Lachende Bestien

VOJCEK_jednorozměrný člověk

Premiéra: 27.1.2024 | 1:55x
Dramaturgie: Veronika Švecová. Výprava: Adriana Černá. Hudba: Jindřich Čížek a citace. Režie: Michal Hába.
Třeskutá crazykomedie podle kultovního dramatu Georga Büchnera. Sociální porno z dob pozdního kapitalismu. Kdo je Vojcek? Vojcek je fragment, Vojcek je jednorozměrný člověk. Všichni jsme (tak trochu) Vojcek. Revolucionář Büchner napsal Vojcka o pozadí, které člověka k vražednému činu zdánlivě „osobního“ rázu dovede. V tomto remixu je Vojcek šikanovaný v rytmu Britney, místo jezení hrachu nespí, místo holení Hejtmanovy tváře mu holí prdel. Protože hlavně to všechno musí být zábava! Všechno...
15!    
Lachende Bestien
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
88 %
8861000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
27.2.Út19:30Divadlo X10 | změna programu (původně Jako lvi)vstupenky
28.2.St19:30Divadlo X10vstupenky
9.4.Út19:30Divadlo X10vstupenky
27.2.Út19:30 vstupenky
Divadlo X10 | změna programu (původně Jako lvi)
28.2.St19:30 vstupenky
Divadlo X10
9.4.Út19:30 vstupenky
Divadlo X10

Volby

Hodnocení (7)

HODNOCENÍ REDAKCE
Pavel Širmer  70 %
12.2.2024 | 1990 hodnocení
+ souhlasím
75%. Michal Hába variuje Büchnerovu hru doplněnou dalšími zdroji a pohrává si nejen s autorovými tématy. Jeho variace je nesmírně zábavná, plná odkazů, myšlenek, souvislostí zjevných, ale také souvislostí nezjevných, které je někdy nesnadné nalézat. Scénář, byť kvalitní, by snesl určitou revizi a téměř dvouhodinová inscenace (bez pauzy) krácení a oproštění o zbytné opakování některých motivů (např. Mariino hudební téma). Výtečná práce s herci, kteří skvěle zvládají a chápou specifickou koncepci. Většina diváků během večera zdaleka vše nepochopí, přesto se pravděpodobně neztratí natolik, aby je přestalo bavit při představení přemýšlet.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Stepan.chalousek  100 %
29.1.2024 | 52 hodnocení
+ souhlasím
Inscenace roku! Dlouho sem nebyl takto zasažen. Mark Hochman podruhé Vojcek, a pořád lepší a lepší!
Ottovon  100 %
29.1.2024 | 23 hodnocení
+ souhlasím
work bitch
Michal1982  80 %
29.1.2024 | 157 hodnocení
+ souhlasím
Bez pardonu byl to nářez, doslova PRDEL. K pobavení, zamyšlení ?.ani já stále nevím, co je v boudě?asi to tak i zůstane. Tleskám konceptu, výkonům herců, zejména nejednorozměrnému Markovi ( včetně jeho tanečního nasazení)a taky Kryštofovi Bartošovi. A příště si vezmu plavky!
J.anek  90 %
28.1.2024 | 462 hodnocení
+ souhlasím
Na červeném baletizolu světa tančí v kraťasech, tričku a čepici Vojcek. Je plný energie a poslušně plní instrukce ostatních. Tančí, aby zahříval prostor, aby (se) bavil, aby žil.
Büchnerův text je pro Michala Hábu východiskem, odrazovým můstkem k výpovědi o světě, k přemýšlení o svobodě, k tomu, aby si dělal legraci z diváků i ze sebe samého. S hravostí, s maximáním nasazením, bez vytáček a kompromisů.
My všichni sice - stejně jako Büchner - co je v boudě nevíme, ale naštěkat do ní musíme. A message? Ta se vejde do lahve od kolči.

A jestli si chcete představení užít naplno, přijďte v plavkách. Jako fakt.
Adam Zelinka  80 %
27.1.2024 | 172 hodnocení
+ souhlasím
Vojcek, von je něco jako Britney Spears! Nebo jako Clyde? Nebo Brad Pitt z filmu Fight club? Nebo Georg Büchner? Nebo Sluha dvou pánů? Určitě bude fragment! Stop!

Byla to prdel, a nebylo jí málo. Většinu scén se mi dešifrovat nepodařilo, u některých mám za to, že to vůbec nešlo, ale myšlenkově poskvrněn jsem byl. No a až na to půjdu příště, třeba mi něco docvakne. Možná budu i reifikovanej.

No a teďka, Vojcek, do tance! Protože dneska si už člověka nekoupíte, jenom jeho práci. Peace!
Studený Čumáček  80 %
27.1.2024 | 400 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
85%
Na betonu (a červeném baletizolu), který znamená svět, poskakuje fragment, jednorozměrný člověk Vojcek (Mark Kristián Hochman). Ochotně, beze smyslu, s jazykem venku, s elánem a inteligencí zlatého retrívra. Hauptfigur, která ochotně a kdykoli poslechne Doktora i Hejtmana. Takže, jaká on je hauptka, řeknou, Vojcek! Nechaj si hubu vopatlat a volízaj mi boty, Vojcek! Když ji miluješ, není co řešit!
Bravo, bravissimo! Nejenže mi pečlivě vysvětlili, že tomu (nejen divadlu) nerozumim, ale vymáchali mi i čumák v blbých slovních hříčkách (třikrát!), a mně se to líbilo! Se mi chtělo plácat a hejkat jak lachtan a pořádně něčím praštit...

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.