Profil uživatele

Jirkan

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jan Pařízek: 10 % (259)
Pavla Haflantová: 11 % (89)
Anežka Kotoučová: 12 % (108)
Lukáš Dubský: 12 % (179)
Veronika Boušová: 12 % (107)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 6.1.2012)
6.1. 2012: (4. setkání s DK - viz.: hodnocení "Proces"). Po vizuální stránce velmi zdařilá inscenace. S obsahem jsem neměl problém. Vzhledem k tématu a pojetí režie (i podle programu) si myslím, že celý večer splňuje svůj účel s přehledem. Řada obrazů je opravdu hodně "drsná", něco podobnéhu už se tu píše. Roman Zach mne mile překvapil, se Stanislavem Majerem vynikající dvojce. Závěr byl opravdu velký. Vše podtrhuje zdařilá zvuková kulisa. Čas mi v tomto divadle vždycky rychle uteče ;-).
(zadáno: 4.1.2012)
3.1. 2012: (3. setkání s DK - viz.: hodnocení "Proces"). Musím říct, že se mi představení hodně líbilo. Oba protagonisté jsou perfektní. Zajimavá byla pohybová práce u M. Pechláta. G. Míčová mne svoji hereckou prací (opět) přesvědčila o svém širokém hereckém rejstříku. Najdou se (asi) drobnosti, ale zase se i střetávám s tím, že tak komorní divadlo (myšleno nezávislé na ději a množství postav) se mi těžko hodnotí. Myslím, že to na závěr vystihla divačka za mnou se svým komentářem "teda, to jsou ale herecké výkony".
(zadáno: 19.12.2011)
19.12. 2011: Nevím jak hodnotit. Najde se tu i řada zajímavých hereckých výkonů (především H. Bor). Řada obrazů má nápad. Dalo by se v textu ale škrtat, místy je to moc "ukecané". Obsahově nic nového, žádný zajímavý pohled. Odvyprávěný příběh, který plní média a knihovny v mnoha mutacích. Nějak mne to nezaujalo, bylo to dost "řemeslné". Myslel jsem, že je to mnou a nemám na to náladu, ale děkovačka byla dost slabá (2x a dost - a málem ani to). Půl mé řady po přestávce najednu prázdná. Tak nevím, kde je chyba...
(zadáno: 16.12.2011)
15.12. 2011: (2. setkání s DK - viz.: hodnocení "Proces"). Líbila se mi nálada, jakou inscenace v publiku probudila. Text je hodně zajímavý. Martin Finger je opravdu dobrý herec. Nejprve jsem si říkal, jak je to hrozná postava (co do vlastností), ale ve finále mi jeho konce(možná) bylo líto. G. Míčová mu je vyrovnanou hereckou partnerkou. Doufám, že mi vyjde i další výběr inscenace.
(zadáno: 13.12.2011)
13.12. 2011: Inscenace s velkým potenciálem. První část se mi líbila. Bavil jsem se. V druhé je výborná tiskovka a základní "boj" inscenace, pak přichází chladný útlum až do závěrečného dialogu dvou postav. Tady by se dalo asi trochu škrtat. Zelenka se trefil do řady míst fungování reklamy a obchodu vůbec. /Odehrává se v části výpravy "Srpna v zemi indiánů", taková fundusovka (to ale není myšleno jako výtka) :-)./
(zadáno: 12.12.2011)
12.12. 2011: Drsné, parodické, ironické, pravdivé, směšné, trefné, šokující, kruté, překvapující, zvláštní, fungující. Komzumní společnost, peníze a média, jak vděčné. Trochu mne volba Divadla v Dlouhé překvapila, takový druh textu bych zde nečekal. Jedna z nejlepších Mikuláškových režií (opět s dokonalou vizuální stránkou). Herci hrají hezky, ale zmíním M. Turkovou - pro mne vždy jedna hereček "z davu", ale dnes mne hodně zaujala. Mne se líbilo, ale prvně se mi v Dlouhé stalo, že několik diváků odešlo během představení...
