Redakční hodnocení

Hodnocení jsou řazena v tom pořadí, v jakém byla zadána (od nejaktuálnějších po nejstarší).

Další stránky: << < 1 2 3 4 5 6 7 > >>

(zadáno: 4.3.2019, počet hodnocení: 1498)
V pátém dějství nečekaně přichází razantní jazyková úprava a interpretace, která vyslovuje názor k přítomnosti a společenské situaci. Škoda, že tak pozdě. Poslední dějství sice nepovedenou a rozvláčnou inscenaci částečně „zachraňuje“, ale předchozím čtyřem jednáním schází názor i styl, což padá na vrub režiséra a dramaturga. Ti nechávají herce rozehrávat nespočet podružností, nekladou důraz na podstatné. Sledujeme další inscenaci, v níž se soubor DnV jako celek nesehrál. Extravagantní výprava v této podobě sdělení neslouží, spíše se ptáme PROČ. Doporučuji počkat si na jiné nastudování.
(zadáno: 4.3.2019, počet hodnocení: 1498)
Autor hru situoval na slovenskou vesnici, kde „chcípl pes“, a místní obyvatelé zde bez perspektivy živoří. Příslušníci jedné rodiny mají potřebu se někam zařadit a našli si vlastní smysl života. Klimáček zdařile reflektoval některé svízele současníků a občas se mu je dařilo poměrně vtipně propojit. Vzhledem k tématům související společenskou zmateností se snad ani nešlo dobrat ničeho „zásadního“, ale text by přece jen určité vytříbení snesl. Režisér se svým týmem, s herci a dvěma důležitými komparzisty odvedli na inscenaci kus poctivé práce.
(zadáno: 4.3.2019, počet hodnocení: 1498)
45%. Příběhy na podobné téma se ve filmu i na divadle objevily už mnohokrát, ale debutující autor a režisér Kamil Střihavka přesto dokázal přispět něčím originálním a osobitým. Sám se však ve svém textu neodhodlal ke škrtům a ani dramaturgyně ho k tomu bohužel nedokázala přimět. Omílalo se podobné, většina scén měla být zkrácena, některé by dokonce mohly vypadnout úplně. Oba hlavní představitelé i dámy v menších rolích role drželi a neslevovali z nasazení. Inscenace má něco do sebe, ale nemálo slibných okamžiků fatálně poškodil nezvládnutý temporytmus.
(zadáno: 4.3.2019, počet hodnocení: 191)
Jedná se rozhodně o nejsprostší hru, kterou jsem zatím viděla, ale je nutno říci, že vulgarismy zde mají své opodstatnění. Děj je navzdory řadě gagů hodně pesimistický. Trochu mě vykolejil až kafkovsky vyznívající absurdní závěr. Každopádně lze představení doporučit už jen kvůli vynikajícím výkonům všech herců, výborná je tu i na malém prostoru třeba Lenka Krobotová.
(zadáno: 2.3.2019, počet hodnocení: 1377)
Otázku, komu je tato inscenace určena, jsem nesvedla rozluštit. Zůstává převládající pocit, že těm, kteří zobrazovanou dobu a události neprožili, se patrně nepodaří všechny souvislosti úplně rozklíčovat, pravidelní i náhodní diváci Národního divadla budou spíše zmateni či rozčarováni a příznivci symbiotického tvůrčího tandemu Mikulášek + Cpin se také žádného zásadnějšího překvapení nedočkají. Výsledný můj dojem se tak tedy vejde do sedmi písmen: rozpaky.
(zadáno: 1.3.2019, počet hodnocení: 742)
Poetika SKUTRů se zde moc hezky potkala s tou Erbenovou a vznikla z toho opravdu nádherná inscenace. Krásný průnik všech tvůrčích faktorů, od působivé scény, přes doprovodnou hudbu, až po kompozici jednotlivých obrazů. S tím jde ruku v ruce i výtečné obsazení, kde skoro není slabšího článku. Výborný výkon předvádí hlavně F. Němec., A. Fialová, J. Preissová či L. Polišenská. Nebojím se přiznat, že mě to celé okouzlilo a naprosto vtáhlo do sebe. Rozhodně počin hodný scény Národního divadla.
