Profil uživatele

Žíža

Žíža
Jsem (i s rodinou) fanda divadla, obzvláště muzikálů a postupně ukládám své recenze i na dřívější kusy.
Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Jiří Landa: 9 % (21)
Jan Pařízek: 11 % (18)
Helena Grégrová: 12 % (20)
Michal Novák: 12 % (22)
Iva Bryndová: 13 % (26)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 20.9.2019)
Zatím jsme viděli 5x, včetně premiéry. Myslíme si, že nejnovější počin Pixů se velmi povedl. Děj i skladby takové, že si určitě vyberou všechny věkové kategorie a odjedou spokojeni. Skvělá výprava, kostýmy, atmosféra - a i ta EKO osvěta je pro děti zajímavá. Z výkonů asi vyzvedneme J. Zenáhlíkovou a obě Míši - Noskovou a Zemánkovou. No a u mužských partů -skvělý "Katýsek" v podání Strenáčika - jak pěvecky, tak herecky je výborný ( jako vždy). No a z menších rolí možná vypíchnout Tomáše Brychtu - doufáme, že bude dále pokračovat v započaté dráze.
(zadáno: 31.10.2019)
Legenda se vrátila. Když se objevily první informace o obsazení Přemka Pálka, trochu jsme byli nejistí, ale byla to trefa do černého, je famózní. V novém zpracování je atmosféra Krysaře opravdu strhující, čemuž pomáhá i skvělé obsazení - nutno vypíchnout Marušku Křížovou jako Agnes - vždy dokonalá! Skvělá i K. Steiner, Roman Tomeš, nově Elis Ochmanová, Honza Vlas jako excelentní vrah. Pokud ubírám body, tak bohužel za několik obsazení, které se nepovedly - Anička Slováčková přeci jen pěvecky dost bída, totéž Suchařípa (občas falešný jak..), a Zounar hrozně přehrává. Bez nich by bylo 100 bodů.
(zadáno: 5.10.2020)
Vzhledem ke kolizi s jinými termíny jsme Květiny pro paní Harrisovou místo premiéry zhlédli na generálce a byli plně spokojeni. V prvním jednání sice byly některé skladby trochu méně srozumitelné a docházelo mezi interprety i k mírnému překřikování se, ale druhé jednání už byl zážitek opravdu plný emocí. Skvělá byla Hana Fialová jejíž "zarputilost" se kterou šla za"svým" snem byla úžasná. No a Míša Horká a její přechod ze studené potvory do vřelé lidskosti druhé části opravdu dominoval. V dvojroli předvedla výborný výkon i Patricia Janečková - zvláště "frackovitá" Pamela byla přesvědčivá. 75%
(zadáno: 9.9.2019)
Tak po zhlédnutí Kvítku byl jediný společný závěr - nikdy více. Jak jsme vcelku tolerantní, tohle už bylo opravdu moc. Velmi jednoduchý ( ale neuvěřitelný) děj "okořeněný" stupidním humorem. Totálně přehrávající Etzler, ještě alespoň snesitelný Kotiš s Cardou. Jediné, co si zaslouží alespoň nějaké body, je slušný výkon Dreamgirls v čele s výbornou Betkou Bartošovou. Každopádně své publikum si toto "dílo" asi najde - vždyť nakonec dav byl spokojen :-( .
Každopádně scéna v klubu po požití "drogy" bylo asi to nejubožejší, co se dá shlédnout.
(zadáno: 30.10.2019)
Tak musím konstatovat, že tentokrát se Jana Paulová udržela tak trochu více pod kontrolou a nesklouzlo to k laciným vtípkům za každou cenu ( jak mi poslední dobou trochu u ní vadí). Humor filmu byl na scénu přenesen velmi dobře a divák se opravdu pobavil, k čemuž přispěl i výborný výběr herců. Skvělý L. Hampl a výborní Křížovi. Tady musím vyzvednout Honzu - chvílemi měl člověk pocit, že toho natvrdlého svalnatého trenéra snad ani nehraje :-)
(zadáno: 22.11.2021)
K muzikálu jsme přistupovali s obavami, zvláště po zjištění, že v hlavní roli bude O.Bábor. Kupodivu právě v jeho případě se ale obavy ukázaly liché - jeho projev byl bez problémů a i zpěv (se kterým máme dlouhodobě dost problém) byl tentokrát překvapivě v pohodě. Výborné výkony Ďuricové, Ryšavého, company (výborný Minařík, Kellner, Gabrišová ...) byly bohužel totálně odstřeleny a potopeny lascivním prvoplánovým ( spíše stupidním) humorem v podání Pogodové - tyto scény potopily vše do xtého suterénu. A vše pak dorazil úděsně přehrávající Čenský - tak zoufalý výkon je opravdu síla.
