Divadlo v Řeznické

Mark St. Germain

Relativita

Premiéra: 9.11.2018. Překlad: Jitka Sloupová. Dramaturgie: Yvetta Srbová. Scéna: Richard Maška. Kostýmy: Ivana Brádková. Hudba: Gabriela Demeterová. Režie: Miroslav Táborský.
1:25x


Hra o fiktivním setkání Alberta Einsteina a jeho utajované dcery Lieserl, o níž se svět dozvěděl až mnoho let po vědcově smrti. Autor divákovi předkládá spekulaci, že Lieserl žije a dospělá se otci ohlásí jako novinářka. Chce se ale hlavně dopátrat vysvětlení, proč ji otec opustil. Divák je s neobyčejným citem, erudovaným intelektem, humorem a vhledem do dobových konsekvencí vtažen do souboje „morálky“ a „geniality“. Do otázek zda „velký“ člověk rovná se „dobrý“ člověk. Jak jinak než, že hlavní postava Einsteina vše „relativizuje“...
Anketa 2018 - redakční volba
Miroslav Táborský nominace v kategorii Nejlepší mužský herecký výkon
Divadlo v Řeznické
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
78 %
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 70 %
Jan Pařízek 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Pavel Širmer 70 %
(zadáno: 19.3.2019, počet hodnocení: 1498)
přínosný / zajímavý komentář
Dramatik Mark St. Germain na základě známých i méně známých faktů o Albertovi Einsteinovi vymyslel fiktivní zápletku a divácky přitažlivě pouvažoval o mnohdy těžké volbě nadaných mezi osobním životem a prací či posláním. Einsteinova osobnost byla vykreslena vyváženě, s fyzikovými mimořádnými schopnostmi i kontroverzními vlastnostmi. Hlavní dvojice L. Štěpánková a M. Táborský vystavěla charaktery mimořádně pečlivě, jejich precizní práce zastínila i některé „šablony“, jimž se autor zcela nevyhnul. Štěpánková navíc výtečně pracovala s mimikou, v čemž měl Táborský kvůli masce omezenější možnosti.
Jan Pařízek 80 %
(zadáno: 5.12.2018, počet hodnocení: 742)
přínosný / zajímavý komentář
Dobře napsaná, zpracovaná a dramaturgicky vystavěná inscenace. Zajímavé a silné téma vnímání jedince, jeho způsobu života, nahlížení na jeho chování, hodnoty a také posuzování jeho odkazu. Je lepší ten kdo něčím přispěl společnosti nebo ten jemuž záleží hlavně na svých blízkých. Aneb pěkná ukázka toho, že nelze mít vše a obětování se jednomu cíli často vede k zanedbání něčeho jiného. Důležité však je ctít svou volbu a obstát před sebou samým. Výborná herecká spolupráce M. Táborského a L. Štěpánkové, jejich souhra je famózní, plná energie a naprosto vás dokáže pohltit. Výtečné!
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Hana B.Klipmová 100 %
(zadáno: 17.4.2019, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Výborné představení, můžu doporučit a chystáme se na něj ještě jednou. Odnáším si téma k přemýšlení, zda velký genius může obětovat svou rodinu vědě. Když jsme vyšli z divadla, dozvěděli jsme se, že hoří Notre Dam. A zároveň se rozhořela debata, na podobné téma. Zda je cennějši tato jedinečná památka nebo lidský život. Já svou odpověď mám. A představení Relativita mi ji pomohlo najít... Díky za něj.
Xcepek 80 %
(zadáno: 15.4.2019, počet hodnocení: 361)
Eviik 70 %
(zadáno: 6.4.2019, počet hodnocení: 284)
přínosný / zajímavý komentář
Náhled do soukromého života slavného fyzika mě vcelku zaujal. Do malého prostoru Divadla v Řeznické se tento text vyloženě hodí. Hra má svižné tempo a sympatickou délku. Z herců asi nejvíce zaujala Lucie Štěpánková.
Kačka 90 %
(zadáno: 1.4.2019, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Stačí být velký, slavný? A nebo je k tomu všemu potřeba se pořád ještě snažit být dobrý člověk? Zajímavě zpracované téma osobnosti slavného muže.
Zupri 80 %
(zadáno: 29.3.2019, počet hodnocení: 81)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavá fikce. Dialogy udrží diváka v pozoru. Pan Táborský skvělý.
Luciferie 50 %
(zadáno: 20.3.2019, počet hodnocení: 115)
přínosný / zajímavý komentář
Líbila se mi hlavně L. Štěpánková.
Lumca 70 %
(zadáno: 8.2.2019, počet hodnocení: 307)
JitkaJak 90 %
(zadáno: 8.2.2019, počet hodnocení: 44)
Michkyse 80 %
(zadáno: 4.12.2018, počet hodnocení: 80)
přínosný / zajímavý komentář
Řeznická je vskutku sázkou na jistotu, vřele doporučuji.
BarboraSalome 80 %
(zadáno: 11.11.2018, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení, ještě se mi nestalo, že by se mi v Řeznické něco nelíbilo. Pan Táborský skvěle ztvárnil Alberta Einsteina. Bravo.
Vaklav 80 %
(zadáno: 11.11.2018, počet hodnocení: 191)
přínosný / zajímavý komentář
75% - Toto představení nebo tato poloha se mi u M. Táborského líbila o poznání více než v Odvolání.
Navíc mi přišlo, že bylo i více, co sdělit a o čem vyprávět. Nemyslím nutně informačně, ale i emočně. Problém, konflikt i jeho řešení, možná i vyřešení lépe sedlo a bylo to napínavé až do konce.
Mora 70 %
(zadáno: 9.11.2018, počet hodnocení: 130)
přínosný / zajímavý komentář
Dobrý standard Řeznické. Není to tak jiskřivé představení, jako třeba Odvolání, ale stále platí, že návštěva Řeznické je sázka na jistotu.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.