Městská divadla pražská [Divadlo Rokoko]

Herečka sobotní noci

Premiéra: 30.4.2022 | 2:05
Dramaturgie: Kristina Žantovská. Výprava: Petr Vítek. Hudba: Darek Král a citace. Texty písní: Tomáš Belko, David Drábek. Pohybová spolupráce: Barbora Nechanická. Režie: David Drábek.
Nová česká hra, jejíž hrdinkou je žena s velkým dětským srdcem v dospělém těle, naivní a odvážná, jako její milovaný vzor Pipi Dlouhá punčocha. Pro mnohé podivínská paní se rozhodla rozdávat dobro stůj co stůj, i když svět kolem se pomalu řítí do prázdnoty. Po mnoha letech se setkává s dávnými kamarády z dětství, otevírají se stará tajemství, přání i smutky, ale hlavně přichází čas Vánoc a spolu s ním chvíle jednoho velkého zázraku...
Městská divadla pražská
Hodnocení inscenace
Redakce
50 %
Uživatelé
55 %
kontroverzní inscenace (5.)
55191000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 50 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
9.9.19:00vstupenky
19.9.Po19:00+ PROHLÍDKA ZÁKULISÍvstupenky
7.10.19:00PŘESUNUTÉ PŘEDSTAVENÍ; + PROHLÍDKA ZÁKULISÍvstupenky
9.10.Ne19:00PŘESUNUTÉ PŘEDSTAVENÍvstupenky
12.10.St19:00PŘESUNUTÉ PŘEDSTAVENÍvstupenky
9.9.19:00 vstupenky
19.9.Po19:00 vstupenky
+ PROHLÍDKA ZÁKULISÍ
7.10.19:00 vstupenky
PŘESUNUTÉ PŘEDSTAVENÍ; + PROHLÍDKA ZÁKULISÍ
9.10.Ne19:00 vstupenky
PŘESUNUTÉ PŘEDSTAVENÍ
12.10.St19:00 vstupenky
PŘESUNUTÉ PŘEDSTAVENÍ

Volby

Hodnocení (20)

