Divadlo Kalich [činohra]

Lakomec

Premiéra: 1.11.2019. Překlad: Svatopluk Kadlec. Výprava: Diana Strauszová. Hudba: Mario Buzzi. Úprava a režie: Jakub Nvota.
předpremiéry od října 2019
2:25


Jedna z nejznámějších klasických francouzských komedií se slavnou komediální rolí Harpagona jako poctou Pavlu Zedníčkovi k životnímu jubileu.
Divadlo Kalich
Hodnocení inscenace
Redakce
60 %
Uživatelé
78 %
7861000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 60 %
Michal Novák 60 %
Termíny představení
14.12. (Po) 19:00
[Divadlo Kalich]

20.1. (St) 19:00 vstupenky Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
[Divadlo Kalich]

celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (8)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 30.10.2020, počet hodnocení: 1639)
přínosný / zajímavý komentář
Jubilant Pavel Zedníček si už nemůže dovolit takové fyzické nasazení jako kdysi, při pohledu na něj si však divák nemusí říkat, že už by toho měl nechat. Zedníčkův Harpagon není v inscenaci dominantní, představitelé dalších rolí jsou mu mnohdy rovnocennými partnery. Svůj komediální talent výtečně uplatnila zejména M. Procházková, která v roli Elišky odkryla více, než autor napsal. Zásluhou herců je sledování inscenace příjemným oddechem. Česká divadla sice nabízejí ambicióznější zpracování Molièrovy hry, ale i zde se setkáme s několika zajímavými nápady.
Michal Novák 60 %
(zadáno: 21.3.2020, počet hodnocení: 1067)
přínosný / zajímavý komentář
Po Bolkovi i Čmaňa hraje Harpagona. Na jevišti ani v jednom případě nepobíhá a nehořekuje excentrik, spíše smýkají s nimi okolnosti. Pavel Zedníček dává důraz na vychytralost starého chamtivce, obdařil ho různými maskami a postupně odkrývá patologické znaky Harpagonova uvažování. Inscenace je naštěstí daleka toho, že ostatní postavy jsou stafáží a přihrávači, přesto nečekejte od toho víc než solidně zpracované, ale nekomplikované zábavní divadlo. Je to naplno využitý dar, který Pavel Zedníček obdržel ke svému životnímu jubileu.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Jana Králová 100 %
(zadáno: 27.8.2020, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělý pan Zedníček v roli Harpagona. Klasika v podání Divadla Kalich nedopadla vůbec špatně a hodně mile překvapila. Funkčně a zajímavě řešená scéna. Klasický příběh, který nezklame a určitě se pobavíte! Rozhodně doporučuji.
JirkaS 60 %
(zadáno: 18.11.2019, počet hodnocení: 231)
přínosný / zajímavý komentář
Klasika zabloudila do Kalichu a nedopadlo to úplně špatně. P. Zedníček je zajímavým Harpagonem, kdy skvěle zvládá zahrát chamtivost a zároveň působí tak trochu jako ňouma nebo spíš pomatený dobrák. Svou roli zvládá a bylo cítit, že si jí i užívá. Zároveň tahle inscenace úplně nestojí jen na něm, ale srovnatelný prostor dostávají i další herci, díky čemuž má divák pocit, že viděl inscenaci plnou herecké souhry. Na pozadí jednoduché scény se tak odvíjí komediální modernizovaná klasika, která srozumitelnou formou přibližuje pana Moliéra i zájezdovému typu publika. /14.11.2019 v Č. Budějovicích/
Malvína 90 %
(zadáno: 27.8.2020, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Moc se nám líbil pan Zedníček v roli Harpagona. Pana Zedníček dobře vystihuje člověka se všemi špatnými vlastnostmi toho to typu, které spisovatel Moli?ra sepsal v tomto klasickém díle. Scéna samotná je jednoduchá, ale dobře využitá a moderní.
Kateřina Ondrušová 90 %
(zadáno: 7.10.2020, počet hodnocení: 13)
Karolína Adámková 90 %
(zadáno: 27.8.2020, počet hodnocení: 13)
Karel.jakubec 40 %
(zadáno: 23.3.2020, počet hodnocení: 27)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.