Švandovo divadlo [studio]

David Košťák

Srdce patří za mříže

Premiéra: 29.4.2017. Dramaturgie: Libor Vodička, David Košťák. Scéna: Anna Brotánková. Kostýmy: Kateřina Höferová, Anna Brotánková. Hudba: Robin Schenk. Texty písní: David Košťák. Režie: Alžběta Burianová.
1:00x


Nekorektní pohled nejmladší divadelní generace na téma násilí ve světě, ale i v nás samotných. Jsou záležitosti srdce křehké věci, které nepojme rozum? Nebo jsou to ty nejpudovější věci, kterým rozum nedokáže včas zabránit? Naše srdce neustále tluče na poplach, krev nepřestává téct a svádí za nás boj o život. Přesto by srdce nikdo neoznačil za násilníka – je to jen naše zhmotněná touha žít...
14!
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
73 %
Uživatelé
67 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 14.5.2018, počet hodnocení: 1405)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Až znepokojivá hra D. Košťáka pojmenovává souvislosti, které je potřebné si připomínat a přemýšlet o nich. Režisérka a herci vyváženě pracovali s nadsázkou a dali jednotlivým epizodám apelativní účinek. Navíc docílili společného propojení a jmenovatele. Rozhodně je dobré vidět! A objeví-li se motivy, které připomenou střípek z vašeho života, může být divák doslova probrán ze sebeklamu a iluzí...
Lukáš Holubec 80 %
(zadáno: 4.4.2018, počet hodnocení: 547)
přínosný / zajímavý komentář
Spoluprací dramaturga Davida Košťáka a režisérky Alžběty Burianové už vzniklo k dnešnímu dni, pokud dobře počítám a využívám správný divadelní portál, pět inscenací, přičemž Srdce patří za mříže vznikla jako čtvrtá v pořadí. A jedná se o vlastní text Davida Košťáka, který obsáhl poměrně dlouhou řadu aktuálních společenských problémů, k nimž se tvůrci chtěli vyjádřit. Více viz blog.
Jan Pařízek 70 %
(zadáno: 30.10.2017, počet hodnocení: 706)
přínosný / zajímavý komentář
Několikero zajímavých a silných témat, jenž se povedlo dobře pospojovat a s nemalým dopadem přednést divákovi. Námětů k zamyšlení zde každý dostane dosti a v hlavě mu pak budou rezonovat ještě dlouho po skončení inscenace. Ať už jde třeba o přehnanou snahu být lepším člověkem za místy absurdní cenu, nebo přehlížení útlaku s vidinou budoucího zisku, hledání viníků a míru ovlivněnosti médii. Je toho více, ale není to chaotické a dohromady to dává svůj smysl. Samotná hra pak dokáže upoutat pozornost a nijak nenudí. Svůj podíl na tom mají i zdařilé herecké výkony všech aktérů. Povedený kus.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 2.5.2017, počet hodnocení: 1336)
přínosný / zajímavý komentář
Tento typ apelativního divadla zdá se mi čím dál potřebnější Nad čím vším přivíráme oči? Kolik vzkazů (záměrně neprozrazuji od koho) zašitých do kabelek zůstane nevyslyšených? A nemohl by je do správných rukou doručit pošťák Ondra? Jak morbidní je podtext roztomilé představy, že Krteček letěl do Číny pomoci pandě? Opravdu je tak těžké rozlišit, co je pravda? A v jakém rytmu tlučou naše srdce - pachatelé a oběti zároveň? Kolektivní sdce téhle inscenace bije na poplach sympaticky neotřele. Nelituji nastaveného ucha. Song "Štěstí je krásná věc" mně od dnešního večera bude znít o poznání hořčeji.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Jenda.matousek 60 %
(zadáno: 6.8.2018, počet hodnocení: 319)
přínosný / zajímavý komentář
Taková jednohubka, pocitovka, když se potká s vaší správnou náladou, může dost zapůsobit. Zaujme Klára Cibulková.
Addk 70 %
(zadáno: 9.2.2018, počet hodnocení: 78)
House Pachodi 60 %
(zadáno: 28.1.2018, počet hodnocení: 36)
Greetchen 60 %
(zadáno: 15.1.2018, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
(8.6.2017) Za mě poněkud rozhárané představení, místy velmi působivé, ale místy až přehnaně teatrální.
Lovin 70 %
(zadáno: 11.6.2017, počet hodnocení: 140)
Mora 80 %
(zadáno: 29.4.2017, počet hodnocení: 122)
Bernardblack 70 %
(zadáno: 29.4.2017, počet hodnocení: 179)
přínosný / zajímavý komentář
Jsem rád, že mé srdce tluče na tomto světě ve stejném rytmu jako ta"švandácká", jenž jsou do této povedené(nejen kousavě vtipné)inscenace očividně vložená.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.