Městská divadla pražská [Divadlo ABC]

Ferdinand von Schirach

Teror

Premiéra: 11.11.2017. Překlad: Ondřej Šebesta. Dramaturgie: Věra Mašková. Scéna: Adam Pitra. Kostýmy: Dana Hávová. Režie: Ondřej Zajíc.
2:35


Dokumentární drama, jež doslova obletělo celý svět. Soudní přelíčení, které nastoluje mravní rozpory současného světa, má tu zvláštnost, že se diváci stávají přímými aktéry děje. Ojedinělý divadelní počin, angažovaný společenský čin, jehož cílem je aktivizovat publikum a učinit ho spoluviníkem, spolupachatelem a spolutvůrcem předváděného děje...
14!
Městská divadla pražská
Hodnocení inscenace
Redakce
67 %
Uživatelé
68 %
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 60 %
Helena Grégrová 70 %
Michal Novák 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 20.6.2018, počet hodnocení: 1421)
přínosný / zajímavý komentář
65%. Autor vhodně předkládá fakta svědčící pro i proti obžalovanému, jenž se s nejlepšími úmysly rozhodl porušit zákon, aby zachránil lidské životy. Model dramatu není objevný (s podobnými formami se diváci již měli příležitost setkat), ale k tématu se hodí. Divácké hlasování o vině či nevině vytrhuje návštěvníky z pasivního sledování a zvyšuje atraktivitu. Inscenační zpracování standardní, prostor pro navýšení účinku by se našel ze strany režiséra i herců. S rolemi právníků se M. Kačmarčík, J. Smutná a Z. Kalina příliš nepotkali, věrohodněji zahráli T. Novotný, L. Jurek a E. Pacoláková.
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 4.12.2017, počet hodnocení: 1346)
přínosný / zajímavý komentář
Znepokojivá sonda do svědomí každého z nás a nelichotivé zrcadlo současného světa, který mj. marodí rozkladem pozitivních hodnot. Diváku, zasedni na místo soudního porotce a spolurozhodni. Tumáš na první pohled poměrně jasně rozhřešitelný případ, na který ti ovšem v průběhu přelíčení nejednou argumenty obžaloby, obhajoby a svědků pootočí optiku náhledu. Vyrovnej se s nepříjemnou konfrontací morálních a právních principů a jejich dopadů. Stěžejní trumf hra ale vynese až po skončení, kdy tě doznívající otazníky nutí i zpětně přemítat nad tím, zda jsi vlastně hlasoval správně. A včil mudruj!
Michal Novák 70 %
(zadáno: 12.11.2017, počet hodnocení: 984)
přínosný / zajímavý komentář
24 % vs. 76 % (výsledek z 11.11.17) MDP se zapojila do celosvětové sítě divadel uvedením netradičního dokudramatu, představení, jež stojí na jiných hodnotách a funguje skrze jiné siločáry, než jsou výkony herců nebo ruka režisérova. Ostatně o pauze o tom nediskutuje nikdo, probíhá debata jiného druhu, a to je ohromné. Nevídaná aktivizace myslí! Divadlo ústy Soudce položilo otázku (ne nepodobnou Sofiině volbě), na niž neexistuje nesporná odpověď, a implicitně pojmenovává záhubnou hyperkorektnost, nevnímání reality, politickou impotenci, zákonodárné chyby a letargii společnosti. Nutno zažít!
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Tlumocnik 70 %
(zadáno: 4.10.2018, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Ta hra je moc dobrá a otevírá spoustu otázek. To, že se po divákovi chce nakonec odpověď ano nebo ne, je po tom všem trochu zrada. Jitka Smutná byla moc dobrá, pánové trochu zaostávají. Divadelní zážitek byl bohužel trochu zkalen tím, že cca 80% z publika tvořily školní zájezdy. Teenageři přece jen pozornost tolik neudrží a občas nás to dost otravovalo. Na to, kolik jich tam bylo, to sice nebylo tak hrozné, ale stejně si myslím, že pokud je takové množství lístků dáno k dispozici školám, měli by se na to ostatní diváci upozornit při nákupu vstupenek.
OndraHri 80 %
(zadáno: 20.7.2018, počet hodnocení: 10)
Rimich 70 %
(zadáno: 9.5.2018, počet hodnocení: 17)
Kastan42 70 %
(zadáno: 3.5.2018, počet hodnocení: 26)
Denisa H. 90 %
(zadáno: 2.5.2018, počet hodnocení: 173)
přínosný / zajímavý komentář
Výborná zkušenost a divadelní zážitek! Mít možnost rozhodnout o vině či nevině obžalovaného a současně být vlastně vděčen za to, že "je to jen jako". I tak to ale asi málokdo nebere vážně a naopak ke svému rozhodnutí přistupuje s největší zodpovědností. Přesto - bylo to správné rozhodnutí? Na naší repríze 78 % nevinen. Ale o výsledek mi ani tak úplně nešlo, velmi se mi líbily argumentace, které mě jednou přikláněly k jedné, tu k druhé straně. I přes značnou únavu jsem vnímala každé slovo a o všem přemýšlela.
