Komorní scéna Aréna

Zabiják Joe

Premiéra: 9.6.2018. Překlad: Jiří Josek. Dramaturgie: Tomáš Vůjtek. Výprava: Petr B. Novák. Hudba: Nikos Engonidis a citace. Režie: Jiří Pokorný.
2:05

Osoby a obsazení
Zabiják Joe Cooper - Josef Kaluža
Vicki Smithová - Kristýna Krajíčková / Zuzana Truplová
Chris Smith, bratr Vicki - Šimon Krupa
Ansel Smith, otec Vicki a Chrise - Michal Čapka
Sharla Smithová, nevlastní matka Vicki a Chrise - Tereza Cisovská

Dnes již kultovní černá komedie. Bizarní rodinka ze sociální spodiny se snaží vyřešit svou finanční situaci najmutím profesionálního zabijáka. Vše se však zkomplikuje a vykonaná vražda jejich situaci ještě více zhorší. Navíc začne vycházet najevo pravda o jejich skutečných záměrech, z níž vyplyne, že celý komplot byl vlastně jedním velkým nedorozuměním...
15! v průběhu představení se na jevišti kouří
Anketa 2018 - redakční volba
nominace v kategorii Nejlepší inscenace
Josef Kaluža nominace v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon
Komorní scéna Aréna
Hodnocení inscenace
Redakce
78 %
Uživatelé
72 %
náš tip
Tip od redaktorů: Michal Novák, Pavel Širmer, Jiří Landa, Lukáš Dubský  Tip od redaktorů: Michal Novák, Pavel Širmer, Jiří Landa, Lukáš Dubský  Tip od redaktorů: Michal Novák, Pavel Širmer, Jiří Landa, Lukáš Dubský  Tip od redaktorů: Michal Novák, Pavel Širmer, Jiří Landa, Lukáš Dubský
72181000
Termíny představení
4.9. (Pá) 18:30 Mimo předplatné Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
12.9. (So) 11:00 Festival Divadlo, Plzeň Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
22.9. (Út) 18:30 vstupenky AÚt 19/20 Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
1.10. (Čt) 18:30 Mimo předplatné Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
14.10. (St) 18:30 vstupenky Mimo předplatné Přidání termínu do svého kalendáře - pouze pro přihlášené uživatele
celý program divadlaaktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (23)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Michal Novák 80 % Tip Michal Novák
(zadáno: 21.3.2020, počet hodnocení: 1067)
přínosný / zajímavý komentář
Z dlouhé řady Zabijáků uvedených na českých jevištích tento vybočuje. Neváhám ho označit za nejlépe dramaturgicky vyložený a režijně pochopený. Není karikaturou sama sebe, důsledně pracuje s autenticitou figur a do druhého plánu vkládá ironické tóny a nepřehnanou nadsázku. Pokorného inscenace je totiž odpovědí na svět, v němž si lze koupit „všechno“. Herecká síla inscenace není jenom o precizním trefování point nebo podání černých linií hry, ale také v až animální přesvědčivosti. Na vzorku těchto individuí hra pojmenovává nefunkční společnost snad i více než v době svého vzniku. Coolness dramatika žije!
Pavel Širmer 80 % Tip Pavel Širmer
(zadáno: 14.1.2020, počet hodnocení: 1606)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Souhlasím s komentáři kolegů. Hra se na českých jevištích zabydlela a Komorní scéna Aréna připravila vydařené nastudování. Režisér ctil text, dobře pracoval s herci. A občas i domyslel různé gagy, které mohou ocenit i diváci znalí jiných nastudování. /Mj. přidaný černohumorný prvek na konci, o něž se zmiňuje J. Landa, byl pro mě doslova odzbrojující. :-)/
Kateřina Jírová 70 %
(zadáno: 13.9.2019, počet hodnocení: 304)
přínosný / zajímavý komentář
Bravurně napsaná černá komedie Tracyho Lettse Zabiják Joe s detektivní zápletkou. Samé krásné role. Michal Čapka coby nezaměstnaný Ostravak klátící se sem a tam, westernové rameno spravedlnosti Josefa Kaluži a proradná děvka Terezy Cisovské, která v pudu sebezáchovy profesionálně olizuje i kostičku z kuřátka z KFC. A na závěr happyend nasvícený jako romantický západ Slunce na Divokém západě.