(zadáno: 11.12.2011)
10.12. 2011: (Divadlo Archa) Tak tady se Morávek asi nejvíce vyřádil ze všech jeho inscenací, které jsem viděl. Hrozně se mi líbí řešení prostoru, o to více jsou některé výstupy intenzivní. Janáčkovsky laděné. Morávek řadu výstupů emočně opět vyhrotil, což mne nevadí (ale někdo to rád nemá). Místy se toho dělo tolik, že jsem se trošku ztrácel. Soubor si zašlouží pochvalu za hlasovou výbavu (především E. Vrbková, I. Hloužková, G. Vermelho j.h. a T. David). Dojem na mne udělal Martin Havelka, skvělý výkon.
(zadáno: 4.12.2011)
3.12. 2011: Dvě odlišné postavy v jednom večeru, dva velké úkoly. První postavu M. Hofmann zvládá s velkou soustředěností. Jeho opilec je podařený, ovšem nikoliv lítosti publika hoden. Ukazuje jiné herecké polohy, než je u něj zvykem. Považuji tento monolog jako doplněk a konfrontaci druhé části večera, která je nesporně mnohem podařenější. Obrovský podíl na tom má (němá) Marika Šoposká, která ukazuje, že není malých rolí. Hofmannův zastavárník je zde "odpornější" než Stavrogin v Běsech ve stejném divadle. Líbilo se mi.
(zadáno: 29.11.2011)
29.11.2011: 1) Inscenace opravdu vyžaduje maximální koncentraci. Líbí se mi uchopení textu a protagonisté. Nejvíce si budu pamatovat M. Fingera a J. Černého. Řada "dech beroucích" obrazů. Místy plné textu, kde se musí udržet pozornost. Super práce se stíny. Líbilo se mi to. 2) Divadlo Komedie sleduji několik let, ale osobně jsem ho nevyhledával. Začal jsem ho navštěvovat až teď. Vybral jsem si několik inscenací, než soubor ukončí činnost. Myslím, že je to velká škoda. Jsem rád, že je to specifický soubor, o tom také (mimochodem) divadlo je.
(zadáno: 26.11.2011)
25.11. 2011: Možná několik diváků bude srovnávat s velkou inscenací, ale Fidlovačka má jiné možnosti herecké i technické a podle toho hodnotím já. Líbí se mi orchestrace O. Brouska. Hudba není nařvaná. Scénicky jednoduché. Pohybově podařené a vtipné. Skvělé herecké akce! Zmíním O. Malého, D. Ratajského, M. Holého. Pojetí Higginse je jiné, nevím jak hodnotit. M. Hanuš = neuvěřitelná energie, silný hlas, bavil mne. B. Mošnová = herecký talent, velmi příjemný hlas. Hodně mne překvapila a moc se mi líbila. Fandím ji. Doporučuji :-).
(zadáno: 23.11.2011)
23.11. 2011: Scénicky (výprava, hudba, světlo) dobré. Veronika Kubařová hraje s obrovským nasazením, neuvěřitelně střídá polohy herectví, ale drobek bych ubral. Martin Písařík ji skvěle sekunduje, tvoří "uvěřitelný" pár. Jen jsem trochu měl problém na začátku, než se to rozjelo, ale jako celek: inscenace, kterou mohu doporučit. V divadle bylo několik diváků, co znají film moc dobře, tak byl občas rušivý srovnávací komentář. Divadlo by mělo ale obsahově zapracovat na programech. Poslední dobou nic moc, přitom grafiku mají propracovanou.
(zadáno: 8.11.2011)
8.11. 2011: Tak nevím. Mne se samotná hra líbila. Chvílemi předvídatelný děj, ale po dějové lince dobře napsaná. Snad jen překlad byl trochu (místy) krkolomný a nepřesvědčivý. Chtělo by to přirozenější jazyk. Herecké výkony dobré, ovšem pan Vízner hrál moc do publika a chyběl mi tak kontakt s aktéry děje (a o tom podle mne ta inscenace hodně je). Druhá část mnohem lepší. Zajímavý je hudební doprovod. Ovšem pozor, můj doprovod se prý v I. části v několika okamžicích dost nudil. Máme na inscenaci rozdílný názor.
