Městské divadlo Brno [Hudební scéna]

libreto: Bridget Carpenter
hudba: Tom Kitt
texty písní: Brian Yorkey

Děsnej pátek

[Freaky Friday]
Premiéra: 21.10.2017. Podle stejnojmenného románu Mary Rodgersové. Překlad: Petr Gazdík, Zuzana Čtveráčková. Dramaturgie: Klára Latzková. Scéna: Emil Konečný. Kostýmy: Eliška Ondráčková Lupačová. Choreografie: Carli Rebecca Jefferson. Dirigenti: Dan Kalousek, Jakub Žídek. Režie: Petr Gazdík.
2:40


Magická muzikálová komedie, která je dalším zpracováním populárního příběhu. Matka s šestnáctiletou dcerou. Ty dvě se prostě nedokáží domluvit, pochopit se, porozumět si navzájem, a tak se stane něco podivného, bláznivého, šíleného. Po jedné další hádce, kdy si obě přejí, aby ta druhá dokázala na svět pohlédnout jejíma očima, si vymění svá těla. Duše matky vstoupí do těla dcery a naopak. A tak začíná kolotoč bláznivých, nejen komických situací, v nichž naše hrdinky musí strávit den v cizím těle...
D11+
Anketa 2017 - redakční volba
Ivana Vaňková nominace v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon
Městské divadlo Brno
Hodnocení inscenace
Redakce
73 %
Uživatelé
67 %
Hodnocení redakce
Lukáš Dubský 70 %
Jan Pařízek 80 %
Michal Novák 70 %
Jiří Landa 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 16.6.2018, počet hodnocení: 699)
přínosný / zajímavý komentář
75%. Příběh sviští vpřed bez významnějších dějových odboček, drží tvar a tempo. Základní zápletka funguje velmi dobře a výměna těl je zdrojem mnoha komických situací. S nadsázkou pracuje i mohutná jevištní konstrukce, společně s citlivými projekcemi umožňuje plynulý přechod děje z jednoho prostředí do druhého. Hudba je svižná a moderní, ale chybí tu nějaký výraznější hit. Výborná je I.Vaňková, které se opravdu podařil přerod upjaté paničky ve ztřeštěnou puberťačku. Zajímavá je i K.M.Fialová, ze které se stává opora hereckého souboru MDB.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 9.6.2018, počet hodnocení: 711)
přínosný / zajímavý komentář
Povedená muzikálová komedie. Je zde velmi dobře využitý potenciál příběhu se záměnou těl, spousta vtipných a humorných scén, ale není to nijak bezúčelné nebo laciné. Za tím vším je přeci jen podstatná myšlenka hlubšího vztahu matky a dcery, jenž tomu dává moc pěkný rozměr. Po hudební i pěvecké stránce nemám příliš výtek, sice nic co by výrazně chytlo, ale vše se to poslouchalo moc hezky. Hlavním tahounem celé inscenace je pak ústřední dvojice, v mém případě K. M. Fialová a I. Vaňková, jenž obě zahrály své role naprosto perfektně a mají hlavní podíl na velmi pozitivním zážitku. 75%
Michal Novák 70 %
(zadáno: 3.11.2017, počet hodnocení: 984)
přínosný / zajímavý komentář
Poměrně triviální (ne bezmyšlenkovitou) zápletku autoři muzikálového díla uchopili tak, že divák až žasne nad tím velkým plátnem, které se z toho podařilo vytvořit. Je to „bláznivý disneyovský svět“ zasazený do otravných amerických reálií, to ano, ale také dynamický muzikál, z něhož jde až hlava kolem (když na diváka zaútočí ta vícehlasná čísla). Stylu odpovídají i nápadité, mile potrhlé choreografie nebo „nelogika“ konstrukce scény, která ale umožní držet tempo. Zapeklité protiúkoly zvládly jak Ivana Vaňková, tak Viktória Matušovová s odzbrojujícím šarmem i přesností, přitom nepodbízivě.