Jiří Landa 80 % Tip Jiří Landa
(zadáno: 5.12.2018, počet hodnocení: 2895)
přínosný / zajímavý komentář
85% Režijně precizně vystavěná inscenace, zdařilá i po výtvarné stránce. J. Pokorný text nepřepracovává k obrazu svému (jak k tomu většinou mívá tendence) "jen" vede herce, aby svým postavám vdechli patřičný punc „ujetosti“. Po celou dobu se hraje v mírné nadsázce, která tomuto cool příběhu vysloveně sluší. Režisér vynalézavě domýšlel i některé crazy scény, zvlášť pak v závěru. Těžko vyzdvihovat některý z výkonů, šlo o naprosto vyrovnané obsazení, v němž nebylo slabšího článku. Další z výborných inscenací Komorní scény Aréna.
Lukáš Dubský 80 % Tip Lukáš Dubský
(zadáno: 30.11.2018, počet hodnocení: 843)
přínosný / zajímavý komentář
Lettsova bravurně napsaná černá komedie, která dnes již patří ke klasice americké coolness dramatiky, je pro Arénu jako stvořená. Nabízí skvěle vypointované dialogy a taky pět zajímavých hereckých příležitostí, které nejlépe využili J.Kaluža a Z.Truplová. Nenápadná Pokorného režie ctí text a dbá na detaily. Potěší vypointované dialogy, celkem naturalistické ztvárnění hře sedí.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Falos 70 %
(zadáno: 10.7.2020, počet hodnocení: 224)
přínosný / zajímavý komentář
skvelej josef kaluza
Petrr 80 %
(zadáno: 4.11.2019, počet hodnocení: 204)
přínosný / zajímavý komentář
Po představení v pražské La Fabrice.
J.anek 90 %
(zadáno: 12.9.2019, počet hodnocení: 307)
přínosný / zajímavý komentář
Vynikající inscenace. Všichni na sebe skvěle slyší, zážitek je to naprosto autentický.
Denisa H. 80 %
(zadáno: 3.6.2019, počet hodnocení: 296)
přínosný / zajímavý komentář
Dříve jsem již viděla tutéž inscenaci v Kalichu a i film. Přesto mě představení KSA bavilo. Největší rozdíl jsem spatřovala v pojetí Vicki, tedy zejména když porovnám Kalich s KSA. Z. Truplová byla každopádně skvělá!
Diogenes 70 %
(zadáno: 2.5.2019, počet hodnocení: 57)
přínosný / zajímavý komentář
Když se odstraní zbytečné morální zábrany, tak to sviští dolů z kopce a sympatickou postavou se může stát i Zabiják. Zajímavá kůldramatická hra, výborní herci a scéna. A romantické finále jako třešnička na dortu.
LucieSykorova 70 %
(zadáno: 30.11.2018, počet hodnocení: 130)
přínosný / zajímavý komentář
Ostravar jedee
Grea 60 %
(zadáno: 3.10.2018, počet hodnocení: 67)
přínosný / zajímavý komentář
Okamžiky, kde víte, že se vše začíná ubírat špatným směrem, je vám to nepříjemné, ale nedá se to zvrátit /viděno září 2018/.
Brbla z Olomóca 70 %
(zadáno: 6.9.2018, počet hodnocení: 69)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno dne 6.9.2018 Ostrava KS Aréna:
+ výborné herecké výkony, jednička Šimon Krupa, ale všichni byli skvělí
+ krásná scéna, nic neošidili, plnohodnotné
+ hra i pro širší spektrum diváctva
--------------
- jsem zvyklý u Arény na více filosofie,
tady mi docela chyběla
Janca525 70 %
(zadáno: 20.1.2020, počet hodnocení: 89)
Terezasafarova 90 %
(zadáno: 10.11.2019, počet hodnocení: 5)
Zoe.x 50 %
(zadáno: 12.9.2019, počet hodnocení: 24)
Sam198 80 %
(zadáno: 29.5.2019, počet hodnocení: 69)
Kolby 60 %
(zadáno: 28.5.2019, počet hodnocení: 47)
Petikakika 80 %
(zadáno: 28.5.2019, počet hodnocení: 60)
Mata Ferri 80 %
(zadáno: 16.2.2019, počet hodnocení: 24)
MarekLinhart 60 %
(zadáno: 2.12.2018, počet hodnocení: 152)
Rivah 60 %
(zadáno: 9.11.2018, počet hodnocení: 212)
EdaD68 80 %
(zadáno: 27.1.2019, počet hodnocení: 2)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.