(zadáno: 1.3.2019, počet hodnocení: 585)
Více viz blog.
(zadáno: 1.3.2019, počet hodnocení: 191)
Určitě jedna z nejpovedenějších a nejvyzrálejších inscenací v režii SKUTRU. Výborná symbióza nadšeného souboru(zkušených bardů i mladé generace),perfektní scény,nevtíravé hudby a funkčních kostýmů.Z hlediska scénické akce je Kytice technicky náročným majstrštykem, například závěrečný obraz nebo vodní scéna z Holoubka na diváka skutečně zapůsobí.Povedeným nápadem je i prolínání některých postav a motivů z jedné balady do druhé(např.návaznost Vodníka na Dceřinu kletbu nebo Svatebních košil na Holoubka).Komplexně promyšlené a nesoucí jasné poselství.O osud představení takové kvality obavy nemám.
(zadáno: 28.2.2019, počet hodnocení: 1377)
75 %. V stále citelnějším soumraku kultivovanosti při používání naší bohaté mateřštiny jsou pro mě texty Josefa Topola vždy osvěžující oázou. Podobenství o neuchopitelnosti lásky a nemožnosti jejího plného prožitku v přítomném okamžiku předávají B. Kaňoková a T. Havlínek divákům uvěřitelně, šarm jejich mladých duší funguje s přirozenou lehkostí. Důležitý hlas té, co už ví své, se díky interpretaci M. Hradské neztrácí, její glosy jsou dobře dávkovaným kořením této nikterak podbízivé, přesto působivé inscenace.
(zadáno: 27.2.2019, počet hodnocení: 742)
Moc pěkně napsaná hra plná brilantních dialogů. Vzájemné slovní přestřelky mezi Freudem a Lewisem jsou opravdu výborné. Jsme zde svědky krásné slovní disputace o víře a existenci boha v kombinaci s lidskou psychoanalýzou a výsledek je rozhodně hodně poutavý. Herecké obsazení se též velmi povedlo, P. Rímský a M. Finger si vzájemně dobře sednou a předvádí výtečné výkony. Snad jen trochu škoda, že inscenace nemá z mého pohledu nějaký silnější závěr či zajímavější vyústění, nicméně to je u daného tématu asi jen těžko možné. I tak nemalý zážitek. 75%
(zadáno: 27.2.2019, počet hodnocení: 585)
Více viz blog.
(zadáno: 27.2.2019, počet hodnocení: 759)
55%. Stingova hudba je melodická, dobře nese příběh i emoce, trochu jí chybí výraznější hlavní motiv. Problém mám ovšem s nepříliš přesvědčivým libretem - když odhlédnu od jisté ideologičnosti, tak mi vadila řada nelogičností, také propojení romantické a sociálně-politické dějové linie je poněkud kostrbaté. Velmi povedená je scéna Ch.Weyerse, která hezky dotváří atmosféru oprýskaného přístavního města. Herecky i pěvecky září V.Matušovová, jako pár dobře fungují i R.Coufalová a D.Vitázek, ačkoliv při mé repríze se jejich projev neobešel bez chyb.
(zadáno: 25.2.2019, počet hodnocení: 759)
Slušná inscenace dobře napsané hry, u které mám trochu problém s tím, že je mi tematicky vzdálená. Je to náhled do ortodoxní náboženské komunity, která nutně musí být naší sekularizované společnosti poněkud vzdálená. Nicméně režisérka K.Dušková akcentuje především časoprostorově neměnný boj o lidskou důstojnost. Hraje se o tom, že i akce zdánlivě odsouzená k neúspěchu může mít smysl. Z pardubicých hereček zaujmou P.Janečková jako svéhlavá, ale starostlivá Šira, M.Sikorová v roli jednoduché Eesti a především J.Ondrušková, které skvěle sedla úloha racionálně uvažující glosátorky Miki.