HODNOCENÍ REDAKCE
Pavel Širmer  50 %
(zadáno: 7.7.2022, počet hodnocení: 1808)
+ přínosný / zajímavý komentář
45%. Autor a režisér D. Drábek napsal herecky vděčné postavy stárnoucích lidí, jimž se život příliš nepovedl, ale přesto se nevzdávají. Obsazení aktéři s P. Tomicovou v čele se rolí zhostili sympaticky a otiskli do nich lidský rozměr. Samotná hra je však skládankou nahodile užitých a nevěrohodně poskládaných motivů. Vtipnější okamžiky, v nichž se sem tam ozývá Drábkovský humor, střídají hluchá místa. Stopáž je nepřiměřená, téma a děj by vydaly na kratší inscenaci bez pauzy. Kdo sleduje Drábkovu tvorbu, může ho při sledování napadnout, jestli se jako autor nevyčerpal a nesnažil se za každou cenu splnit zadání vytvořit inscenaci vlastní hry.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Kateřina Vodáková  60 %
(zadáno: 26.6.2022, počet hodnocení: 139)
přínosný / zajímavý komentář
Ano, děje je v Herečce pomálu a divák nezažije smršť složitých situací a vztahů... Ale šla jsem se hlavně zasmát, dojmout a "pobýt" s P. Tomicovou, kterou mám moc ráda herecky i lidsky. Vše jsem dostala. Navíc Drábkův rukopis já obecně můžu... Viděno zrovna na její kulaté narozeniny, pointa životního bilancování tím tedy získala ještě silnější rozměr... Milá hra s příjemnou hudbou i kulisami, ve které se P. Tomicová cítí dobře a o to myslím šlo. A jako bonus R. Kalvoda, který je opravdu tak skvělý a přirozený komik, že je to na odrovnání :-) Část s mikulášskou nadílkou je nejvíc!
Sablose  0 %
(zadáno: 2.6.2022, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
odešli jsme, trapné
BloggarSumec  20 %
(zadáno: 24.5.2022, počet hodnocení: 55)
přínosný / zajímavý komentář
Co to bylo? To měla být pocta Pavle Tomicové? To snad ne? Kde jsou ty časy, kdy jsme chodili na Drábkovy režie a inscenace v Hradci. Kde jsou Jedlíci čokolády, Noc oživlých mrtvol či jeho Figarova svatba? To byly majstrštyky!!! Tato dáma českého jeviště by si opravdu zasloužila něco kvalitního. Škoda.
Eliduc  10 %
(zadáno: 11.5.2022, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Oněch 10 % je za krásnou scénografii Petra Vítka.
Hra je jakýmsi pásmem lechtajícím bránice diváků Novy. My o přestávce odešli.
Lu.Ptá.K.  100 %
(zadáno: 3.5.2022, počet hodnocení: 12)
přínosný / zajímavý komentář
Klidný a nenápadný rozjezd vystřídala série hlášek a fórů, při kterých jsem se dost často - doslova - ohýbal v pase.
O to větší bylo překvapení, když mi později, v nestřeženém okamžiku, vytryskly slzy.
A vůbec jsem netušil, že paní Tomicová umí tak hezky zpívat...
Obsazení: Tomicová, Batulková, Konáš, Kalvoda (A ta malá holčička - Markétka) funguje na výbornou a jejich "dobrá chemie" je v sále doslova hmatatelná.
Dostal jsem přesně to, co jsem dostat chtěl. Výborně jsem se pobavil, trochu zamyslel a odcházel jsem domů s radostí u srdce a láskou v duši.
Domi.Mac  10 %
(zadáno: 2.5.2022, počet hodnocení: 71)
přínosný / zajímavý komentář
(+3)
Noční můra. Drábkovi muselo přeskočit (už Kanibalky 2 byly něco nehodnotitelného). Tomicovou mám ráda, ale tohle si nezaslouží. MDP ji použily nejspíš proto, aby jen přilákala diváky, ale její temperament není samospásný. Nefunguje tu nic. Hra je pitomá, herci nemají co hrát a divák se stydí. Vážně tuto hru uvedl častý kandidát na divadlo roku? 10% za Tomicovou. Škoda.
Simonn  60 %
(zadáno: 2.5.2022, počet hodnocení: 26)
přínosný / zajímavý komentář
Šel jsem na komedii a dočkal jsem se jí. Herecké výkony všech byly výborné. Samozřejmě kontakt s publikem tomu dával ještě něco navíc, a bavili se i herci. Trochu hořkosladká komedie, nebo parodie. Retro písničky, kouzlo Mikuláše,..asi Nic pro nového alternativního mladého a kritického diváka dnešní doby. Možná to chtělo ještě něco dotáhnout. Čekal jsem kdy Petr Konáš mrkne na vousatého záchranáře a bude comming out postavy Tomyho. Paní Batulková byla víc než přesvědčivá Barbie,to by se někde mělo ještě využít. Paní Tomicová s panem Kalvodou si šli báječně do taktu,bude Herečka nedělního rána?
Suzana  20 %
(zadáno: 1.5.2022, počet hodnocení: 303)
přínosný / zajímavý komentář
(+4)
Za herecké nasazení. Pouhá primitivní, přízemní, polopatická, prostoduchá, patetická pódiovka
Čiko  10 %
(zadáno: 1.5.2022, počet hodnocení: 862)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