Herci všichni výborní - až na M. Kačmarčíka, s ním mám zkrátka obecně problém...
Lucilla 80 %
(zadáno: 2.5.2018, počet hodnocení: 207)
přínosný / zajímavý komentář
85%
22 % ku 78 %. Neverila bych, ze samotne rozhodovani bude takhle narocne. Ackoli jsem po prvni puli byla presvedcena o verdiktu, naopak zaverecne reci me malem zlomily. Musim souhlasit s argumenty obou stran, co pro me byla stezejni promenna, to bylo neustale spekulovani, ktere pro me jinak bezchybnou rec J.Smutne srazilo. Velmi silne, napadite postavit divaka do role porotce a nedat mu moznost nehlasovat, naopak donutit ho prilozit ruku k dilu. Urcite budu o tehle hre dlouho premyslet. Palec hore za zarazeni do repertoaru. Herecky vyborni Z.Kalina a J.Smutna, M.Kacmarcik me nepresvedcil.
Mladydivakgulz 80 %
(zadáno: 4.4.2018, počet hodnocení: 5)
Marsden 70 %
(zadáno: 23.3.2018, počet hodnocení: 6)
přínosný / zajímavý komentář
Atraktivni a bohuzel soucasne celosvetove tema. Zapojeni divaku do inscenace, kde mate i po skonceni deje pocit, zda jste opravdu hlasovali podle sveho svedomi? Nikdo vas neovlivnil? A kde je vlastne pravda? Mnoho otazek k zamysleni. Jitka Smutna spatne hrat nemuze a pokud je postava dobre napsana, je to prave ona, kdo vas donuti se zamyslet jak hlasovat. Ostatni herci me nezaujali, zvlaste soudce mi vylozene vadil. Hlasovani by me navadilo ani verejne:)
Andělka 50 %
(zadáno: 22.3.2018, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Čekala jsem jednoznačně více. Nápad je dobrý, ale obsah mě zklamal. Vše je takové umělé a hodně zjednodušené. Některé scény působí spíše parodicky než dramaticky. Slova vkládaná hercům do úst na mě působila poněkud podivně a nepřirozeně. Výše uvedené se logicky negativně odrazilo také na hereckých výkonech hlavních představitelů. Hlasování zvládnuto opravdu dobře a rychle.
Petr-sima 60 %
(zadáno: 21.3.2018, počet hodnocení: 47)
Michkyse 60 %
(zadáno: 21.3.2018, počet hodnocení: 66)
Studentice 80 %
(zadáno: 13.3.2018, počet hodnocení: 62)
přínosný / zajímavý komentář
I když se při sledování hry divák musí velmi soustředit a téma je vážné, nenudila jsem se ani minutu. Líbilo se mi zpracování hry i ztvárnění jednotlivých postav všemi herci.
Lumca 70 %
(zadáno: 1.3.2018, počet hodnocení: 289)
Lenka458 80 %
(zadáno: 1.3.2018, počet hodnocení: 102)
Abigail7 60 %
(zadáno: 12.2.2018, počet hodnocení: 212)
přínosný / zajímavý komentář
55% Myšlenka hry je mnohem silnější a "lepší" než hra samotná. Člověku se až nechce věřit, že autor je/byl právník. T.Novotný jako pilot i E.Pacoláková a L.Jurek jako svědci jsou skvělí; výborní jsou po herecké stránce i J.Smutná a Z.Kalina, ale jejich postavy, společně se soudcem působí jako karikatury určené pro televizní show. Celá hra připomíná spíš televizní super debatu, než soud. Nesmyslnost chování, jednání a vyjádření těchto postav neuvěřitelnost podtrhují. Přitom by se s tou myšlenkou a základní otázkou dalo udělat tolik.
Jednoznačné plus: snaze přimět diváky k zamyšlení a dialogu.
J.S. 70 %
(zadáno: 9.2.2018, počet hodnocení: 73)
přínosný / zajímavý komentář
Problémové drama ze soudní síně, kde se rozvažuje morální dilema, o němž nakonec rozhodnou diváci. Atraktivní téma, realita soudního přelíčení, interaktivní vstup diváků - to vše zaručuje neobyčejný divadelní zážitek s výrazným potenciálem aktivizovat diváka k úvahám o spravedlnosti. Závažným nedostatkem samotné inscenace je výrazová nepřesnost většiny herců, zejm. M. Kačmarčíka a Z. Kaliny (věrohodně působí jen L.Jurek), což snižuje autenticitu a dopad divadelního zážitku. Dalším problémem je nedostatek inscenační objektivity: morální dilema je od počátku rozehráváno ve prospěch obžalovaného.