(zadáno: 4.11.2011)
4.11. 2011: Bavil jsem se, ale narazil jsem i na diváky, kteří neví na co jdou, a tak trochu je to otrávilo. Pohled na dějiny divadla formou kabaretu zajímavý nápad. Čistý kabaret to ovšem není. Některá místa trochu tlačí, ale je to spíše textem. Herecké nasazení je velké, troufám si říct, že to soubor baví. Řada vtipů nápaditá. Některá místa opravdu zajímavá (i vážná nebo hodně ironická). Perfektní hudba. T. Pavelka prozradil na začátku, že došlo k několika škrtům, tak se nebojte a běžte na tak trochu jiné dějiny divadla :-).
(zadáno: 22.10.2011)
22.10. 2011: (Nová scéna) - No a přivírám obě oči. Myslím, že J. Mikulášek ukázal na prknech lepší kusy (alespoň pro mne). Výtvarně nápadité. Hudbě se opět nedá nic vytknout. Místy dost (trefně) ironické. Některé obrazy moc pěkné. Herecky vyrovnané (a není malých rolí). Ovšem nejsem si jist samotnou dramatizací textu. Skákání z příběhu do příběhu. Vše se odehrává jako dějepisná freska plná replik. Hutná scénická koláž. Asi to chtělo jiný inscenační klíč.
(zadáno: 21.10.2011)
21.10. 2011: To není špatná inscenace. Výtvarné pojetí trochu nedotažené, ale kuchyň považuji za dobrý jevištní nápad. Herecky dobré. I. část inscenace dost popisuje a snaží se být maximálně realistická. II. už více využívá metafor a je více divadelní, líbila se mi. Ovšem nevím, zda publikum bude mít o Hrubína zájem. Závěr: nejsem nadšený, ani otrávený, má to i podařené momenty. Potenciál inscenace má. (Neplést si název inscenace s válečným děním, jako dnes někteří diváci, prosím.)
(zadáno: 17.10.2011)
17.10. 2011: Škoda, že se režie soustředí více na taneční lekci, než na jednotlivé osudy a problémy žen. Texty autorky jsou dosti (žensky) pichlavé a zde se to vytrácí, dobrý náznak je u scény Lilian hledající brýle, některé momenty Anny a pár dalších. Minajev má přitom velmi dobré nápady. Prolog s loutkou, ženy napodobujicí chrliče, závěrečná Umírající labuť, to patří k hezkým okamžikům inscenace. Obdiv všem představitelkám za fyzický výkon. Hvězdou večera je pro mne E. Elsnerová. Chce to méně snahy o nauku tance pro lepší %.
(zadáno: 11.10.2011)
11.10. 2011: (85%) Do Divadla Palace běžně nechodím, mám rád jiný repertoár. Na tuto inscenaci jsem se nechal zlákat tímto portálem, no a dobře jsem udělal. Scéna je opravdu perfektní. Některé obrazy díky tomu hodně podařené, nečekal jsem, že protagonisté občas budou dělat takové psí kusy. Vše věrohodně zvukově podbarveno. Oba protagonisté hrají skvěle (troufám si říct, že chvílemi si to vzájemně okoření :-)). Mluví se o L. Rybové a přehrávání, mne to sedlo, k civilnímu výkonu H. Čermáka to dokresluje humor, který je zde příjemný.
(zadáno: 1.10.2011)
1.10. 2011: Světem žen se tentokrát hodně baví i muži (překvapivě). Fidlovačka má další titul, který bude plnit hlediště. Obsazení je velmi dobře zvoleno. První výstup má M. Doležalová a přišlo mi, že je dost nervózní, ale během večera se vyhrála a uvolnila se. Její matka, I. Pazderková, byla ze všech tří hereček nejpřirozenější. Postava E. Balzerové řeší podobné problémy jako jiná její (monologová) postva. Nápad s fotorámečkem je pěkný a líbí se mi, že to není jen "řachanda" a jsou ve hře místa, kdy publiku tuhne úsměv.
(zadáno: 30.9.2011)
30.9. 2011: Chválím nápaditost scény. Š. Pácl našel řadu zajímavých míst, které se snaží rozehrát. Z herců jmenuji L. Juřičkovou, J. Strykovou a M. Zahálku. Ovšem jako celek: Už dlouho jsem neviděl na Vinohradech předpremiéru, která by měla tolik chyb! Místy jsem držel palce v křeči, aby to nějak dopadlo. Závěr je hodně rozpačitý. Některé situace nedořešené. Chce to více času na zkoušení. Snad se incenace ohraje. Vedení by mělo zvážit cenu vstupného na předpremiéry, pokud budou toto předvádět.