(zadáno: 10.11.2021)
Zpočátku jsme přistupovali trochu s obavami, které však záhy vymizely a člověk si užíval velmi netradiční uchopení "klasiky". V reálu sledujeme proces prvních příprav na uvedení Jiráskova díla přičemž vlastní Lucerna tvoří jen kostru, která se prolíná s osudy 4 postav této hry. Je zajímavé postupně pronikat do důvodů, proč se jednotlivé postavy ne úplně standardně vyvíjejí a sledovat propojení klasického díla do současného divadelního světa. Souhlasíme s výrokem, že Laterna je určena vnímavým a hloubavým divákům. Výkony herců byly povedené, zvláště zaujala Aneta Klimešová jako Hanička.
(zadáno: 30.9.2019)
Je nádherné, když člověk zjistí, že po průs... s Časem růží dokáže HDK uvést dílo z opačné strany hodnotícího žebříčku. O. Brzobohatý jako kompletní autor opravdu zazářil! Muzikál postupně graduje až do velkého finále. Pokud je potřeba vypíchnout část hry, tak scéna ve vlaku - opravdu vydařené. A z představitelů - výborný Vojta Dyk, kterému skvěle sekunduje Honza Sklenář coby skvostný padouch (tedy dvojpadouch) - Honzo blahopřejeme - po skvělé Baghiře další krok nahoru! Každopádně se těšíme na další představení a případně i jiné alternace. Hodnocení 83%
(zadáno: 24.9.2019)
Výborná oddechovka na motivy Terryho Pratchetta. Člověk k tomu musí přistupovat jako k naprosto "ulítlé" zábavě a pak to dokonale funguje. Dokonalá Perdita X v podání Lady Bělaškové, skvěle upištěná Kristýna Petry Lorencové. Dále excelentní monolog hudebního ředitele v podání J.Fišara o nenávisti k opeře - spojený s opakovaným umíráním :-). No a některé Sedláčkovy hlášky - " já se vzdálím" už u nás tak nějak zdomácněly. Prostě těžko popsat, nutno vidět.
jediná výtka - možná by neuškodilo trochu zkrátit. Dávám 75%.
(zadáno: 19.6.2019)
Skvělé ztvárnění džungle. Myslím, že duo SKUTR se zhostilo své práce dokonale a vše je jak má být. Výborní tanečníci, kdy každý pohyb je charakteristický pro zrovna předváděné zvíře, skvělí hlavní představitelé. Zatím máme za sebou cca 30 zhlédnutí a vždy palec nahoru - vyzvedávám např. Juraje s Honzou v roli Šerchána, Baghíru - skvělá Píseň strachu v podání Honzy Sklenáře, Strena, a nyní i Honzy Tenkráta, nebo třeba oblíbení supové... Vše prostě šlape a vždy jsme odcházeli s maximálně pozitivními zážitky ( snad s výjimkou posledních rolí V. Marka v r.2016 - ale zdravotní problémy omlouvají)
(zadáno: 26.9.2019)
Výborná choreografie- zvláště baletní scény Hospodin vs Lucifer (Minařík, Máša Jinda, Kolva). Role sedla velmi i Pepovi Vojtkovi i Honzovi Křížovi. Potěšily i ostatní role - namátkou Jirka Zonyga v obou rolích, Tomáš Trapl jako jako excelentní Dragonetti a H. Křížková i Renáta Podlipská v roli Gulliety. Výjimečně méně vadil M.Pošta - v této roli se jeho přehrávání tak nějak ztratilo (respektive do role i zapadlo).
(zadáno: 25.9.2019)
Tak alespoň takto návrat k naší srdeční záležitosti. Rent v překladu M. Prostějovského byl opravdu skvělý. Výborný výběr hlavních představitelů - obě Míši (Horká i Doubravová) se pro tuto roli snad narodily. No a mužští představitelé - T. Vaněk a Roman Tomeš se určitě nenechali zahanbit. Ale ani vedlejší role nijak nezapadly - namátkou skvělý Laco jako Angel, T. Novotný, Míša Zemánková... - prostě vše šlapalo na 100% - asi i proto, že to herci nebrali jako "povolání" ale jako svou osobní věc. Jediné co ubírá na zážitku byla kvalita ozvučení.