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 29.10.2017, počet hodnocení: 2807)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
75% Komediální muzikál se vším všudy, co k němu patří. P. Gazdíkovi se podařilo vytvořit zábavnou, a především nepodbízivou inscenaci, v níž kralují v rolích matky a dcery I. Vaňková a V. Matušovová. Propracovaný výkon I. Vaňkové ve všech třech muzikálových disciplínách (s nezapomenutelnou choreografií postavy pubertální dívky) považuji v této sezóně v oboru muzikál za jeden z nejlepších. Dále zaujali J. Brožek v roli Adama J. Musilová coby Torrey. Příjemné písně sice ne vždy našly libozvučně znějící české texty, ovšem i tak tento překlad patří do skupiny těch zdařilejších. Příjemná podívaná.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
KarelK 70 %
(zadáno: 6.6.2018, počet hodnocení: 42)
přínosný / zajímavý komentář
Muzikál poměrně dlouhý, má i slabší místa když je chvílemi trochu překřičený a není všemu úplně rozumět...americké reálie tentokrát neruší děj a duo Antalová-Matušovová rozhodně stojí za vidění.
Flamboyant 80 %
(zadáno: 13.5.2018, počet hodnocení: 9)
přínosný / zajímavý komentář
Vydařený mainstreamový muzikál pro širokou cílovou skupinu.
Lada 125 90 %
(zadáno: 16.4.2018, počet hodnocení: 5)
přínosný / zajímavý komentář
Vtipné a povedené představení
Cindy.92 80 %
(zadáno: 14.3.2018, počet hodnocení: 299)
přínosný / zajímavý komentář
Možná za to může vliv mateřské (z určitého ohledu na vztah matky a dcery nebo hlavně proto, že to byla má první kultura po dost dlouhé době), ale mě tento kus zaujal. Ano, přestože znám film a děj by byl i tak celkem předvídatelný, je báječně ztřeštěný a obě hlavní přestavitelky (K. M. Fialová a I. Vaňková) předváděly neuvěřitelné výkony. Hlavně Vaňková jakoby po letech konečně chytla novou mízu. Prostě velká komerční show (scéna - kuchyň, dort, auto,..), která ale v dnešní době ať chceme nebo ne, pořád dělá muzikál muzikálem.
Klára Tesařová 60 %
(zadáno: 25.1.2018, počet hodnocení: 61)
přínosný / zajímavý komentář
Znám i film. O prohození těl matky a dcery. K muzikálu jsem přistupovala skepticky. Víc než komická stránka jde o hlubší vztahy v rodině. Písničky na mě působily přirozeně a chytlavě, i když některé byly krkolomné (v překladu). Ale jiné rýmy opravdu chytnou, jako třeba: Ach ty přírodo, co mi to děláš jen, srdce se pomátlo, mozek šel někam ven. I. Vaňková mi přišla přirozenější než A. Antalová. Opravdu skvělý výkon podává V. Matušovová, ale ani K.M. Fialová není špatná. Role tělocvikářky jako ušitá pro L. Bartolšicovou. Celkově oddechovka, která má své slabiny, ale stojí za to vidět.
Vercas 60 %
(zadáno: 27.12.2017, počet hodnocení: 24)
Sobticek 80 %
(zadáno: 20.11.2017, počet hodnocení: 47)
Čiko 50 %
(zadáno: 7.11.2017, počet hodnocení: 556)
přínosný / zajímavý komentář
Podle zdejších reakcí jsem evidentně neměl štěstí na jednotlivé alternace:-(
Martin21 50 %
(zadáno: 5.11.2017, počet hodnocení: 293)
Rejpalka 70 %
(zadáno: 1.11.2017, počet hodnocení: 72)
přínosný / zajímavý komentář
Během přestávky jsem si říkala, že se jedná o další nepovedenou americkou adaptaci, ale nakonec jsem nadšená. Hlavně výkon Kateřiny Marie Fialové ve mě zanechal velký dojem. Mělo to nějaké chybky, ale chválím scénu, která je hodně dle současného broadwayského stylu, do amerického měřítka tomu ale něco chybělo. Pobavila jsem se a hit v tom vidím alespoň jeden - Oh, Biology si přehrávám už týden.
