Divadlo Na zábradlí [hlavní scéna]

Europeana

Premiéra: 9.6.2011. Premiéra v Divadle Na zábradlí: 28.9.2013. Dramaturgie: Dora Viceníková. Výprava: Marek Cpin. Výběr hudby a režie: Jan Mikulášek.
Nová verze inscenace brněnského Divadla Reduta (působícího pod hlavičkou Národního divadla Brno).
1:50

tato inscenace byla dříve uváděna v divadle: Národní divadlo Brno
> detail původní inscenace


Dramatizace osobité mezinárodně úspěšné české knihy, která s nadhledem, humorem i sžíravou ironií podává (pomocí mystifikací i přesných faktů) strhující a bizarní komentář k evropským dějinám uplynulého dvacátého století, ve kterém sehrála důležitou roli válka, vynález podprsenky i perforovaného toaletního papíru. Banality i klíčové okamžiky zde dostávají stejný prostor a výsledkem je nový pohled na naši minulost.
Divadlo Na zábradlí
Hodnocení inscenace
Redakce
63 %
Uživatelé
74 %
74671000
Hodnocení redakce
Lukáš Holubec 40 %
Veronika Boušová 70 %
Jiří Landa 80 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (70)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Lukáš Holubec 40 %
(zadáno: 18.9.2015, počet hodnocení: 617)
Veronika Boušová 70 %
(zadáno: 11.4.2015, počet hodnocení: 277)
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 6.6.2014, počet hodnocení: 2864)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace od doby brněnské premiéry vyzrála, také jí prospělo přestudování do prostoru DNz. Ke trojici „pamětníků“ přibyli herci z tamního souboru, kteří se poetice režiséra přizpůsobili na výbornou. Inscenace nyní vyznívá naléhavěji, mísení vážného s nevážným nepatřičněji a provokativněji, ovšem zároveň lze z viděného přesně vyselektovat, co je a není důležité – tedy čím se lidé trápí zcela zbytečně a naopak. Pohled člověka žijícího dnes na uplynulých sto let tím získává zajímavé rozměry a dokáže evokovat i vzpomínky na vlastní prazážitky, o nichž jsme si mysleli, že jsou dávno zapomenuty.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Brbla z Olomóca 80 %
(zadáno: 17.11.2019, počet hodnocení: 65)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno dne 16.11.2019 - DNz Praha:
+ úžasná fantazie na téma dějiny 20. století
+ strašně jsem si to užil, moje krevní skupina, tak má vypadat moderní avantgardní divadlo
+ obdivuji a cením jak herci s velkým H se obětují celku
------------------
- méně sexismů by bylo více...
Emamele 90 %
(zadáno: 5.11.2019, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Knižní předloze tohle typické zpracování Divadla Na Zábradlí fakt sedlo. Ale jsem fakt ráda, že jsem si to přečetla předem. Bez toho bych asi trochu tápala. V první půlce představení za mnou seděl párek důchodců, který byl děním na jevišti značně pohoršen, o čemž zhusta a nahlas v průběhu představení diskutoval. Naštěstí o přestávce vypadli. Lidi, sim vás, babičkám a dědečkům tohle k Vánocům nedávejte!
Vitounek 50 %
(zadáno: 17.10.2019, počet hodnocení: 100)
přínosný / zajímavý komentář
Rozhodně jsem čekal Na zábradlí víc... možná neznalost knižní předlohy způsobila, že mnoho scén pro mne nebylo ani k smíchu, ani k zamyšlení...
Nada FM 90 %
(zadáno: 25.3.2019, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Knihu jsem zatím nečetla, bohužel ji tedy zatím nemohu porovnávat se zpracováním hry. Jinak mě celá inscenace a kontroverzní zpracování tohoto tématu celkem bavilo a nějak výrazně mi nevadily ani scény se sexuálním podtextem. Vzhledem k tomu, co všechno se v dějinách 20. stol. událo...mi to nic ze všech výrazových prostředků nepřišlo "přemrštěné", ať už to mělo značit patolízalství, nebo jiné morální i "opravdové" zločiny. Líbilo se mi s jakým nadhledem,nadsázkou a lehkou ironií je toto téma zpracováno. Co se týče herců, všichni do jednoho mě něčím zaujali a jejich výkony byly skvělé !!!!