Anah 80 %
(zadáno: 1.2.2018, počet hodnocení: 132)
přínosný / zajímavý komentář
Dnes jsme rozhodli, možná pod vlivem věcí které se nyní ve světě dějí, nevinen. Představení vás ale určitě zasáhne a 100% jist si není asi nikdo. Nutno vidět. Zajímavé by bylo znát po čase různá hodnocení diváků a to i mladé generace, neboť se představení hraje i pro školy
Mora 70 %
(zadáno: 31.1.2018, počet hodnocení: 124)
přínosný / zajímavý komentář
Není to úplně jednoduché rozhodování... Ale jinak zajímavá zkušenost.
Monulinka 80 %
(zadáno: 5.1.2018, počet hodnocení: 320)
přínosný / zajímavý komentář
Tato inscenace většinu zaujme svým celkovým pojetím, iluze zúčastnění se soudního přelíčení je opravdu věrohodná. Je na každém, aby se k případu sám nějak postavil a odpověděl si na spoustu otázek. Velmi oceňuji nasazení této hry, která vzbuzuje takovou diskuzi. Z herců bych vyzdvihla Z. Kalinu. 75 %
Eviik 80 %
(zadáno: 19.12.2017, počet hodnocení: 263)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Zajímavý divadelní experiment, který se dle mého názoru velmi povedl. Divák se stává porodcem v soudním případu, který nemá jasnou odpověď. Soudní proces mne natolik vtáhl, až jsem chvílemi zapomněla, že sedím v divadle. Učinit rozhodnutí v závěru nebylo vůbec jednoduché. Hlava mi říkala vinen, srdce naopak nevinen. Ať je konečný verdikt jakýkoliv, o správnosti rozhodnutí, potažmo celé inscenaci, budu přemýšlet ještě hodně dlouho a za to si tvůrci zaslouží pochvalu.
Šarpej 20 %
(zadáno: 19.12.2017, počet hodnocení: 3)
Ala 70 %
(zadáno: 18.12.2017, počet hodnocení: 104)
přínosný / zajímavý komentář
Moc zajímavý titul nutící k zamyšlení. Na naší repríze 18.12.2017 zvolili diváci přesně sedmdesáti procenty nevinu.
Mjetelova 100 %
(zadáno: 9.12.2017, počet hodnocení: 35)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné představení s diváckým vstupem a neskutečně sugestivními výkony herců. Část diváků sedí přímo na pódiu jako porota u soudu, my byli však radši v klasickém hledišti - herci přeci jen více hráli do hlediště, než se otáčeli. Na konci představení každý divák dostane hlasovací krabičku a po sečtení hlasů soudce přečte rozsudek. I uvaděči byli stylizováni do rolí justiční stráže, prostě představení dotažené až do posledního detailu. Většinu herců jsem neznala, ale zaujali mě a budu si je pamatovat. Kritizovaný výkon pana Kašmarčíka mi vůbec nevadil, naopak se mi líbil.
Alcha 70 %
(zadáno: 21.11.2017, počet hodnocení: 54)
Adelafray 70 %
(zadáno: 14.11.2017, počet hodnocení: 13)
Blumarik 60 %
(zadáno: 13.11.2017, počet hodnocení: 202)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavý formát inscenace, který od diváka vyžaduje maximální soustředění. Od herců pak maximální pečlivost, neboť co nepodají přesvědčivě, diváci použijí proti nim. Představení má jedno velké mínus a to je Milan Kačmarčík opět v hlavní roli.
Suzana 50 %
(zadáno: 13.11.2017, počet hodnocení: 187)
přínosný / zajímavý komentář
+7% za otázku vyžadující odpověď
Tomas22 10 %
(zadáno: 12.11.2017, počet hodnocení: 34)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
S litosti musim rici, ze lituji herce, kteri nemaji na vybranou a musi jednoduse prijmout, v ramci sveho angazma, kazdou roli. Snad nikdy jsem se tak silne nenudil, jako pri vcerejsi premiere Teroru v Divadle ABC.
Obsazeni Pana Kacmarcika do jedne z hlavnich roli byla dalsi obrovska chyba. Jako kdyby se reziser jiz neponaucil ze hry Macbeth, ktera dopadla take velmi zle.
Snad se bude brzy v Mestskych divadlech prazskych blyskat na lepsi casy.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.