(zadáno: 27.2.2020)
Bohužel tento muzikál nenaplnil naše očekávání ani zdaleka. Hudba - buď recyklovaná, nebo typicky "Davidovská", délka muzikálu příliš bezúčelně natahovaná. Největší problém ale bylo nazvučení - velmi často bylo vše slito do jednoho "nedefinovatelného hluku".
Jinak herecké výkony bez problémů, obsazení Kopečný, Vojtek, Bohouš Josef, Kříž, Marešová, Gemrotová,... odvedlo vše na profesionální úrovni. Pokud bychom trefili lepší nazvučení (možná špatné místo), asi by hodnocení bylo výrazně lepší.
(zadáno: 20.9.2019)
Zhlédnuto už cca 10x. Myslíme si, že v tomto případě se velmi dobře podařilo na bází Neckářových písní vytvořit vcelku přijatelný děj. Pokud člověk natrefí v hlavní roli na Martina Písaříka, má vyhráno. Ve své roli je skvěle uvěřitelný, i pěvecky je velmi dobrý. Skvělý prostor tu dostávají hlavně menší role - třeba Ondřej v podání jak Noska tak i Wágnera jsou skvělí. Totéž se dá říci i o roli Andrey- ať už P. Duriačovová tak i A. Holá jsou pěvecky v Již. rocku skvělé! Hodnocení je ale pro verzi bez Tofiho. Pokud bych měl po představení s ním - 30% dolů - podává neuvěřitelně zoufalé výkony!
(zadáno: 13.9.2019)
Viděli jsme po více než deseti letech a ono se kupodivu nic nezměnilo. Přeci jen je poznat, že choreografie i výprava už přeci jen mají nějaký ten rok za sebou a neodpovídají současnosti. Zarazí opravdu minimální proměny jeviště - chtělo to přeci jen kulisy trochu "rozpohybovat" a vdechnout tomu více života. A pokud mám vyzvednout nějaký herecký výkon - tak asi Jan Urban jako trubadůr. Naopak p. Štěpánek působil velmi nejistě - přeci jen věk a k tomu možná i zdrav. problém se na jeho pohybu silně projevil.
(zadáno: 20.10.2021)
Velmi slušně vypracovaná komedie s detektivní zápletkou a prvky překvapení, která je na jevišti výhradně v ženských rukách. Myslím, že dámy se svých rolí zhostily velmi dobře - odcházeli jsme s pocitem, že večer byl stráven velmi příjemně (ale na druhou stranu bez pocitu ... na to musím co nejdříve ještě jednou...).
Paradox (možná ne náhodný) - ve stejnou chvíli byla v Myronu hra naopak zase jen s výhradně mužským obsazením :-) 65%
(zadáno: 2.12.2019)
Velmi příjemná komedie, která není prvoplánově "rozchechtaná" Dámská pětka si myslím dala vše se ctí, takže nemusí být obav z humoru nižší cenové kategorie. Člověk nakonec odcházel příjemně pobaven a skvěle naladěn, takže si dokáže (na rozdíl od některých jiných komedií) představit, že se na to v budoucnu koukne i znovu. Zhlédnuto na zájezdě ve Val. Meziříčí U podrobnější stupnice možná i 65%
(zadáno: 30.9.2019)
Dvanáctka po Thrill Me uvedla další komorní muzikál a opět to byl dobrý výběr. The Last Five Years od J.R. Browna v překladu libreta od Tomáše Novotného se povedlo. Na premiéře s obsadou Savka + Šnytová mezi představiteli fungovala ta správná chemie. Je pravda, že Tomáš Savka měl hlavně z počátku daleko více prostoru ukázat své herecké i pěvecké umění - třeba song o Schmuelovi kde přímo exceloval (a evidentně si to i užíval). Ale posléze i Martina Šnytová dostala prostor a ukázala, že premiérová volba byla dokonalá. Z Thrill Me sice člověk odcházel daleko více "vzrušen" - ale i tak dávám 85%.
(zadáno: 23.9.2019)
Hodně povedené provedení osvědčeného zahraničního muzikálu (od autory m.j. Rebeccy. Výborný výkon tehdy ještě mladičké Natálky Grossové (obrovský rozdíl proti "mýdláči"), povedené výkony od Randáka, Zonygy, Podlipské. A hlavně skvělý Laco Šubrt a Míša Nosková! Choreografie od Qaši si myslím, že byla vynikající. Diváci si "živost" upírů opravdu užívali (zvláště v první řadě - shození "jeptišky" z pódia občas někoho i vystrašilo :-) .