Alzbeta.m 70 %
(zadáno: 22.3.2019, počet hodnocení: 39)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi šokující inscenace plná bizarností, která se toho opravdu nebojí. Nutí k zamyšlení se, ale zárověň pobaví. Ukazuje na momenty 20. století - důležité i nedůležité. Sexistické scénky mně osobně vůbec neurazily, spíš jsem byla herci fascinována. Nejvíc mě oslovil Jiří Vyorálek, ale nelze opomenout ani ostatní herce. Pravda je, že v určitých chvílích divák neví, kam koukat dřív, dělo se toho mnoho. A rychle. V určitých momentech mi význam zůstal skryt a ztrácela jsem se. Scénicky i hudebně vyřešeno báječně - moderní songy dodávaly inscenaci šťávu. Doporučuji vidět!
Greetchen 80 %
(zadáno: 20.2.2019, počet hodnocení: 80)
přínosný / zajímavý komentář
(12.2.2019) Dějiny dvacátého století v kostce, zpodobněné ve vší absurdnosti, bizarnosti a patolízalské potřebě držet s příslušnou dobou krok. Herecky silné a syrové. Vyčerpávající představení nejen pro herce.
Anna NNN 30 %
(zadáno: 10.11.2018, počet hodnocení: 7)
přínosný / zajímavý komentář
Nápad zdramatizovat Ouředníkův výborný a jedinečný text Europeana mě dost překvapil a do Divadla Na zábradlí jsem šla ze zvědavosti. Ve zkratce bych řekla, že je to parazitismus na knize, snaha vytěžit pozornost na úspěšném díle. Netuším, jestli má hra nějakou myšlenku (kéž by!), osobně jsem tam žádnou nenašla. Jedná se o výňatky z Ouředníkovy knihy "okořeněné" primitivními a samoúčelnými "vtipnými" scénami. Pokud máte knihu Patrika Ouředníka rádi, nekažte si ji touhle trapností.
Diogenes 70 %
(zadáno: 23.10.2018, počet hodnocení: 54)
přínosný / zajímavý komentář
Viděno po letech podruhé, hodnocení ponechávám 70%. Hra o tom, jak jsme dělali dějiny 20. století, a že to nebylo nic pěkného. Pojato jako kaleidoskop, v němž se objevují někdy dost děsivé obrázky. Občas se tím kaleidoskopem třese příliš silně a často a vznikají nečitelné shluky obrazců.
LukasLansky 90 %
(zadáno: 7.2.2018, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Europeanu, smutnou přehlídku detailů minulého století, jakoby pro Na zábradlí napsali.
Denisa H. 60 %
(zadáno: 5.6.2017, počet hodnocení: 274)
přínosný / zajímavý komentář
Slabých 60 %. Tato hra mě příliš neoslovila, snad jen pár dobrých nápadů...
Marek515 100 %
(zadáno: 23.3.2017, počet hodnocení: 60)
přínosný / zajímavý komentář
K pobaveni i k zamyslení. Skvelá scéna, text, soubor a tresnickou na dortu je hudebni vložka. Uživatelka prede mnou to všechno vystihla za mne.:-)
Bernardblack 90 %
(zadáno: 14.2.2016, počet hodnocení: 230)
přínosný / zajímavý komentář
85% 2x
20.století, ještě nikdy nebylo tak kousavě zábavné:)Doporučuji místo nudné hodiny dějepisu:)
Nejen pěvecký výkon Vyorálka nezapomenutelný aneb trio MVC mě opět dostalo:)
Monulinka 60 %
(zadáno: 17.10.2015, počet hodnocení: 378)
přínosný / zajímavý komentář
Rozporuplné dojmy. Několik výborných nápadů vystřídalo pár hodně ujetých scén a jako celek mi to nějak nepasovalo dohromady. Navzdory svým očekáváním jsem nebyla nijak zvlášť znechucená nebo pohoršená, ale oproti jiným hrám v DNz mi chybělo nějaké sdělení. Dobrá kolektivní práce, nejvíc ale vynikli J. Vyorálek a H. Hájek.
Vladimír10 40 %
(zadáno: 30.4.2015, počet hodnocení: 358)
přínosný / zajímavý komentář
Netuším, proč je právě tato česká parodie na historii 20. století zvána na mezinárodní festivaly a opěvována kritiky. Jan Mikulášek nevytvořil inscenaci zdaleka tak objevnou, jak je všemi deklarováno. Několik poddajných aktérů staví totiž do hereckých poloh, k jejichž provedení by umělec na úrovni měl přinejmenším výhrady. Jsme poté svědky bláznivého třeštění na téma Evropa a její politické i sexuální nešvary. V určitém smyslu byly některé okamžiky vskutku komické, ale to jen proto, že jsem si v duchu říkal, co všechno se na jevišti asi odehraje, aby byla naplněna představa pana režiséra.
