Národní divadlo [Stavovské divadlo]

Václav Kliment Klicpera, Milan Šotek

Mlynářova opička

Premiéra: 25.5.2017. Dramaturgie: Jan Tošovský. Scéna: Andrej Ďurík. Kostýmy: Eva Jiřikovská. Hudba: Jakub Kudláč. Režie: Štěpán Pácl.
2:35


Podstata talentu Václava Klimenta Klicpery spočívala ve splétání jednotlivých komediálních scén, známých z antického mimu či italské commedie dell´arte, v celistvý dramatický příběh. „Fungl nová“ komedie sestavená z kompletní Klicperovy dramatické sumy, plné kuklení a situačních i jazykových špílců.
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Pavel Širmer 50 %
(zadáno: 27.6.2017, počet hodnocení: 1280)
přínosný / zajímavý komentář
Dobrý nápad vzít Klicperovy texty jako východisko ke tvaru, který dnešnímu divákovi nebude připadat zastaralý. Milan Šotek si s texty skvěle pohrál a vytvořil nový dramatický text, jazykově hravý, ale příliš dlouhý na to, aby ho inscenace adekvátně unesla. Ani dramaturg a režisér neprojevili dostatečný odstup, aby se přemíry slov zbavili. Šotkově poetice se více daří v menších sálech, ve velkém prostoru se kouzlo jazyka poněkud ztrácí. I navzdory precizní herecké práci a vysoké úrovni jejich jevištní řeči.
Michal Novák 60 %
(zadáno: 18.6.2017, počet hodnocení: 911)
přínosný / zajímavý komentář
Klicpera, Šotek, Calembour v poměru 2:2:1 (nebo jiném?). Je zvláštní sledovat, jak calembourovská poetika ve velkém prostoru zůstává viset v prostoru, buď dolehne, tu ji toto „jiné, sváteční“ publikum nevezme za svou. Herci ve spolupráci s režií přitom dělají maximum pro deklamaci a pointování slovních hříček nebo situačních gagů, dramaturgie celkem zručně slepuje tento kompilát do svébytného příběhu. ND má v podobě „hry s Klicperou“ novou oddechovku, v níž je možná až příliš parodického obtahování. Neslušel by tomu více absurdní kabátek?
Anežka Hrebiková 60 %
(zadáno: 25.5.2017, počet hodnocení: 175)
přínosný / zajímavý komentář
Klicperovský kompilát stvořený Milanem Šotkem tak obratně, že téměř není poznat, že se jedná o kompilaci. Hranice mezi dominancí anachronického Klicperova jazyka a snahou pobavit a zaujmout dnešního diváka je skutečně tenká a ne vždy se jí daří dodržet. Hlavním neduhem inscenace je zdlouhavost některých pasáží,pro Pácla typické statické scény a nedostatečná plynulost a svižnost.Trochu vadí primitivní zpívané části a nadbytečná postava Ládoně. Herci si účinkování vyloženě užívají,timing gagů se spoluprací s diváky určitě zdokonalí. Výborní jsou především V. Beneš, F. Rajmont a P. Štorková.
64%
Hodnocení uživatelů:
Justina 70 %
(zadáno: 22.6.2017, počet hodnocení: 77)
Foook 10 %
(zadáno: 7.6.2017, počet hodnocení: 41)
přínosný / zajímavý komentář
Neskonalá nuda, kterou nezachrání ani slušné herecké výkony V. Beneše, V. Postáneckého a F. Němce. Národní divadlo v minulosti uvedlo daleko lepší inscenace her našich obrozenců.
Plšík 60 %
(zadáno: 7.6.2017, počet hodnocení: 245)
přínosný / zajímavý komentář
65%
Michkyse 60 %
(zadáno: 31.5.2017, počet hodnocení: 30)
přínosný / zajímavý komentář
Velice zajímavě pojatá kompilace několika Klicperových her, které dnes už zná málokdo. Bohužel propojenost a návaznost některých pasáží hry je mnohdy až příliš umělá. Pavlína Štorková si roli vyloženě užívá a je to na jejím výkonu vidět. Příjemně překvapil i František Němec, který se po delší době dostal v Národním divadle k větší roli.
Slavek53 60 %
(zadáno: 31.5.2017, počet hodnocení: 40)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.