Dejvické divadlo

<< Racek | Terapie >>

Richard III.

Premiéra: 31.3.2022 | 2:35
„Kdo chce být králem, musí jednat hned!“
Anketa 2021/22
Pro tuto inscenaci, stejně jako pro všechny ostatní s premiérou od září 2021 do srpna 2022, včetně hereckých výkonů, můžete hlasovat v naší výroční anketě.
Uzávěrka ankety je 10. prosince 2022.
Do konce hlasování zbývá ještě 4 dny.
Dejvické divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
68 %
Uživatelé
78 %
78211000
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
11.12.Ne19:30vyprodáno
11.12.Ne19:30 
vyprodáno

Volby

Hodnocení (27)

HODNOCENÍ REDAKCE
Pavel Širmer  60 %
29.11.2022 | 1846 hodnocení
+ souhlasím
Text Shakespearovy tragédie byl pro inscenaci režisérské dvojice SKUTR výrazně zkrácen, čímž dostalo drama komornější a civilnější podobu. Herci mohli místo dominantního slova přispívat gesty, pohybem, do situací se mezi řádky vkrádaly rozličné významy. Ke slovu se dostal i humor, s nímž si dejvický soubor obecně rozumí. Neoriginální nápad s Richardovým přisvojováním oděvů či „doplňků“ obětí naštěstí vyvážily jiné, o poznání objevnější postupy. Přesto inscenaci schází výraznější výpovědní hodnota a těžko se v ní hledá spojitost s přítomností. Podobně jako hudba a scénografie je především líbivá a efektní, ale myšlenkově zavání povrchností.
Lukáš Holubec  60 %
19.11.2022 | 708 hodnocení
+ souhlasím
--- Se sekáčkem na jatka --- (více v článku na blogu)
Kateřina Jírová  70 %
23.5.2022 | 340 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Ve stísněném prostoru jeviště Dejvického divadla se odehrává historické drama o mnoha postavách. V režii SKUTRu několik herců hraje vícero rolí, až z toho divákovi přechází zrak. Ono to nevadí, stejně všichni umřou. Scéna je jednoduchá, bílé stěny s černými cákanci. Na čumák postavená koňská hlava byla podle mě dost zbytečná, zvláště pak, když překážela hercům v pohybu. V daném černohumorném kontextu je Richardův sekáček až roztomilý, zvláště když je používán jako zrcátko nebo jako hřeben pana Kopfrkinga. Zdánlivě nenápadné kostýmy Simony Rybákové jsou velmi dobře propracované a nebojím se říci, krásné.
Iva Bryndová  70 %
16.5.2022 | 377 hodnocení
+ souhlasím
Výrazná hudební a v tomto případě zejména výtvarná stylizace, společně se zkráceními a zjednodušeními textu, jak je již v případě SKUTRu obvyklé, mají své nezastupitelné místo i v inscenaci Richarda III. Jejich (SKUTRů) režijní styl si navíc s Dejvickým divadlem skutečně sedl. Inscenace je tak plná symbolů a režijních nápadů (svlékání a oblékání kostýmů, šípy, sekáček atp.), objevuje se zcizení typické pro Dejvice a stejně tak výrazné herecké výkony. Za mě nejvýraznější Lukáše Příkazského, Václava Neužila, Tomáše Havlínka a všech čtyř dam.
Helena Grégrová  70 %
13.5.2022 | 1526 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
75 %. Imaginativnost obrazu a síla akce a slov ve vyváženém poměru, vše srozumitelně funguje od prvních replik po závěrečné Richardovy snové běsy před posledním kláním. Lehká ironie a nadsázka zde účinně shazují zákeřné, plíživé a úlisné zlo tak, aby poměrně zřetelně vyzněla především komičnost nesmyslné honby za mocenským vzestupem. Lhostejno, zda při tom její strůjce třímá v ruce sofistikovanou zbraň nebo řeznický sekáček, sekáče to z něj rozhodně neudělá. A i zištní nohsledi pocítí nakonec svůj pád.
Jan Pařízek  80 %