Anex 20 %
(zadáno: 19.2.2015, počet hodnocení: 111)
přínosný / zajímavý komentář
Výkony herců skvělé, ale představení nedocením - buď jsem ho nepochopila nebo se mi jen zkrátka nelíbilo...
Furciferka 80 %
(zadáno: 22.1.2015, počet hodnocení: 246)
přínosný / zajímavý komentář
S více jak tříletým odstupem od doby, kdy jsem viděla brněnskou verzi, jsem si představení užila možná ještě víc. Přenesení na stísněnou scénu DnZ inscenaci rozhodně prospělo.
Lentilie 70 %
(zadáno: 21.1.2015, počet hodnocení: 63)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
Pořád ještě nevím, co si mám myslet. Celé představení bylo sérií zvláštních momentek rozehraných do krajnosti. Poklona hercům, že se ke konci jen neplazili po čtyřech. Dobré momenty, ale celkově mi asi uniklo velké sdělení.
Firt 70 %
(zadáno: 9.6.2014, počet hodnocení: 14)
přínosný / zajímavý komentář
Ve všech ohledech zvláštní představení, které divákovi představuje 20. století spíše pomocí kuriozit a detailů, které ale dohromady skládají ucelený obraz. Na můj vkus zbytečně akcentovaná sexualita, která mi nevadí a neuráží mě, ale nemohla jsem se zbavit pocitu, že v je v představení obsažena v takové míře proto, aby se o inscenaci mluvilo a aby se konzervativnější diváci pohoršovali. Herecky spíše nevyrovnané, Hájek a Vyorálek jsou zkrátka o několik tříd výše než zbytek učinkujících.
Marcela 40 %
(zadáno: 9.5.2014, počet hodnocení: 403)
přínosný / zajímavý komentář
Význam některých scén mi zůstal utajen. A i kdybych k některýn scénám dostala vysvětlení, tak vyjádření jakékoliv myšlenky mlácením sebou o podlahu, mi přijde velmi divné.
Mart 70 %
(zadáno: 23.1.2014, počet hodnocení: 49)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi pěkná záleřitost, některé nápady skvělé (=Oda na radost), ale úplně mě představení nedostalo. POvedená koláž.
Monika havli 100 %
(zadáno: 4.1.2014, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Další pro mne šokující představení. Dějiny Evropy 20.století s humorem,lehkostí,bizardností naprosto dokonale zahranych. Všichni herci podávají vyčerpávající výkony. Mají můj obdiv,stejně tak i dvojice Mikulášek-Vicenikova. Tento styl dramatizace mi v Praze chyběl. P.S.lidé pozastavujici se nad množstvím sexuálních scén nevědí,že patří k životu?
Vladimír Rogalewicz 60 %
(zadáno: 27.12.2013, počet hodnocení: 512)
přínosný / zajímavý komentář
Mikulášek našel klíč k inscenaci předlohy - na to jsem byl zvědavý a výsledek vysoce předčil mé očekávání. Herci znamenití, nepatrně lepší pánská část, určitě dokonale plní režijní záměry a pokyny. Teď k minusům. Množství citací Marthalera hraničí s plagiátem. A opět záplava nechutností a hnusu. Polovinu představení zabírají sexuální scény, které z velké části nemají s tématem (a předlohou!) nic společného. Divadlo je normotvorné, a z toho pohledu je celá linie dvojice Viceníková-Mikulášek velice sporná. Bohužel tím znehodnocují svůj přínos Praze a Divadlu Na zábradlí.
Bubulina 100 %
(zadáno: 23.3.2017, počet hodnocení: 2)
přínosný / zajímavý komentář
Vynikající inscenace Ouředníkova textu, která dokonale ilustruje absurditu dějin 20. století.
Skvělá, vtipná a originální Mikuláškova režie a vynikající scénické nápady. Herci se evidentně na scéně baví a já jsem se fantasticky bavila s nimi. Děkuju!
