Divadlo na Vinohradech [velká scéna]

Zmoudření Dona Quijota

Premiéra: 7.2.2020. Úprava a dramaturgie: Jan Vedral. Scéna: Tom Ciller. Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková. Hudba: Ondřej Brousek a citace. Pohybová spolupráce: Ladislav Cmorej. Režie: Martin Čičvák.
2:20


České básnické drama vyhrocující rozpor mezi idealismem a pragmatismem, tvořícími dva všudypřítomné póly českého společenského myšlení. Moudrý blázen Don Quijote rozlišuje kontrast dobra a zla a věří tomu, že zlo je možné ve světě porazit. Jeho víra v dobro a důvěra k lidem je idealistická, stejně jako rytířská láska k neexistující ženě. Pragmatický svět přece dobře ví, že nic v něm není černobílé. Jen blázen by krvácel pro neuskutečnitelné hodnoty...
Divadlo na Vinohradech
Hodnocení inscenace
Redakce
50 %
Uživatelé
63 %
63161000
Hodnocení redakce
Iva Bryndová 50 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (17)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Iva Bryndová 50 %
(zadáno: 1.10.2020, počet hodnocení: 273)
přínosný / zajímavý komentář
55%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Teddy 60 %
(zadáno: 9.5.2020, počet hodnocení: 144)
přínosný / zajímavý komentář
Tomáš Pavelka ve hře jako Quichot vyniká. Jinak ovšem tento příběh "není mým šálkem kávy". Knihu jsem nečetla.
Romana35 40 %
(zadáno: 8.5.2020, počet hodnocení: 193)
přínosný / zajímavý komentář
Po herecké stránce nemám co vytknout, vyzdvihuji výkon Tomáše Pavelky v titulní roli. Obsahově mě inscenace ale nezaujala, asi nejsem cílová skupina diváka takovýchto her.
Vladimír Rogalewicz 40 %
(zadáno: 6.5.2020, počet hodnocení: 586)
přínosný / zajímavý komentář
Mezi množstvím podbízivých, prvoplánových a doslovných her se DnV rozhodlo ukázat, že umí nastudovat i kousek s mnohem většími ambicemi. Bohužel se v této inscenaci nepovedlo vůbec nic, přes zjevnou snahu většiny zúčastněných. V posledním dějství scénu sice rozzáří příchod paní Konvalinkové, ale výsledek se už zachránit nedaří. Vznikly bohužel dvě hodiny naprosto beztvaré a nezajímavé nudy. Kladu si otázku, zda nebyla chybou již volba verze Viktora Dyka... (Záznam ze streamu, 6.5.2020)
Klepo 30 %
(zadáno: 3.3.2020, počet hodnocení: 21)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Don Quijote je moja srdcovka, hlavne z obrazoveho pohladu a knihu (v 100 rokov starom preklade) som docital par dni pred navstevou divadla. Tesil som sa, ale bol to omyl...

To snazenie hercov bolo take trochu donquijotske - bojovali s textom, scenou... Nesmial som sa vo vtipnych pasazach, nebol smutny v tragickych a nezamyslal v hlbokych. Proste nic. Za mna vytvorili dve hodiny nudy, ktora ma nechala chladnou. Scenografia to nezachranila. V druhej casti sa pridala ziva kamera, ktora mi prisla uplne zbytocna.

Doteraz neviem ci to mala byt komedia, tragedia, konverzacka... Skoda :(
J.S. 60 %
(zadáno: 28.2.2020, počet hodnocení: 126)
přínosný / zajímavý komentář
Postava Dona Quijota je v Dykově pojetí metaforou snů, ideálů a imaginace; pokud z nich jedinec procitne a příjme realitu, pak už není důvod, proč žít. Vinohradská inscenace se vyznačuje vysokou mírou vnitřní nevyrovnanosti - pohádkově imaginativní první část kontrastuje s civilní druhou částí, která sklouzává k monotónnosti a nezáživnosti. Čičvák se snaží druhou část oživovat pomocí prostředků, které jsou mu blízké (včetně využití živé kamery); tyto pokusy však nedosahují očekávaného efektu. Kladně lze hodnotit obsazení i herecké výkony, představení však schází srozumitelná režijní koncepce.
ViktorieT 80 %
(zadáno: 16.2.2020, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Krásné představení, výtvarné a obsahově naplněné. Herecky zvláště výborný pan Pavelka.
Alienable 100 %
(zadáno: 11.2.2020, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
"Tuhle jsme zpívali o žních." :) Velmi povedené představení plné neotřelých nápadů, které (jak vidno na komentářích) asi není pro každého. Skvělý Brousek a naprosto odzbrojující Pavelka. Co je lepší - snít nebo žít v realitě? Můj obdiv patří i Nadě Konvalinkové.
Marion Cobretti 100 %
(zadáno: 8.2.2020, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
(Premiéra) Velmi poetické a dojemné představení. I bez hlubší znalosti Cervantesova či Dykova díla je příběh srozumitelný, plný lidskosti a lásky. Scéna zvláště v první polovině plná nápadů a metafor, opravdu jsem zíral. Tomáš Pavelka a Ondřej Brousek spolu souzní a baví se. Báječné představení, půjdu se podívat znovu!
Jaroslavz 10 %
(zadáno: 7.2.2020, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
Není čas na radikální změnu ve Vinohradském divadle? Kolik inscenací za poslední léta tam stálo za pozornost? A ta nejnovější je opravdu křiklavým příkladem umělecké nemohoucnosti. Když nevím, proč a jak, tak se o nic "moderního" nepokouším. Krásná Dykova hra skončila jako nejubožejší křečovitá fraška.
Honzy 20 %
(zadáno: 6.2.2020, počet hodnocení: 213)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
ZMOUDŘENÍ DONA QUIJOTA v Divadle na Vinohradech má mnoho slabin.Především se nepovedla V.Dykovi divadelní úprava krásného Cervantova románu na jeviště Divadla na Vinohradech.Marný boj Dona Quijota se Sanchou Panzou o společné dobro a zlo s vysněnou postavu krásné Dulciney postrádá dramatickou hloubku,ač se herci snaží o to víc,tak jim nepomáhá nepovedená scénografie plná nafukovacích balonů i zvířat,včetně nejednotných kostýmů.Přidáme-li nevhodnou hudbu O. Brouska,i s úryvkem naší hymny,máme před sebou zmatečný obraz nepovedené hry.Z hereckých výkonů lze vyzdvihnout T.Pavelku.7.2.2020.Hodn.20%
Plšík 60 %
(zadáno: 7.5.2020, počet hodnocení: 509)
Vladimír10 60 %
(zadáno: 6.5.2020, počet hodnocení: 374)
Lucy1905 80 %
(zadáno: 27.2.2020, počet hodnocení: 39)
AjaK 100 %
(zadáno: 20.2.2020, počet hodnocení: 13)
Xcepek 80 %
(zadáno: 12.2.2020, počet hodnocení: 551)
Jarmila P. 90 %
(zadáno: 8.2.2020, počet hodnocení: 1)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.