(zadáno: 22.2.2019, počet hodnocení: 742)
Opravdu hodně vydařený počin. Výtečné texty, skvěle zasazené do operních melodií a k tomu originální příběh. Nezklamou ani pěvecké výkony, zde hodně příjemně překvapili K. Šidlová a D. Jíchová. Obecně to má krásně pozitivní energii, jež se přenáší i na diváky. Pokud tedy budete mít příležitost toto zhlédnout tak doporučuji neváhejte.
(zadáno: 22.2.2019, počet hodnocení: 585)
Více viz blog.
(zadáno: 22.2.2019, počet hodnocení: 191)
Velmi povedená inscenace, vypovídající o autismu vyrovnaně, nezaujatě a realisticky. Havelka využívá vhodných inscenačních prostředků, například klipovitost není vůbec na škodu tvorbě podivuhodně komplexního dějového oblouku a zároveň umocňuje výpověď tvůrců. Výborná a uvěřitelná Simona Babčáková ve své takřka životní roli. Předčilo očekávání.
(zadáno: 22.2.2019, počet hodnocení: 312)
75%
Dle komentářů mají jednotlivá představení kolísavou kvalitu. Já měla včera štěstí. Výkon Ládi Hampla byl soustředěný a vášnivý. V jednu chvíli mi přišlo, že představení trochu ztrácí dech a jede tak nějak totéž stále dokola. Ale pak došlo na zpěv a mě to všechno začalo obrovsky bavit. A najednou konec. Rozhodně příjemně strávená hodinka a půl.
(zadáno: 21.2.2019, počet hodnocení: 759)
Špinar se v dramatizaci Zweigova románu zbavil všech vedlejších motivů a jde přímo k jádru věci. Zajímá ho člověk lapený v síti soucitu, jednající tak, jak si přeje jeho okolí. Významotvorná je scéna využívající točnu, celá inscenace je hororově stylizována. R.Mácha vystihl dvě poručíkovy tváře - na jedné straně okouzlující společník, na straně druhé ironický glosátor. Jenže ironické glosy se postupně mění v beznaděj, když mladý poručík zjistí, že nezávazné návštěvy skončily zasnoubením s dívkou, která je mu protivná. Výrazné výkony předvádí i P.Štorková a V.Javorský. Více viz blog
(zadáno: 20.2.2019, počet hodnocení: 585)
Více viz blog.
(zadáno: 18.2.2019, počet hodnocení: 759)
Muzikál oplývá melodickou hudbou, jejíž motivy se možná nevryjí hned do paměti, ale která je pestrá a přitom vhodně doplňuje příběh. Zápletka je sice chytlavá a člověk očekává, kam se bude ubírat, ale přece jen přes tři hodiny trvajícímu představení by krácení pomohlo. Hlavně v první části dramatičnost trochu pokulhává. V.Prášil Gidová a T.Novotný podávají v hlavních rolích velmi dobré výkony, nicméně všechny zastiňuje M.Horká jako Paní Danversová. Po celou dobu drží masku chladné a nebezpečné ženy, která ovládá panství Manderlay. Ucho diváka potěší i zdařilé přebásnění M.Prostějovského.
(zadáno: 16.2.2019, počet hodnocení: 759)
Podařená satira, která zábavnou formou varuje před nebezpečím "jednoduchých" řešení, které je neustále přítomné. Skvělý výkon podává v roli Hitlera O.Kavan - má naučená typická gesta, nijak ovšem postavu nekarikuje, a tak z jeho projevu chvílemi i zamrazí. Podařily se také zpravodajské dotáčky, které působí opravdu přirozeně, přesně jak večerní zprávy. Nenásilně se podařilo dodat i několik vtipných komentářů na českou současnost. Trošku horší je to s dynamikou - střídání Hitlerových komentářů a scén s jeho obdivovateli působí po čase trochu mechanicky.