Kamila Hnyková 20 %
(zadáno: 20.5.2014, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Ve srovnání s představením Gottland Švandova divadla, které také mapuje 20. století, mně přišla Europeana daleko slabší. Z divadla jsme hromadně odcházeli o přestávce s pocitem naprostého zklamání z primitivní zábavy, z opakujících se sprostých, hrubých a nikoli vtipných scén. Jako by se ve 20. století a v předloze hry nevyskytovala žádná pozitiva, ani v představení se neobjevila chvilka optimismu. Hra je vhodná snad jen pro ty diváky, kteří s nadšením sledují rádoby drsnou zábavu, nečekají od divadla žádný podnět k zamyšlení nebo příjemný zážitek. Dobře se bavilo jen několik obézních dam.
Vencis 80 %
(zadáno: 23.10.2019, počet hodnocení: 12)
Doucha 60 %
(zadáno: 23.7.2019, počet hodnocení: 45)
Weller 90 %
(zadáno: 24.4.2019, počet hodnocení: 45)
Petr-sima 80 %
(zadáno: 6.4.2019, počet hodnocení: 66)
Jirin 70 %
(zadáno: 6.4.2019, počet hodnocení: 11)
Valerius 90 %
(zadáno: 3.4.2019, počet hodnocení: 62)
KatZen 70 %
(zadáno: 28.3.2019, počet hodnocení: 28)
Julii 60 %
(zadáno: 5.2.2019, počet hodnocení: 36)
Mohr 70 %
(zadáno: 23.11.2018, počet hodnocení: 44)
Tarbík 60 %
(zadáno: 12.11.2018, počet hodnocení: 109)
Noneto 90 %
(zadáno: 30.9.2018, počet hodnocení: 48)
Betka_S 80 %
(zadáno: 4.6.2018, počet hodnocení: 48)
VeruS.11 80 %
(zadáno: 30.5.2018, počet hodnocení: 90)
Aněs 70 %
(zadáno: 2.5.2018, počet hodnocení: 51)
Lerus 90 %
(zadáno: 22.4.2018, počet hodnocení: 50)
Volnicko 100 %
(zadáno: 22.2.2018, počet hodnocení: 36)
ToPe 80 %
(zadáno: 21.11.2017, počet hodnocení: 37)
Saviour1 80 %
(zadáno: 9.11.2017, počet hodnocení: 28)
-zuz- 40 %
(zadáno: 25.10.2017, počet hodnocení: 7)
Vltava 90 %
(zadáno: 19.3.2017, počet hodnocení: 47)
Cujo 70 %
(zadáno: 15.3.2017, počet hodnocení: 67)
Ttie 70 %
(zadáno: 5.3.2017, počet hodnocení: 23)
Marie friedlova 80 %
(zadáno: 25.2.2017, počet hodnocení: 72)
Euforka 60 %
(zadáno: 24.4.2016, počet hodnocení: 35)
Dolente 80 %
(zadáno: 20.4.2016, počet hodnocení: 52)
Plšík 60 %
(zadáno: 29.3.2016, počet hodnocení: 407)
Talis 80 %
(zadáno: 7.3.2016, počet hodnocení: 19)
Miskova Pet 80 %
(zadáno: 14.2.2016, počet hodnocení: 43)
Architekt 60 %
(zadáno: 21.11.2015, počet hodnocení: 35)
Ba-jo 70 %
(zadáno: 11.11.2015, počet hodnocení: 197)
Klob 80 %
(zadáno: 3.4.2015, počet hodnocení: 128)
Lumca 70 %
(zadáno: 23.1.2015, počet hodnocení: 317)
Matouš Hájek 90 %
(zadáno: 30.11.2014, počet hodnocení: 57)
Sluha 70 %
(zadáno: 20.10.2014, počet hodnocení: 162)
Sihon 70 %
(zadáno: 13.10.2014, počet hodnocení: 33)
Kirill 90 %
(zadáno: 11.6.2014, počet hodnocení: 71)
Janha 100 %
(zadáno: 8.6.2014, počet hodnocení: 122)
CALP 100 %
(zadáno: 31.5.2014, počet hodnocení: 40)
Mstasa 80 %
(zadáno: 13.1.2014, počet hodnocení: 25)
Arcipes 80 %
(zadáno: 31.12.2013, počet hodnocení: 136)
Peetra 50 %
(zadáno: 27.12.2013, počet hodnocení: 148)
LavinieCamui 100 %
(zadáno: 29.9.2013, počet hodnocení: 310)
Matousch 80 %
(zadáno: 30.11.2014, počet hodnocení: 3)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.