15% Můj oblíbený režisér a moje oblíbená herečka. Přesto doposud asi největší propadák této sezóny. Od D. Drábka opravdu danajský dar pro P. Tomicovou. Zaujal mě jen kostým D. Batulkové a místy hudební motivy. Výkon P. Tomicové snad ani nejde hodnotit, celou dobu si povídá s kolegy, diváky, nebo sama se sebou, nicméně nemá to hlavu ani patu, nemá to koncepci. Je to velmi slabá, místy nudná hra s laciným humorem. Drábkova královéhradecká éra byla mnohem zajímavější a nápaditější. Je to škoda, Pavla Tomicová by si zasloužila ke svému jubileu něco zajímavějšího, třeba i více ve stylu benefice.
Hufulek  100 %
(zadáno: 1.5.2022, počet hodnocení: 7)
přínosný / zajímavý komentář
Velká spokojenost! Humor, emoce, nádherná píseň.
RaB  90 %
(zadáno: 1.5.2022, počet hodnocení: 230)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Ano, není to celou dobu "řachanda". Vážnější témata jsou však rozehrána s citem a emocemi. Výborná Pavla Tomicová v hlavní roli si přesně takové představení zasloužila - kde by ukázala svůj jak komický, tak vážnější herecký talent. Navíc kde by mohla interagovat s diváky. Výborně ji doplňuje D. Batulková v roli afektované blondýny a R. Kalvoda v multiroli.
Od Drábka bych však čekal trochu víc hudebních motivů (ve druhé části není skoro nic).
Martin21  20 %
(zadáno: 30.4.2022, počet hodnocení: 417)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Tak tohle se nepovedlo - a je to smutné. Divák, který důvěrně zná Drábkovy hradecké inscenace, se těší na skvost, příval smíchu. To jsem od tohoto počinu čekal, navíc, když jde o hru na počest Pavle Tomicové. Ta zde nemá co hrát, neboť celá hra je plytká. O ničem... jediný hudební podkres a možná trochu scénografie, to bylo hezké. Z aktérů zaujme D. Batulková a její Barbie. Petr Konáš nemá prostor něco předvést. R. Kalvoda ve vícerolích zajímavý. Ale jako celek - nuda, nuda a nic než nuda. Škoda!
Jitka KB  90 %
(zadáno: 5.5.2022, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé, jsem nadšená. Potěšení, pohlazení po duši, legrace i smutek, všeho je v Herečce dostatek a já si to moc užívala. Zjištění, že moje dětská hrdinka žije, bylo krásné. Prožít s ní večer bylo díky výborně hrající Pavle Tomicové úžasné, vtažení do hry bylo okamžité, emoce byly sdílené. Výborný výkon předvedli i Dana Batulková a Petr Konáš, moc se mi líbil Radim Kalvoda. Vtipně, chytře a laskavě napsané, nápaditě ztvárněné. Davidovi Drábkovi se neskutečně daří zapojovat aktuální témata i různé odkazy a to mě moc baví. Odcházela jsem velmi spokojená a radostná.
Bobkratena  90 %
(zadáno: 4.5.2022, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Vtipná inscenace, skvělé herecké výkony všech představitelů, magická hudba Darka Krále. David Drábek ukázal Pipi a její kamarády po letech a rozehrál fantazijní hru, u které jsme se nejenom dobře bavili, ale také nás trochu přivedla k přemýšlení.
Haslerka  90 %
(zadáno: 3.5.2022, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Pro mě opět "starý :-) dobrý David Drábek", jehož poetiku, humor, odkazy odtud či odjinud jsme si zamilovaly už v Klicperově divadle, kam právě díky němu zajíždíme několikrát ročně dodnes. "Herečka" je milá, vtipná, dojemná, trošku smutná, vede k zamyšlení. Pavla Tomicová je v téhle roli, napsané přímo pro ni, skvělá! A ostatní ji výborně sekundují. Druhá půlka léty osvědčeného tandemu - Darek Král - opět dodal svou nezaměnitelnou hudbu. Velká i malá Pipi ve mně si tohle představení náležitě užily a rozhodně užijí ještě jednou. A bezpochyby odkryju další vrstvy, zaznamenám další "špruchy".
Michaela Moudrá  90 %
(zadáno: 3.5.2022, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Bylo to úžasné a všichni fantastičtí. Pavla Tomicová mi předala krásný a pestrý mix emocí, který vám předá jen opravdu fantastický umělec. Byla jsem jí fascinována, prožívala příběh s ní, smála se s ní i plakala, prožila úžasný moment údivu když si stoupla před mikrofon a krásy když jsem viděla v co se tato scéna s úžasnou Markétkou Musilovou vyvinula a mnoho dalšího. Radim Kalvoda byl tak excelentní, že mi na to slova nestačí. Dana Batulková a Petr Konáš jsou fantastickou součástí té celkové parády. Kostýmy tomu sluší, scéna se třpytí. A když si vzpomenu na úvod 2. půle, směju se ještě teď!
Alfa  90 %
(zadáno: 3.5.2022, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Měl jsem velké očekávání a to se naplnilo. Veselohra, ale nebyla to obyčejná řachanda. Smích se střídal s dojetím a smutkem, který vystřídal zase smích. Výborné herecké výkony a paní Tomicová prostě úžasná. Viděl jsem ji v divadle poprvé a naprosto si mě získala. Pro mě byla naprosto opravdová. Přišel jsem se do divadla pobavit a odcházel jsem velmi spokojený.
Xcepek  30 %
(zadáno: 30.6.2022, počet hodnocení: 610)
Nickmik  60 %
(zadáno: 17.5.2022, počet hodnocení: 29)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.