Švandovo divadlo [velký sál]

Příliš drahý jed

Premiéra: 6.11.2021 | 2:35
Podle stejnojmenné knihy Luka Hardinga. Překlad: Ester Žantovská. Dramaturgie: Martina Kinská. Kostýmy: Andrea Králová. Hudba: Ivan Acher. Scéna a režie: Thomas Zielinski.
Divadelní rekonstrukce vraždy Alexandra Litviněnka. Sugestivní kaleidoskop situací, které střídají žánry i časové roviny, stejně tak jako perspektivu, z níž je příběh nahlížen. Retrospektivní forma nabízí možnost komentářů, ale též upozornění na podstatné detaily. Postupně se vše skládá v silné drama. Divadelní rekonstrukce známé kauzy se zdá být jedinou možností, jak se dobrat spravedlnosti. Proto se do ní Alexandrova žena Marina vůbec pustí. A to i za cenu střetu s těmi nejmocnějšími...
(Hra vychází ze stejnojmenné knihy Luka Hardinga a měla světovou premiéru v srpnu 2019 v londýnském Old Vic Theatre.)
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
-
Uživatelé
53 %
5381000
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
10.12.19:003. repríza za 140 Kčvstupenky
21.12.Út19:00Anglické titulkyvstupenky
22.1.So19:00Anglické titulkyvstupenky
31.1.Po19:00Anglické titulkyvstupenky
10.12.19:00 vstupenky
3. repríza za 140 Kč
21.12.Út19:00 vstupenky
Anglické titulky
22.1.So19:00 vstupenky
Anglické titulky
31.1.Po19:00 vstupenky
Anglické titulky

Volby

Hodnocení (8)

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Mary  70 %
(zadáno: 24.11.2021, počet hodnocení: 71)
přínosný / zajímavý komentář
Zajimave pojeti skutecneho pripadu, presvedcive herecke vykony. Ani chvili jsem se nenudila. Rozhodne predstaveni, ktere si budu pamatovat.Spokojenost.
J.anek  80 %
(zadáno: 24.11.2021, počet hodnocení: 370)
přínosný / zajímavý komentář
V hlavní roli polonium 210.
Tak jistě, je to rekonstrukce vraždy Alexandra Litviněnka, ale především je to celé o Rusku a o té odporné lidské zrůdě, která se jmenuje Putin. O jeho zločinech se ví - ale není moci, která by ho zastavila.
A taky o pokryteckých anglických politicích se hraje.
Inscenace pracuje s živým videopřenosem. Technicky žádná sláva, ale funguje to. A pak jsou tu velmi dobré herecké výkony, kterým kraluje Anna Stropnická.
V Čechách nejsme moc zvyklí na politické divadlo, ale je ho třeba. V tomhle se navíc skvěle pracuje s humorem.
Barka  60 %
(zadáno: 9.11.2021, počet hodnocení: 266)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
55% V tomto případě je nutno přičíst body za odvahu, ta Švandovu divadlu obecně nechybí. Musím se ale bohužel přidat k hodnotitelům přede mnou. Nápad s živými přenosy je jistě dobrý, ale nefunguje. Je jich tam totiž moc a přenosy jsou příliš dlouhé. Navíc poměrně dlouho trvá, než divák vůbec pochopí, že je to live stream a ne nekvalitní předtáčky (nedivila bych se, kdyby to někdo nepochopil vůbec). Konkrétně první přenos z bytu Litviněnkových je doslova k nepřečkání. V první polovině jsem hodně ztrácela pozornost, druhá už je dynamičtější, napínavější, takže tam jsem ožila. Na konci ale mrazí.
Domi.Mac  20 %
(zadáno: 9.11.2021, počet hodnocení: 64)
přínosný / zajímavý komentář
Zklamání. Co pochválit? Hra plná nudy, klišé, s podprůměrnými hereckými výkony a v režii, která se rozhodla inscenovat špatně natočený film gró představení. Velkou část hry se díváte na prázdné jeviště a čekáte na konec. Bohužel Lněnička ani Stropnická role neutáhnou, Jaškow z obsazení vyčnívá snesitelností. Po Robot píše hru další výrazný přešlap pro Švandovo divadlo. Výrazně nedoporučuji. Škoda. 20%
Kateřina Vodáková  30 %
(zadáno: 9.11.2021, počet hodnocení: 127)
přínosný / zajímavý komentář
Téma jako takové je zajímavé a současné, má scénický/filmový potenciál. Ovšem paní sedící před námi hru celou prospala, čemuž se bohužel nedivím. Zdlouhavé a nudné provedení, scéna strohá, hudba nezaujala. Jiná paní hned v 1. řadě průběžně hýkala smíchy do ticha k situacím bez vtipu. Zkrátka větší show se odehrávala v hledišti než na jevišti... Promítání hraní ze zákulisí divadla je možná dobrý nápad, ale pokud projekce tak převažuje nad hraním na jevišti, je to na usnutí. R. Jašków výborný jako vždy, ale i když je ŠD má srdcovka, zde prostě lépe hodnotit nemohu, odpočítávala jsem konec...
Vladimír10  60 %
(zadáno: 8.11.2021, počet hodnocení: 408)
přínosný / zajímavý komentář
Obsahová přesycenost původního textu a jeho nedůsledná dramaturgická úprava způsobily, že inscenace působí po většinu času neskutečně užvaněně, což ve svém důsledku vede ke ztrátě divákovy pozornosti. Ta je navíc narušena i zdlouhavými projekcemi z různých zákoutí divadelního zákulisí, které tvoří přibližně polovinu celého představení. Chvílemi jsem měl dokonce pocit, že sedím v kině, neboť vytvořením zjevné bariéry mezi hledištěm a jevištěm se vytratilo vše, co je na živém umění krásné. Bezchybný herecký výkon předvedl pouze R. Jašków, ostatní aktéři své role odehráli bez výraznější invence.
Snekac  60 %
(zadáno: 9.11.2021, počet hodnocení: 147)
Unionboy  40 %
(zadáno: 8.11.2021, počet hodnocení: 277)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.