(zadáno: 27.9.2011)
27.9. 2011: Jdu s hodnocením vysoko než asi ostatní (o tom i divadlo asi je). Věděl jsem do čeho jdu, pozoruji práci P. Gábora. Řekl bych, že jeden z jeho nejlepších počinů na místním jevišti. Vše podrhuje i práce J. Cillera a Vl. Franze. Inscenace mne nenudila a nepřišla mi zdlouhavá. Hodnotím samostatně, neporovnávám s knihou, každý máme jinou fantazii. Z herců nepřehlédnete R. Fidlerovou, Vl. Čech dostal konečně "nepolitickou" roli, ale všechny na jevišti válcuje J. Smutná. Téměř nesleze z jeviště a role ji hodně sedla, byla radost ji pozorovat.
(zadáno: 16.9.2011)
16.9. 2011: Inscenaci rozhodně pomohlo její výtvarné řešení. Režijně, se podle mého názoru, soustředí na srozumitelnost děje, než na "situaci střídající situaci" tak, aby se divák nepřestal smát. Občas bylo volnější místo, ale byla to první repríza, to se ještě ohraje. Nezapomenutelní jsou M. Holý a T. Bebarová (včetně jejich rozpětí hlasu :-)). Bebarová se touto inscenací vrací, po delší době, do premierových inscenací DNF a je to dobře, má obří komický talent a publikum to baví. Divácky vděčná inscenace, příjemný večer.
(zadáno: 15.9.2011)
15.9. 2011: Šel jsem s velkou obavou, režie A. Procházky podle mne tlačí moc na pilu, ale dnes se konalo jen příjemné překvapení. V muzikálu není velkých rolí. Hit, co se Vám vreje pod kůži, je asi jen jeden. Z hereckých výkonů zmíním jména Dasha, P. Stenáčik a O. Brzobohatý, který mne hodně překvapil. Je tu řada nápadů, které jsou vtipné, dojde i na velké muzikálové číslo (Bzobohatý a Norisová). Líbila se mi i práce P. Strouhala. Karlín má zaděláno (konečně) na slušnou inscenaci, určitě se ještě vybrousí, bylo to první uvedení :-).
(zadáno: 13.9.2011)
10.9. 2011: Chválu si zaslouží výtvarné pojetí, hudba a zvukový doprovod. Inscenace je plná symbolů, které "sedí" a jsou pochopitelné. Herecky se soustředí inscenace na obsah figur. Bernarda Alba v podání J. Tihelkové není zlá žena, divákům ukáže i svá slabší místa a tím je více pochopeno její chování. Musím zde pochválit její herecký výkon a k němu přidávám další dva: P. Vašková (Martirio), J. Josková (Adéla). Otázkou je, zda publikum stojí o takové drama, já inscenaci považuji za velmi zdařilou.
(zadáno: 27.6.2011)
27.6. 2011: Dramatizace je podařená a má velký divadelní potenciál, kterého, bohužel, režie nevyužila. Představení jde místy nahoru a prudce dolů. Moc klipovité, řešeno zatmívačkou, která nutí publikum rušit (z podstatné části ho tvoří diváci, co do divadla běžně nechodí). Je tam několik dobrých nápadů, ale ty inscenaci nezachrání. Dobrý přístup k roli má L. Krbová, ale ještě by to něco chtělo. Potenciál textu nejvíce využila B. Poláková. J. Lanmajer šel místy zase moc do extrémního šaškování.
(zadáno: 25.6.2011)
24.6.2011: Verze Racka je "komorní ve velkém prostoru", text není tak proškrtaný, takže podává maximální vysvětlení na otázku "proč". Nevyužívá se tolik "prázdného" sálu, když se sedí na jevišti, ale spíše možností jeviště, tím je prostor ještě uzavřenější. Dobré jsou herecké výkony. Za silný moment považuji výstup v druhé části J. Dolanského a T. Medvecké a T. Medvecké a D. Prachaře. Naopak, nejslabší (také v druhé části) je výstup J. Dolanského a M. Borové. Považuji za úspěšnou inscenaci z letošních činoherních premiér ND.