(zadáno: 15.2.2019, počet hodnocení: 312)
(zadáno: 14.2.2019, počet hodnocení: 742)
V konečném důsledku inscenace dobře ukazuje, že uzavřít se sám do sebe a zanevřít na všechny k ničemu nevede. Což ano, není nijak převratná myšlenka, ale zde je to šikovně podáno a mimo to přináší i další témata jako příliš nucený pozitivismus nebo zbytečně nízká sebedůvěra. Jako celek to pro mě fungovalo dobře, ale některé scény mi přišly přeci jen trochu moc umělé a nepřirozeně navozené, místy i lehce přehrávané. I přesto je to inscenace jenž má co říct a stojí za vidění. Herecky zaujala hlavně A. Talacková, T. Terberová a též V. Javořík.
(zadáno: 13.2.2019, počet hodnocení: 1377)
Funguje-li přímá úměrnost mezi intenzitou smíchu a délkou života, nabila mě inscenace Lady Oskar nejen příjemným diváckým pocitem, ale současně také nadějí, že budu téměř nesmrtelná. ;) Smekám a tleskám, neboť takhle dobře zvládnutý nelehký žánr komedie plné záměn není na našich jevištích úplně běžným standardem.
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 742)
Veskrze příjemné a milé představení. Krásné písně P. Skoumala s neméně povedenými texty J. Vodňanského potěší již sami o sobě. Vedle toho pak velmi trefně napsané texty K. Čapka dokáží navodit tu správnou atmosféru Anglie na počátku 20. století. Přičemž je na nich i hezky vidět, že některé věci se v Anglii prostě nemění a zvláště jeden Čapkův text působil velice aktuálně vztažen k dnešními Brexitu a to je psaný před 90 lety. V tomto směru tedy ještě jeden rozměr navíc. Primárně ale hlavně úsměvné a velice gentlemanské vyprávění.
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 1498)
Ibsenovo drama v naší zemi poslední roky rezonuje, logicky tedy vzniklo několik nastudování. Michal Hába přišel s radikální úpravou, do inovace promítl i nejaktuálnější (nejen) ekologické problémy. V kabaretní formě se vtipně pracuje s pejskem a kočičkou vařícími dort, herci výborně hrají i zpívají. Obsahově propracované, potíž spočívá v inscenačním řešení. Bratry Tomáše a Petra ztvárňuje jeden herec, což asi dotváří rozpolcenost počínání, nicméně ve spojení s dalšími užitými postupy je hlavně tento nápad doslova vražedný především pro orientaci diváků, kteří se s původní hrou nesetkali.
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 1498)
95%. Jako bychom se ocitli přímo na schůzi, kde téměř všichni vlastníci sobecky hájí své zájmy a nedokáží se spojit v zájem společný. Jiří Havelka – nemilosrdně a zároveň s odzbrojujícím humorem – demonstruje, jak se Češi nedokáží domluvit a jak i po letech od Sametové revoluce fatálně selhává demokratický přístup. Tím zároveň nenásilně dochází k údernému zobecnění v politické rovině. Výtečně odpozorované situace a charaktery postav, které herci podávají s nevídanou autenticitou. Mimořádný a potřebný počin v nejlepším slova smyslu naplňuje poslání divadla nastavujícího zrcadlo.
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 1498)
Poslední desetiletí u nás opomíjená Ibsenova hra o tom, co se skrývá pod povrchem zdánlivé spořádanosti, má rozhodně co nabídnout. Režisér D. Šiktanc umístil děj do současnosti, ale text nebyl upraven natolik, aby dění s výpravou zcela souznělo. Ve výkladu nešlo přehlédnout řadu smysluplných aktualizací, koncepci se však zvládlo přizpůsobit jen několik herců, zejména představitelé vedlejších rolí se nezbavili svých stereotypů. Nezvyklá hudba pomáhala vzbuzovat napětí, ale temporytmus občas pokulhával. Škoda, že se dobrý záměr nepodařilo dotáhnout do konzistentnějšího tvaru.