Cherry 60 %
(zadáno: 1.11.2017, počet hodnocení: 67)
přínosný / zajímavý komentář
Dobré herecké výkony I.Vaňkové a V.Matušovové,dále zaujal Adam Gazdík a J.Florián.Vtipné chvílemi dojemné,hezká scéna,ale hudebně slabé,překřičený pop,neznělo to dobře,chaotické,trhalo to uši,film byl lepší,další tuctový,nic moc muzikál.
JOP 50 %
(zadáno: 31.10.2017, počet hodnocení: 19)
přínosný / zajímavý komentář
Námět dobrý, to uznávám. Bohužel, muzikál jako celek na mě působil velmi přehlučený, přeřvávaný a splašený, kdy po pár prvních skladbách mi začalo zvonit v uších...V duetech, kdy matka s Ellie si "vyříkávají své účty" nebylo rozumět absolutně ničemu...což je škoda, že se takhle text úplně ztratí.. Výkon herců hodnotím samozřejmě kladně, je to spousta práce, která je vidět. Přeji MdB šťastnější ruku při výběru dalšího kousku. :-)
Jan456 50 %
(zadáno: 31.10.2017, počet hodnocení: 172)
přínosný / zajímavý komentář
Za mě "americká tralalanka" s naprosto šílenými písňovými texty a plytkými dialogy. Bohužel jsem chvílemi postrádal i komickou stránku příběhu. Hudební čísla povětšinou rušily svým textem a v podstatě i nezpěvností. Musím pochválit I.Vaňkovou (nebyla statická jak jsem na ni zvyklý) a V.Matušovovou.Všichni chválí J.Musilovou,měl jsem štěstí na K.Ptáčkovou (výbornou M.Ditrich z Vrabčáka), které se asi nepovedlo tuto roli nijak vyzdvihnout jako kolegyni.Při pohledu na L.Bartolšicovou v roli tělocvikářky se mě vybavily mé temné vzpomínky z tělocviku na základce-pecka.Nicméně celek je slabý průměr.
Abigail7 70 %
(zadáno: 30.10.2017, počet hodnocení: 210)
přínosný / zajímavý komentář
Komediální muzikál pro celou rodinu, u kterého zamrzí snad jen absence nějakého pořádného hitu a obecně výraznějších skladeb v jinak velmi příjemné a sympatické hudbě. Potěší ale jednoduchý čistý příběh nezaneřáděný dějovými odbočkami a zbytečnostmi, který je ukázkově budovaný a šlape, jak má. Je Disneyovsky praštěný (to platí i pro choreografie) a v Brně jej zdobí skvělé výkony, zejména ústřední dvojice (Vaňková, Matušovová). Za zmínku stojí i velmi působivá scéna a výkon Josefa Gazdíka v roli mladšího bratra.
Eva123 70 %
(zadáno: 30.10.2017, počet hodnocení: 114)
přínosný / zajímavý komentář
Děsnej pátek je chytře napsaný a dobře zahraný muzikál, v kterém si matka s dcerou vymění svá těla. Matku s dcerou hrály výborně Alena Antalová a Kateřina Marie Fialová. Velmi dobrý byl též Jonáš Florián v roli Adama (škoda že tam vzadu nahoře nebyl tak dobře vidět). Potěšilo mě, že jsem po delší době mohla opět vidět Hanu Horkou v roli babičky.
Candie254 80 %
(zadáno: 27.10.2017, počet hodnocení: 186)
přínosný / zajímavý komentář
Byla jsem zvědavá, jakým způsobem bude převedou film do muzikálu a musím říct, že tohle se povedlo. Jedná se o rodinný muzikál, který v Mdb umí a tentokrát se k tomu přidala i notná dávka humoru. Oceňuji hlavní ústřední dvojici (Vaňková a Fialová), že se dokázaly porvat s takovou porcí textu a písněmi, které zde slouží hlavně k posunu děje a často jsou opravdu rychlé až divák skoro nestíhá text. Herecké výkony přesvědčivé. Z dalších možno vyzvednout třeba J. Musilovou, malý J. Gazdík, ale i P. Gazdík. Za mne pěkný start do nové muzikálové sezóny. 75 %

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.