Městská divadla pražská [Divadlo ABC]

Tim Firth

Holky z kalendáře

Premiéra: 19.3.2011. Překlad: Pavel Dominik. Dramaturg: Věra Mašková. Scéna: Tomáš Moravec. Kostýmy: Michaela Červenková. Režie: Ondřej Zajíc.
2:55


Něžná a jímavá komedie o ženách, které jsou pro dobrou věc ochotny udělat to, co by je nenapadlo ani v těch nejodvážnějších snech. Šest dam v letech žije v jednom venkovském hnízdě a domnívají se, že mají své nejlepší časy už za sebou. Každá z nich se navíc musí vyrovnávat s nějakou těžkou životní situací a to bez naděje, že jednou bude líp. Bláznivý úlet v podobě nápadu nafotit kalendář s akty se postupně promění ve velkolepou vzpouru proti osudu, proti stáří, proti životní marnosti...
Městská divadla pražská
Hodnocení inscenace
Redakce
57 %
Uživatelé
64 %
Hodnocení redakce
Jiří Koula 50 %
Jiří Landa 60 %
Helena Grégrová 60 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jiří Koula 50 %
(zadáno: 5.1.2012, počet hodnocení: 1407)
přínosný / zajímavý komentář
Klady inscenace jsou samotná předloha a herečky fungující jako (dobrý) tým. A to je vlastně vše, ostatní složky tvořící inscenaci jako by chyběly... Co na to režisér? Že mlčí?
Jiří Landa 60 %
(zadáno: 26.4.2011, počet hodnocení: 2809)
přínosný / zajímavý komentář
Vrcholem představení byla úvodní scéna L. Skořepové coby přednášející o utěrkách. Její suverénní komediální kreakce prostě neměla chybu. Ačkoli samotný text rozhodně nepatří k dramatickým perlám, a třebaže by se na inscenaci mohlo mnohem víc režijně i dramaturgicky zapracovat, výsledek mě mile překvapil. Velkou zásluhu na tom všem mají především herečky, které jsou mimořádně sehrané a ani jedna z nich se nesnaží prosazovat na úkor kolegyň. Více zaujmou J. Smutná a V. Gajerová. Od přehrávání se opět neoprostila H. Doulová.
Helena Grégrová 60 %
(zadáno: 26.4.2011, počet hodnocení: 1349)
přínosný / zajímavý komentář
Jímavý příběh, režijně bohužel ne úplně zdařile uchopený. Herecky velmi solidní záležitost, až na několik "slabších" okamžiků Hany Doulové a Kateřiny Macháčkové. Nejvíce mě oslovily Luba Skořepová, která se v úvodní části doslova blýskne kratším, ale nezapomenutelným výstupem a Jitka Smutná s Veronikou Gajerovou.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Cermat 20 %
(zadáno: 14.9.2018, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Myšlenka a příběh OK, ale realizace ze strany Divadla ABC příšerná. Takové divadelní Babovřesky. Pojící linky příběhu zpřetrhané, příliš laciných prvků, spíše estráda. Vítězství formy nad obsahem. Celoživotní neherečky Lenka Termerová a zejména pak Kateřina Macháčková celkový dojem posunuly ještě hodně dolů. Asi od třetiny jsem čekal, kdy už to konečně skončí. No nevím :-(
Michalmusek 50 %
(zadáno: 7.7.2018, počet hodnocení: 133)
Sidmax 90 %
(zadáno: 4.5.2018, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi pěkné představení, naprosto jsem si ho užil. Po dlouhé době jsem se upřímně zasmál. Viděl jsem film, takže jsem tušil, co mohu očekávat a holky nezklamaly.
Vladislavka 50 %
(zadáno: 4.2.2018, počet hodnocení: 57)
Alcha 80 %
(zadáno: 19.11.2017, počet hodnocení: 54)
Vyjola 70 %
(zadáno: 19.11.2017, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
První půlka báječná, vtipná, měla švih..po přestávce trochu útlum, bohužel.. Ale výkon dam..tleskám!
Film mám moc ráda..
