Divadelní spolek Jedl

Soukromé rozhovory

Premiéra: 28.11.2018. Překlad předlohy: Zbyněk Černík. Kostýmy: Petra Vlachynská. Hudba: Ladislav Kozderka. Scéna a režie: Jan Nebeský.
1:40x


Bergmanovské variace na téma manželství a ztráty víry. Víry v sebe, víry v druhého člověka, víry v Boha. Sonda do vztahu muže a ženy. Mlčení druhého člověka (i když mluví), za slovy mlčení. Mlčení Boha, za našimi slovy, kterými se ho snažíme dotknout...
Cena Divadelních novin Lucii Trmíkové za herecký výkon sezóny bez ohledu na žánry
Divadelní spolek Jedl
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
83 %
83131000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 80 %
Lukáš Dubský 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (15)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 80 %
(zadáno: 22.10.2019, počet hodnocení: 1552)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Souhlasím s komentářem Lukáše Dubského. K němu bych dodal, že herecká drobnokresba je v inscenaci propracovaná doslova do poslední věty. Na komplikované postavě L. Trmíková odkryla nejskrytější zákoutí Anniny duše. U Henrika zase M. Pechlát vystihl ztrátu sebeovládání pod tlakem vypjatých okolností a postupné odhalování slabostí. Ústřední dvojici doplnil Z. Maryška v úloze chápajícího naslouchajícího strýc (kněze).
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 26.6.2019, počet hodnocení: 809)
přínosný / zajímavý komentář
Režisér Jan Nebeský se soustředil především na herce a na text, ctil přitom bergmanovskou atmosféru, díky čemuž jsou Soukromé rozhovory krutě zábavnou podívanou. Bergman je neúprosným pozorovatelem lidských charakterů, své postavy obnažuje až na dřeň a ukazuje tak jejich směšnost. Dialogy manželského páru jsou zraňující, zrcadlí se v nich hluboké nepochopení, přes všechnu tragičnost v sobě ale nesou i nezanedbatelnou dávku humoru a ironie.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Teufel 90 %
(zadáno: 1.11.2019, počet hodnocení: 61)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi zdařilá záležitost, nemít před sebou jakéhosi sociopata, který se celou dobu afektovaně chechtal i v místech, kde se nesměje vůbec nikdo, tak by to byl vysloveně zážitek.

Co věta, to zásah. Herecky super. Minimalistická scéna kusu prospívá a "přestavby" mě taky neskutečně bavily. Je to vypjaté a přitom absolutně uvěřitelné, vtipné a kruté.
J.anek 90 %
(zadáno: 15.9.2019, počet hodnocení: 265)
přínosný / zajímavý komentář
"Zbatečně teatrálně" v téhle skvělé inscenaci nehraje nikdo. Kdy už si lidé přestanou plést divadlo s televizními seriály? Vynikající je především spoluautorka textu Lucie Trmíková. Je zcela přesvědčivá a pravdivá i v krajních polohách.
Idego 30 %
(zadáno: 28.5.2019, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
Nesedly mi ani herecké výkony, ani zpracování. Zdeněk Maryška i Lucie Trmíková hrají zbatečně teatrálně, vůbec ne civilně, a konkrétně Maryška zní jak z nějaké velice špatné české pohádky. Taky nechápu, proč měl režisér potřebu Bergmana obohacovat o komediální prvky a skákat z dramatu do frašky. Naprosto to zabíjí i těch pár vzácných momentů vypjatých emocí. Místo bušení srdce u nervydrásajících vypjatých dialogů, jak je na Bergmana zvykem, toto představení nudí a uspává. Chudák Bergman.
Jerman 80 %
(zadáno: 29.4.2019, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
V tomto komorním představení se divák ocitne v niterním světě bergmanovských postav trpících, nemilovaných a nepochopených. Drsný dekór sálu X10 dobře evokuje chladnou atmosféru severu, a bolestné sevření vnitřně rozpadlého manželského páru striktní protestantskou morálkou. Diváka mrazí v zádech. Brilantní herecké výkony. Škoda, že akustika velkého prostoru není na výši.
Michvon 100 %
(zadáno: 31.1.2019, počet hodnocení: 163)
přínosný / zajímavý komentář
Uf. Vtipné, smutné, pravdivé. Geniální. Musíte vidět. Lucie Trmíková podává nadpozemský výkon, ale Martin Pechlát a Alois Švehlík jsou jí rovnocennými partnery. Skvělá hudba. Minimalistická výprava, maximální divadelní zážitek.
Lebowski 100 %
(zadáno: 18.1.2019, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Minimalistická scéna v industriálním prostoru, skvělé herecké výkony, živá trubka - "obyčejné" divadlo, o to silnější účinek na diváka.
Alzbeta.m 70 %
(zadáno: 20.11.2019, počet hodnocení: 39)
Janha 90 %
(zadáno: 1.6.2019, počet hodnocení: 122)
Artaud 80 %
(zadáno: 29.4.2019, počet hodnocení: 216)
Mirek555 90 %
(zadáno: 3.2.2019, počet hodnocení: 8)
VeruS.11 80 %
(zadáno: 21.1.2019, počet hodnocení: 90)
Dramaholik 80 %
(zadáno: 12.1.2019, počet hodnocení: 104)
Doucha 100 %
(zadáno: 29.11.2018, počet hodnocení: 45)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.