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 1498)
Švýcarský dramatik hrou kdysi zareagoval na události po únoru 1948 v Československu. Tvůrci inscenace se úspěšně pokusili o zpřítomnění a zdůraznění prvků, které v dramatu nezastaraly. Koncepce chóru vyšla o poznání méně přesvědčivě. S lehkostí zahraný sympatický počin v mantinelech studentských inscenací.
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 1498)
Srozumitelná adaptace Hostovského románu byla obstojně inscenována. Podařilo se podtrhnout absurditu, s níž se hlavní hrdina v jednotlivých podnájmech střetává. Statická základní scéna byla přijatelnou volbou, pro níž lze najít důvod, ale dal by se vymyslet i funkčnější koncept. V hlavní roli projevil A. Langer svůj talent. Oproti jeho civilnímu uchopení tvořila kontrast stylizace vedlejších postav, s níž si mladí herci (střídající mnoho rolí) ne vždy zcela poradili.
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 1498)
Dramatizace zachovala ducha známé novely. Formálně na pohled jednoduchá, ale promyšlená koncepce H. Burešové. Skvělá souhra scénických složek (výprava, světlo, hudba, zvuky) umocňujících stísněnou atmosféru, k níž přispěla i práce s chórem ztvárněným představiteli vedlejších rolí. Civilní uchopení hlavních postav bylo správným přístupem, nicméně M. Poulová s P. Neškudlou se ideálními představiteli nestali. Typově odlišnému Neškudlovi unikly některé Pavlovy rysy, Poulová (snad ve snaze posílit dramatičnost) občas sklouzávala k vyzkoušeným „fíglům“. Přesto tragický konec vyzněl silně a dojemně.
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 1498)
65%. Promluvy ve třetí osobě asi měly být záměrně odosobňující, nicméně divákům značně zkomplikovaly vnímání. Dojem z rozpačitější textové složky mnohonásobně pozvedlo scénické provedení, které v koexistenci s hudbou a ruchy bylo samo o sobě ideotvorné. V nezvykle koncipovaném uzavřeném prostoru diváci část představení strávili s herci v úplné tmě a dostali možnost uvědomit si a prožít specifika světa nevidomých. Když se rozsvítilo, došlo k výmluvné konfrontaci jiného druhu. Ve tmě více vynikla P. Štorková, ve srovnání s ní byl hlas J. Gottwalda méně výrazný. Nevšední, přínosný zážitek.
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 1498)
Jednodušší libreto muzikálu se dá do určité míry pozvednout, v Plzni však herecká složka zůstala povrchnější. I když se účinkující občas nevyvarovali laciností, hranici nevkusu nepřekročili. Choreografie standardní, scénograficky efektní. Po hudební stránce profesionálně odvedené, živý orchestr je vždy bonusem. Inscenace měla být odpočinkovým, divácky atraktivním a trochu pikantním titulem. Svůj účel splnila.
(zadáno: 11.2.2019, počet hodnocení: 1498)
Tvůrci děj přenesli do současnosti a přiblížili dnešním poměrům. Byli v tom důslední, takže výsledek vyzněl věrohodně. Zaujalo několik nápadů, pro vyvážení však chyběla odvaha pro otevřenější zobrazení tělesnosti, kterou v komplikovaném milostném vztahu básníků nelze opomenout. Extravagantní výtvarné řešení může na část diváků působit přebujele, nicméně svůj účel splnilo. Podobně by se dal shrnout záměrně přeexponovaný projev D. Krejčíka. S jevištní nezkušeností M. Stropnického režisér umně pracoval, výkonem mile překvapil. V několika vedlejších rolích se S. Nováková rozhodně neztratila.

Další stránky: << < 1 2 3 4 5 6 7 > >>