vysvětlování. Režisérovi se povedlo zdůraznit bojkot zvířat díky vlastnostem, které jim lidé obvykle přisuzují (kráva natvrdlá, psi úplatní, kočka prozře jako první). Herci mají propracované masky zvířat, navíc v nich hrají s velkou chutí.
(zadáno: 4.11.2015)
Jak je důležité míti Filipa - Moravské divadlo Olomouc: 50 %
Vcelku vtipná konverzační komedie, od které divák neočekává nějaké hlubší myšlenky.
(zadáno: 4.11.2015)
Shakespeare v Hollywoodu - Moravské divadlo Olomouc: 40 %
Zajímavý nápad propojení pohádkového světa s moderní továrnou na sny. Žel není plně využit potenciál nabízené látky a inscenace sklouzává jen k jednoduché komedii.
(zadáno: 4.11.2015)
Láska a peníze - Moravské divadlo Olomouc: 60 %
Představení má vedle naléhavých témat o penězích a společnosti hodně slabých stránek, paradoxně právě v těchto promluvách. Postavy hovoří o obchodě, penězích, investování, ale celkově jsou tyhle dohady jen čímsi nezapamatovatelným. Konec představení je zkouškou trpělivosti diváků v podobě desetiminutového monologu Jess o vesmíru, který je nudný a nesmyslný. Představení vypadá na začátku velmi nadějně a originálně, ovšem v průběhu děje se sklouzne k prostému nezajímavému tlachání.
(zadáno: 4.11.2015)
Višňový sad - Moravské divadlo Olomouc: 60 %
Role naivní majitelky paství Raněvské přesvědčivě sedla Janě Paulové, ostatní herci ji skvěle sekundují. Hudba Vladimíra Franze podporuje tragikomickou atmosféru inscenace.
(zadáno: 4.11.2015)
Ženitba - Divadlo Na Jezerce: 60 %
Žádný režijní vklad nejde vidět, hraje se jen pouhá komedie bez jakékoliv nadstavby.
Viděno ze záznamu.
(zadáno: 4.11.2015)
Přes přísný zákaz dotýká se sněhu - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 70 %
Skvěle napsaná a poctivě zahraná komedie plzeňského Moliéra.
Viděno ze záznamu.
(zadáno: 4.11.2015)
Zahradní slavnost - Národní divadlo: 50 %
Autoři říkají, že má Zahradní slavnost stále současný příběh, ale sami ten příběh zabíjí mimopříběhovými ozvláštněními. Režisér Pařízek se snaží o moderní invence, kdy divák vidí na jevišti velikou krychli a herci se svlékají do polonaha, ale tyto a ještě další akce vyznívají samoúčelně a zbytečně. V inscenaci "vítězí" forma nad obsahem, což je smutné, protože Havlův text má i v dnešní době hodně co říct.
(zadáno: 4.11.2015)
Sluha dvou pánů - Národní divadlo: 50 %
Kdybych hodnotil představení z roku 1994 nebo ještě deset let poté, bylo by mé hodnocení kolem 80%. Bohužel ale zaúřadoval zub času a Sluha, stejně jako Miroslav Donutil, stárne a stává se již jen pokleslou komedií s plno šaškováním, ale bez vtipu.
(zadáno: 4.11.2015)
Impresário ze Smyrny - Činoherní klub: 50 %
Skvělé herecké výkony v poněkud slabším příběhu. Ale ti diváci, kteří neočekávají složitou zábavu, si přijdou na své.
Viděno ze záznamu.
(zadáno: 4.11.2015)
Audience - Divadlo Petra Bezruče: 80 %
Audience je především výborně napsaná hra Václava Havla, kterou by mohl hrát kdokoliv a přesto by šlo o skvělý zážitek. Proto diváci ani nepoznají, že je Jiří Müller neherec, a že Norbert Lichý není doopravdy opilý (a že těch piv měl). Opravdu výborná ukázka minimalistické hry, scény, herectví.
