Divadlo na Vinohradech [velká scéna]

Jak se vám líbí

Premiéra: 13.12.2019. Překlad: Martin Hilský. Dramaturgie: Barbora Hančilová. Scéna: David Bazika. Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková. Hudba: Petr Malásek. Pohybová spolupráce: Martin Pacek, Petr Nůsek. Režie: Juraj Deák.
2:45


Shakespearova komedie, která je velkolepou ódou na lásku, bláznovství, přírodu – a zejména oslavou svobody. Na dvoře vévody Fredericka panuje strach: svrhl svého bratra a vyhnal jej do Ardenského lesa. U dvora si nechal jeho dceru Rosalindu. Rosalinda potkává mladého Orlanda a vzplane mezi nimi láska na první pohled, ale osud jim není nakloněn. Vévoda Rosalindu vyžene ode dvora, utéct musí i Orlando, když mu starší bratr začne usilovat o život. Oba však mají věrné spojence a Rosalinda se ve strachu o bezpečnost převlékne za chlapce a putují do Ardenského lesa...
Divadlo na Vinohradech
Hodnocení inscenace
Redakce
30 %
Uživatelé
31 %
3181000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 30 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (9)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 30 %
(zadáno: 14.1.2020, počet hodnocení: 1569)
přínosný / zajímavý komentář
35%. Komedie v rutinním nastudování bez špetky originality. Výtvarné řešení není líbivé ani hravé, především ale hází děj do divného bezčasí. Kostýmy pak herce vyloženě svazují. Ti sice vkládají nemálo energie, ale jsou nevhodně vedeni či dokonce špatně vybráni. Zjednodušení charakteru Orlanda v podání M. Adamczyka je až iritující, Š. Vaculíková rozmanitost krásné postavy Rosalindy neobsáhla (herečka by se více hodila na Célii). A podobně by se dalo pokračovat... O poznání lépe dopadla hudba. Podobný tvůrčí tým v DnV selhal již u Romea a Julie, ani tento nezdar je však od pokoušení dalšího Shakespeara asi neodradí.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Studený Čumáček 40 %
(zadáno: 16.1.2020, počet hodnocení: 74)
přínosný / zajímavý komentář
Hloupoučké. Ne zcela fungující, charakterově zjednodušující a zplošťující. Orlando/ Marek Adamczyk je místy redukovaný na okavýpulné jelito, Tomáš Dastlík/vládnoucí vévoda pro změnu byl snad našlapán do figury násilím, jinak se to rozumně vysvětlit nedá. Pominu prvoplánový a "sexy" humor, že mnohé dámy nemají mnoho co hrát (Tereza Císařová/Célie) a jiné by to raději neměly zkoušet. Proč to občas vypadá, jako by na scénu vtrhli ochotníci a chtěli hrát třeba Prodanou nevěstu, nemám tušení. A někdo by si konečně mohl uvědomit, že ani Šárka Vaculíková neumí zázraky, i když je herecky dobrá.
Honzy 70 %
(zadáno: 17.12.2019, počet hodnocení: 207)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Hodnocení 75%
Nejnovější nastudování Shakespearovy komedie JAK SE VÁM LÍBÍ se povedlo a divákům se "líbí".Jde o u nás méně uváděné dílo s poněkud spletitým dějem.Střídmá režie J.Deáka podtrhuje vyznění velmi dobrého překladu Martina Hilského.K tomu přispívá i dobrá scénografie,kostýmy a v neposlední řadě i hudební část,kterou složil P.Malásek.Z hereckých výkonů je třeba pochválit fungující dvojici Marka Adamczyka a Šárku Vaculíkovou.Z dalších herců byli dobří Dan.Bambas a Jar.Satoranský.Pokud máte rádi komedii o lásce a o svobodě,tak je tato hra správnou volbou.Psáno z reprízy 17.12.19
Podivin 80 %
(zadáno: 17.12.2019, počet hodnocení: 25)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
"V strakatý háv mě odějte a volnost mi dejte pravdu říc..."tak v Saudkově podání opěvuje Jacques svobodu.Žak v moderním překladu M.Hilského připomněl i jiné často parafrázované metafory,navíc D.Bambas přiblížil své herecké umění vrcholu.Vzdává tak poctu nejen Shakespearovi,ale také M.Hilskému.To jsou dva pilíře, kvůli kterým stojí za to nové Deákovo nastudování na Vinohradech navštívit.Alžbětínská komedie v novém hávu mě potěšila i dojala.Psáno z reprízy 17.12.2019 Hodnocení 80 %
Domi.Mac 10 %
(zadáno: 17.12.2019, počet hodnocení: 48)
přínosný / zajímavý komentář
Děs. Snad nikdy jsem nedala ničemu 10%. Ale tohle je opravdu otřesné. Scéna, kostýmy, herecké výkony. Nefungující humor, žádné napětí, nelogická režie. Myslím, že je třeba na Vinohradech změnit vedení, tohle je výsměch divadlu. Nepopsatelně blbé. 10%
Romana35 40 %
(zadáno: 17.12.2019, počet hodnocení: 149)
přínosný / zajímavý komentář
Nevím, jestli mi jen nesedla tato hra od Shakespeara (tento divadelní kus jsem neznala, tak nemohu posoudit), ale prostě jsem se nebavila. Popravdě jsem se i dosti nudila, neúměrně dlouhé a připadalo mi, že herci se dost pitvoří. Procenta za ústřední hereckou dvojici Vaculíková - Adamczyk.
Suzana 10 %
(zadáno: 14.12.2019, počet hodnocení: 263)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
za tři písně a snahu, pro 1. stupeň ZŠ, pitvoření, scéna jak z tv socialistických pohádek. Jestli je to Shakespeare, jak praví režie, nevím, ty časy nepamatuji.
LomaLinda 0 %
(zadáno: 17.12.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Strašné. Nebo to byla ironie a la Cimrman?
Karelli1 0 %
(zadáno: 17.12.2019, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Kdyby se jednalo o ochotnické divadlo, ocenil bych snahu některých herců. Ale tohle byla přední pražská profesionální scéna...

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.