Plšík 60 %
(zadáno: 9.11.2017, počet hodnocení: 344)
přínosný / zajímavý komentář
65%
Suzana 50 %
(zadáno: 19.10.2017, počet hodnocení: 199)
SisiBisi 50 %
(zadáno: 3.7.2017, počet hodnocení: 16)
Richard Novák 60 %
(zadáno: 9.5.2017, počet hodnocení: 100)
Terezajirickova 50 %
(zadáno: 21.3.2017, počet hodnocení: 35)
Luciferie 50 %
(zadáno: 10.9.2016, počet hodnocení: 105)
přínosný / zajímavý komentář
Takové ani extra výjimečné, ale ani špatné představení, čili za mě takový pěkný průměr.
Dobré herecké výkony, prakticky totožné s filmem.
Šárka Beranová 60 %
(zadáno: 13.3.2016, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Myslím,že představení za shlédnutí stojí.
Lestoc 50 %
(zadáno: 2.11.2015, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
Herecké výkony dobré, ačkoliv mi v paměti neutkvěl nikdo. Zážitek mi zkazila pomíjivost příběhu - v momentě, kdy nahaté kalendáře za dobročinným účelem fotí kdekdo a člověk se příslovečně bojí otevřít konzervu, aby na něj nevyskočil soubor 12 nahatých ragbistek, nemocničních sester, hasičů, nebo opravářů traktorů, ztrácí příběh výjimečnost a vtipnost. Obavy postav jsou spíš na obracení očí v sloup (tohle ještě někdo řeší?). Snad kdybych hru viděla před deseti lety, hodnotila bych líp.
M_marek 50 %
(zadáno: 20.10.2015, počet hodnocení: 40)
Czerwa 60 %
(zadáno: 12.8.2015, počet hodnocení: 30)
Fougeres 70 %
(zadáno: 5.6.2015, počet hodnocení: 20)
přínosný / zajímavý komentář
čistý optimismus a herecky výborné
Janica 60 %
(zadáno: 22.5.2015, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemná oddychovka, bohužel v mnou navštíveném představení chyběla Luba Skořepová, všechny ostatní herečky však podaly uspokojivé výkony a nakonec se jim snad podařilo nalít do diváka alespoň malou porci životního optimismu.
Jana Jandova 100 %
(zadáno: 19.4.2015, počet hodnocení: 16)
Cindy.92 50 %
(zadáno: 28.3.2015, počet hodnocení: 303)
Petr.trep 70 %
(zadáno: 6.2.2015, počet hodnocení: 141)
Filip Dvořák 80 %
(zadáno: 12.1.2015, počet hodnocení: 16)
Tomkom 70 %
(zadáno: 3.1.2015, počet hodnocení: 72)
Čiko 70 %
(zadáno: 12.12.2014, počet hodnocení: 580)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace s dobře načasovanými dílčími pointami, jen by nevadilo tak 20 minut vyškrtat. Skvělá Veronika Gajerová (poslední dobou se jí obzvlášť daří). Naprosto úchvatná ale Luba Skořepová!!!
Triatlet 70 %
(zadáno: 4.10.2014, počet hodnocení: 45)
MSpa 50 %
(zadáno: 13.6.2014, počet hodnocení: 45)
Aleš K 60 %
(zadáno: 10.6.2014, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Celkový dojem z představení není špatný, tak jako většina kusů MDP. Ale bez předchozí znalosti opsahu hry by mi zde pravděpodobně nekteré věci unikaly. Např. důvod vytvoření kalendáře = žal, je zde shrnut asi do dvou scén, což opravdu o hloubce žalu příliš nevypovídá nemluvě o faktu, že podle programu se každá z žen vyrovnává s nějakým problémem, což zde téměř vůbec není patrné. Nápad je to pěkný, režie mi však přijde nedotažená.