11.5.2022 | 830 hodnocení
+ souhlasím
Dobře zpracovaná klasika s řadou výtečných scén a obrazů, které dokáží strhnout a silně zasáhnout. Od samého začátku inscenace dokáže zaujmout a nikterak v tom nepoleví prakticky až do konce. Napomáhají tomu i za mě výborné kostýmy a též zvolená dokreslující hudba. Líbili se mi i některé scénické prvky jako odcházení zemřelých a využití trofejí z nich či symbolika šípů. Po herecké stránce neuvěřitelně dobře sladěno a rozhodně potlesk pro všechny. Mile rád však vyzdvihnu L. Příkazkého, M. Issovou, V. Neužila, D. Barešovou a V. Polívku. Další inscenace ve zdejším repertoáru, jenž stojí jistě za vidění. 75%
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Stepan.chalousek  80 %
21.11.2022 | 41 hodnocení
+ souhlasím
Velmi šťastnou souhra SKUTRU a Dejvického divadla!
7adam7  80 %
19.11.2022 | 40 hodnocení
+ souhlasím
ale spíš tak jako 85%
Denisa H.  90 %
11.10.2022 | 348 hodnocení
+ souhlasím
Byla jsem zvědavá, jak si SKUTR a DD sednou... A výsledek je opravdu skvělý, takže mé drobné podvědomé pochyby vzaly za své! Opravdu hodně se mi líbil L. Příkazský, což mě trochu překvapilo, ale o to víc těší. Bavil mě i V. Neužil ve všech svých rolích (hlavně ten jeho plnovous O:-)). Líbila se mi i scéna a i když hodně z ní zabrala busta koňské hlavy, najednou mi jeviště DD nepřišlo tak malé... Režijní styl SKUTRu nezklamal, jejich humor byl opět vždy na správném místě a třeba i nečekaný. Skvělé jsou kostýmy! Vážně se bylo celou dobu na co dívat, nebo spíše člověk chvílemi nevěděl, co sledovat dřív - výkony? kostýmy? scénu?
Super zážitek!
Michalmusek  100 %
3.10.2022 | 268 hodnocení
+ souhlasím
Úžasné představení. Duo SKUTR se opravdu předvedli. A Příkazký je zde dokonalým zosobněním Richarda. Shakespeare dejvickému divadlu sluší.
PavelakK  70 %
26.5.2022 | 20 hodnocení
+ souhlasím
Moc hezké představení, plná a opravdu hezká scéna, mnoho lidí na jevišti v malém prostoru, prostě jako na dlani. Líbil se mi Neužil a Malý. Víc takových her.
Gimli35  70 %
21.5.2022 | 159 hodnocení
+ souhlasím
65 %. Režijní duo SKUTR se statečně utkalo s komplikovanou Shakespearovou tragédií. Jistou nepřehlednost vztahů, z níž si mimochodem režie v jednu chvíli trefně utahuje, se však vždy zcela osvětlit nepodařilo, a tak mi motivace, činy a vztahy některých postav zůstaly utajeny. Asi i to mělo za následek, že přibližně druhá půlka první poloviny mi přišla poněkud úmorná. Velmi ale oceňuji, že DD zase zkouší něco nového. Z účinkujících zaujali zejména O. Malý, S. Babčáková (navíc v úchvatném kostýmu od Simony Rybákové), V. Neužil a P. Šimčík.
LavinieCamui  100 %
22.4.2022 | 635 hodnocení
+ souhlasím
Nejlepší hra v Dejvickém divadle za posledních několik let. Skvělé herecké výkony, nádherné kostýmy a scéna.
Raoul Duke  70 %
23.11.2022 | 22 hodnocení
Ladivod  60 %
21.11.2022 | 45 hodnocení
MrMM  60 %
22.10.2022 | 19 hodnocení
Malý Tonda O'Reilly  60 %
30.6.2022 | 30 hodnocení
Avlis  90 %
30.5.2022 | 142 hodnocení
Moonek  80 %
29.5.2022 | 100 hodnocení
Tamcitu  80 %
28.5.2022 | 21 hodnocení
Hercl  70 %
25.5.2022 | 11 hodnocení
Braddy  90 %
21.5.2022 | 82 hodnocení
Frankovka  90 %
18.5.2022 | 247 hodnocení
Kokosbaba  60 %
27.4.2022 | 116 hodnocení
Strom-z  50 %
26.4.2022 | 42 hodnocení
Xcepek  100 %
21.4.2022 | 621 hodnocení
Lukáš Jeníček  80 %
20.4.2022 | 44 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.