Pokud výtka -tak Marián Vojtko. Subjektivní pocit je, že de fakto každou roli hraje a zpívá úplně stejně. Dávám sice 80%, ale pokud by šlo po jednotkách, tak 75%.
(zadáno: 17.2.2020)
Tak další kus ve Dvanáctce je tentokrát laděn v jiném duchu - pohádkově. Člověk byl zvědavý, jak si s tématem poradilo autorské trio, přišedší určitě přímo z džungle (Juraj Čiernik, Honza Vlas + B. Cmuntová = Šér Chán, had Ká + Raschmí z Mauglího). A myslíme, že spolupráce dopadla velmi dobře.
Z počátku jsme si přeci jen chvíli museli zvykat, že cílová skupina je o trochu věkově níže, ale záhy herecké výkony i hudební čísla člověka strhly a užíval si. Dámy odvedly výborné výkony a party např. zlatooček či kramářů opravdu pobavily.
Takže se těšíme na další hru ze série Bludných balvanů :-) .
(zadáno: 17.2.2020)
Je to muzikálová stálice jak Kalichu, tak i celé muzikálové scény. Vše šlape na plné obrátky, má spád a správný směr. Za těch skoro 8 let (a více než 30 shlédnutí) jsme s Pomádou již tak nějak srostli. Výborné výkony hlavních postav ( Honza+Přemek+Roman, Ver. Gidová +Kačka Steiner, Markéta +Míša), tak i těch "pomocných" nás vždy nadchnou. Je to prostě velká prd... - a v případě "Kejty" Michala Pleskota i nejen obrazně :-). No a i ta postupná obnova tváří se vcelku daří ( snad s výjimkou Sokolíkové) - zvláště silvestr byl hodně o nových tvářích.
Tak snad jen trochu přetřít auťák a vyrazit dál.
(zadáno: 13.9.2019)
Osobně si myslím, že v tomto případě se měli držet hesla že někdy méně může být v důsledku více. Pokud by se ubralo na laciném humoru z restaurací nejnižší cenové skupiny, trochu méně přehrávalo (zvláště scény "veganské" rodinky byly už za hranou), tak by to bylo určitě zajímavější. člověk určitě neodcházel otrávený, ale určitý prvek zklamání se bohužel dostavil.
(zadáno: 24.2.2020)
Pokud člověk přichází na tuto hru s tím, že chce vypnout a úžasně se odreagovat, je na pravém místě. Klasická fraška plná vtipných scén, hlášek (a pádů) dokáže divákovi polechtat bránici. Skvělý Ernesto Čekan, který celé představení táhne - je prostě geniální. Představení nemá více-méně slabších míst a člověk odchází tak nějak příjemně naladěný. No a pokud něco vyzvednout - dokonalá "manželská" dvojice Hrabě - Peřinová, skvělý Enčevův ruský zbohatlík a neuvěřitelně uvěřitelný prastarý číšník Karla Hábla. Je pravda, že v jeho věku byl nahraný pád fakticky dokonalý. 75%
(zadáno: 24.9.2019)
Co o tomto muzikálu říci. Asi to, že je to herecký a pěvecký koncert jedné postavy- paní Danversová v podání Míši Horké je prostě geniální. Při jejím projevu člověku prostě běhá mráz po zádech! A pohled, který vrhne na hlavní představitelku při pokusu o bližší seznámení je tak mrazivý, že by zamrzlo i peklo. Samozřejmě i další postavy jsou výborně zahrané a odzpívané - namátkou Jack Fawell (jak Savka tak i R. Hárok), skvělý Ben Honzy Vlase ( člověk má pocit, že to snad ani nehraje)?
Nechápu, že nominaci na Thálii získala Hasprová a ne Míša - bez ní by mé body byly každopádně výrazně nižší.
(zadáno: 10.6.2019)
Když Brno uvedlo pro nás kultovní muzikál Rent, byli jsme nadšení. Bohužel po zhlédnutí (7.11.2018) se dostavilo jen obrovské zklamání. Vše, co jsme na Rentu v Kalichu a Na prádle milovali (atmosféra, výkony herecké i pěvecké a hlavně obrovské emoce) se naprosto nedostavilo. Výkony spíše velmi ploché, zvuk taky nebyl zrovna ideální (velmi často slité, nesrozumitelné)- no a emoce šly asi nějak mimo nás. Možná, pokud by nebyl v minulosti silný zážitek z Pražských produkcí, bylo by hodnocení o něco vyšší.