Kevinator 60 %
(zadáno: 6.6.2014, počet hodnocení: 185)
Marks 50 %
(zadáno: 8.3.2014, počet hodnocení: 24)
Kytina 60 %
(zadáno: 14.1.2014, počet hodnocení: 160)
Jezinka11 70 %
(zadáno: 26.12.2013, počet hodnocení: 47)
Poristm 70 %
(zadáno: 28.10.2013, počet hodnocení: 83)
Vladimír10 70 %
(zadáno: 6.3.2013, počet hodnocení: 347)
přínosný / zajímavý komentář
V mnohém zajímavé představení, které vyniká poměrně odvážným textem, ale zároveň je oslabováno zcela nevýrazným inscenačním zpracováním. Nejhorším prvkem představení je především scéna Tomáše Moravce. Vybraná hudba, ale i kostýmy se do představení hodí. Všechny tyto nedostatky překonala většina hereckých výkonů. Některé role byly sice obsazeny režisérem proti typu, ale i tak působily starší herečky jako celek kompaktně. Z účinkujících bych vydvihl V. Gajerovou, D. Batulkovou a J. Smutnou. Zajímavým zpestřením jsou i velmi krátké výstupy L. Skořepové a J. Drbohlavové.
Terez 60 %
(zadáno: 27.1.2013, počet hodnocení: 81)
PetiRe 70 %
(zadáno: 2.1.2013, počet hodnocení: 43)
Johnny 90 %
(zadáno: 31.12.2012, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mne velmi zdařilá inscenace. Naprostá souhra všech "holek" včetně hostujících hereček. Mám pocit, že si dámy tohle představení vždy užívají. Nejvíce mne zaujala Jitka Smutná (za všechny jmenuji její kreaci "králík stepní") a Lenka Termerová, která hraje velmi přirozeně. Také mne potěšila Radka Fidlerová, která zde dostala zasloužený prostor.
Sofie 70 %
(zadáno: 28.11.2012, počet hodnocení: 30)
Hannah21 70 %
(zadáno: 27.11.2012, počet hodnocení: 142)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé herecké výkony Smutné a Batulkové.
V.morava 60 %
(zadáno: 17.10.2012, počet hodnocení: 517)
přínosný / zajímavý komentář
hra o ničem
režie jako vždy u Zajíce...vlastně o ničem...ale herecky velmi dobré..sehrané...odvážné...
čím dál více mne překvapuje Batulková s Gajerovou...dobrá Fidlerová...ale nelze někoho vyzdvihovat, protože to bylo velmi kolektivní
Dovemummy-Alena S. 70 %
(zadáno: 16.10.2012, počet hodnocení: 122)
Fr2709 50 %
(zadáno: 20.5.2012, počet hodnocení: 142)
přínosný / zajímavý komentář
Asi je to spíše pro ženy, takže jako muž se budu od ostatních odlišovat...připadalo mně to trochu laciné
LenkaSva 70 %
(zadáno: 6.4.2012, počet hodnocení: 18)
Bacraj 70 %
(zadáno: 5.4.2012, počet hodnocení: 164)
Marta 80 %
(zadáno: 18.2.2012, počet hodnocení: 6)
Luboš 60 %
(zadáno: 13.2.2012, počet hodnocení: 6)
Milan 50 %
(zadáno: 6.2.2012, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
Podívaná pro široké masy - neurazí, ale nenadchne.
Radka 80 %
(zadáno: 1.11.2011, počet hodnocení: 53)
Maxim de Winter 80 %
(zadáno: 20.10.2011, počet hodnocení: 90)
Lenka.K 70 %
(zadáno: 26.4.2011, počet hodnocení: 29)
Amasonia 70 %
(zadáno: 14.4.2011, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemná, ne příliš náročná komedie. Výprava se mi líbila a i herecké obsazení bylo dobře zvolené - vše působilo milým a přirozeným dojmem. Divadelní zpracování se mi líbilo mnohem víc než filmové.
Jirkan 80 %
(zadáno: 29.3.2011, počet hodnocení: 564)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
29.3. 2011: Myslím, že v ABC se podařila výjimečná inscenace a to díky perfeknímu obsazení (a to nejen u hlavních rolí). Hned na začátku Vás pobaví L. Skořepová a pak to jede až do konce. Před šesticí hlavních dam smekám. Srší neuvěřitelnou energií a publikum jim "zobalo" z ruky, bylo to přirozené hraní. Konečně Komedie s velkým "K", která není trapná, křečovitá a o kopání do zadku. Smál jsem se i cestou domů. (Výprava slabší a jedna paní o přestávce - po focení dam - říkala, že je to na ní moc...)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.