(zadáno: 4.11.2015)
Psycho - Divadlo Tramtarie: 90 %
Převést kultovní film na divadelní prkna je vždy hodně těžká práce. V Tramtarii ovšem odvedli svou práci na výbornou. Herecké výkony jsou přesvědčivé, hlavní představitel je správně démonický a jeho matka je nejlepší hororová postava na divadle. Představení dominuje především hororová atmosféra, z které mrazí tak, že se diváci choulí strachy k sobě. Nezapomenutelný zážitek.
(zadáno: 4.11.2015)
Černá komedie - Moravské divadlo Olomouc: 60 %
Zajímavě pojatá komedie s otočením světla, tj. když se děj odehrává při světle, je na jevišti tma, a naopak když je v ději tma, je na jevišti světlo. To dává možnost k nepřebernému množství vtipných situací, které režijní tým s herci dobře využívají.
(zadáno: 4.11.2015)
Ženitba - Moravské divadlo Olomouc: 60 %
Ženitba je hořkosladká inscenace o strachu z osamělosti a touze po štěstí, která může být pro diváka jak odpočinková, tak může i nutit k zamyšlení. Herecké výkony jsou vyrovnané, vyniká obzvlášť Petr Kubes jako dohazovač Kočkarev.
(zadáno: 4.11.2015)
Sluha dvou pánů - Moravské divadlo Olomouc: 70 %
V Olomouci zvolili jiný přístup, než v Národním divadle, a v ledasčem jsou i úspěšnější. Více se tu projevuje komedie dell'arte, klaunské výstupy, herecké gagy a improvizace. Inscenace také využívá modernějších prvků, např. titulky na plátně nebo brusle, čemuž svědčí i kostýmy, které se z jedné strany drží renesance, ale z druhé jsou zmodernizovány. Italskou atmosféru pěkně doplňuje živá hudba přímo na jevišti. Olomoucký Sluha dvou pánů je komedie, která se neokouká.
(zadáno: 4.11.2015)
Hamlet - Moravské divadlo Olomouc: 60 %
V Olomouci předvedli Hamleta bez větších úprav, a ty, které udělali, inscenaci nepřilepšily. Tak působí např. rádoby vtipná scéna s hrobníky, na pováženou je ale hlavně pojetí Claudia (znásilnění Ofélie). Dominantní prvek jeviště, otočná železná konstrukce ve tvaru hradu, plnila svou funkci atmosféry i posunu v ději hry. Rušivě ovšem působila světla namířená často do diváků. Z herců byl nejlepší hlavní představitel Hamleta, Petr Kubes. Vedle něj mu zdárně sekundovala Anna Stropnická v roli Ofélie. Ostatní postavy nevyčnívaly z průměru, ale ani k tomu nedostaly moc příležitostí.
(zadáno: 4.11.2015)
Amadeus - Moravské divadlo Olomouc: 70 %
Režijně se jedná opět o typický "tarantovský" patetický styl, na který buď přistoupíte, nebo se vám líbit nebude. Docela zamrzí, že je inscenace téměř totožná s Amadeem v Pardubicích (také v režii Taranta). V činoherní inscenaci Tarant využívá živou hudbu a zazní i pár tónů z opery. Vojtěch Lipina je v roli Mozarta přesvědčivý, ostatní herci docela vkusně vystihují své role, jen Josef Vrána v alternaci Salieriho až moc tlačí na pilu a někdy nepůsobí přirozeně. Docela dobře řešenou scénu s pianem coby víceúčelovým prvkem doplňují krásné historické kostýmy a všudypřítomná Mozartova hudba.
(zadáno: 4.11.2015)
Drobečky z perníku - Moravské divadlo Olomouc: 60 %
Hru Neila Simona "Drobečky z perníku" proslavila v Česku inscenace divadla v Příbrami se Simonou Stašovou v hlavní roli. A právě ústřední role bývalé zpěvačky Evy je alfou a omegou inscenace. Divák možná bude mít s její postavou problém, jelikož z Evy sice sálá charisma a sex-appeal, ale divák představení si k ní těžko udělá kladný vztah. Ale Ivana Plíhalová je skvělá herečka, která dokáže zahrát všechny polohy své postavy tak, že divák ji bude vše věřit. Dále vše povyšuje skvěle napsaný děj, který výborně míchá tragický osud s hořkou komedií, a Anna Stropnická v roli dcery Polly.

Další stránky hodnocení: << < 1 2 3