Národní divadlo [Nová scéna]

420PEOPLE, Daniel Špinar & kol.

Křehkosti, tvé jméno je žena

Premiéra: 11.5.2017. Dramaturgie: Marta Ljubková. Scéna: Lucia Škandíková. Kostýmy: Linda Boráros. Hudební spolupráce: Matěj Kroupa. Choreografie: Nataša Novotná. Režie: Daniel Špinar.
Koprodukční projekt Národního divadla a souboru 420PEOPLE.
1:20x


Inscenace kombinující činohru a pohybové divadlo. Žena jako objekt, žena jako téma, žena jako žena. Z mnoha různých možností se vydáváme cestou zkoumání „situace ženy“ v běhu času a v divadle...
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Jan Pařízek 60 %
(zadáno: 4.9.2017, počet hodnocení: 666)
přínosný / zajímavý komentář
Zajímavý pohled do hlubin ženské herecké duše a zároveň určitá pocta této profesi. Krásná souhra pěti skvělých hereček, které zde moc pěkně dokazují, že umí zaujmout více než dobře. Vedle nich se však neztratily ani tři tanečnice, jenž předvedly velmi slušné choreografie. Snad jen výstupy D. Prachaře pro mě postrádaly potřebnou sílu a dopad. A byť oceňuji jednotlivé dílčí části, tak inscenace jako celek ve mě nezanechala nějaký hlubší dojem.
Jiří Landa 80 %
(zadáno: 22.6.2017, počet hodnocení: 2751)
přínosný / zajímavý komentář
Je to zábavné i dojemné, chvílemi se divákovi, který tuto scénu a pětici hereček sleduje kontinuálně, vybaví situace a inscenace, s nimiž kdysi žil či vyrůstal. Během téměř devadesátiminutového představení si člověk v sobě začne třídit nejen divadelní vzpomínky a cítí se při tom tak nějak příjemně. Zřejmě se nejedná o inscenaci pro každého, mě však oslovila měrou vrchovatou. Snad jen výstupy K. Dobrého bych trochu zkrátil. I když mají svůj smysl, získaný časový prostor bych raději věnoval herečkám.
Lukáš Dubský 70 %
(zadáno: 22.6.2017, počet hodnocení: 653)
přínosný / zajímavý komentář
Povedená benefice pro pětici hereček, které divákům představují herecký úděl. Všechny dámy je potřeba ocenit, jelikož hrát samu sebe, je nesmírně náročné, krásně se tak ale vyjeví rozdílné naturely (hyperaktivní Medvecká, křehká Preissová, hřmotná Salzmannová, lehce cynická Tesařová a s nadhledem hrající Janžurová). Vzpomínky na divadelní život doplňují taneční vsuvky a také monology Karla Dobrého, které jsou sice precizně zahrané, ale na můj vkus zbytečně dlouhé, těžiště inscenace by přece jen mělo být jinde. Divácky bude inscenace jistě oblíbená, kde jinde lze vidět těhlech 5 žen pohromadě?
Helena Grégrová 70 %
(zadáno: 6.6.2017, počet hodnocení: 1266)
přínosný / zajímavý komentář
75 %. Něžná i dryáčnická činoherně-pohybová "klaunérie" o křehkých zákoutích ženské herecké duše, v levelu z nejsložitějších "být za sebe samu". Oceňuji sebeironický nadhled, s nímž žádná z protagonistek neváhala demaskovat své Já, i se všemi pochybnostmi a bolestmi, které se obvykle snaží odložit v zákulisí. Kéž by se ten terapeutický efekt, který jsem při závěrečném potlesku cítila tentokrát víc než kdy jindy, dostavil pro každou z nich v kýžené intenzitě.
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 31.5.2017, počet hodnocení: 1330)
přínosný / zajímavý komentář
Herečky citují vesměs vlastní výroky, v nadsázce a stylizaci představují samy sebe. Doplňují je tři performerky, propojení s pohybem se však příliš nedaří. Vyvážení a příspěvek k tématu ženství a herectví zde má představovat herec, jenž přednese dva monology; tuto rovinu se podařilo navázat lépe. Některé souvislosti, např. specifika ND, zůstávají spíše okrajovými zmínkami. Inscenace není sentimentální beneficí, má svůj humor, z hlediska sdělení bohužel trochu vázne. Výrazněji může zaujmout diváka, který se o herečky a jejich osobnosti zajímal už před návštěvou.
Michal Novák 60 %
(zadáno: 23.5.2017, počet hodnocení: 940)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace splétající promluvy (odrážející zkušenosti) našich předních hereček, taneční mezihry (symbol plné ženské síly) a všemožných tematických textů (dávný pamflet, citace Jelinekové, prý dokonce i opis anonyma z internetu) smysl dává. Zejména v situaci, kdy pro první dámy souboru nemám hru. Kořením všeho je pak Karel Dobrý, mužský element, který s démonickým charismatem zahraje všechno. V neposlední řadě je to inscenace s názorem...
Hodnocení uživatelů:
Vladimír Rogalewicz 60 %
(zadáno: 12.12.2017, počet hodnocení: 420)
přínosný / zajímavý komentář
Skvostná benefice pěti hereček - v jejich výstupech je vše opravdové, nekašírované, přesně vypointované. Zarámování taneční performací a výstupy Davida Prachaře je naopak prázdné a formální. I když chápu, že bylo třeba ty herečky něčím doplnit a vyvážit, zvolené řešení se příliš nepovedlo.
Blumarik 60 %
(zadáno: 12.12.2017, počet hodnocení: 168)
přínosný / zajímavý komentář
Hluboce obdivuji Táňu Medveckou, je to PANÍ herečka. Některé kolegyně po jejím by se od ní měly hodně co učit.
MarekLinhart 50 %
(zadáno: 12.12.2017, počet hodnocení: 56)
Luciferie 50 %
(zadáno: 12.12.2017, počet hodnocení: 95)
přínosný / zajímavý komentář
Střední (vyprávěcí) část byla výborná, ale začátek a hlavně konec opravdu nezapřou Novou scénu a mně osobně dost zkazily celkový dojem..
Marcela 60 %
(zadáno: 7.12.2017, počet hodnocení: 361)
Capinka 70 %
(zadáno: 6.12.2017, počet hodnocení: 57)
MISA2604 40 %
(zadáno: 4.11.2017, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Absolutní spletenec. Kdyby to mělo přestávku, jistě bych odešla.
Delaware 40 %
(zadáno: 4.11.2017, počet hodnocení: 18)
Lovin 70 %
(zadáno: 24.9.2017, počet hodnocení: 111)
LucieSykorova 70 %
(zadáno: 4.9.2017, počet hodnocení: 28)
Lumca 80 %
(zadáno: 15.6.2017, počet hodnocení: 263)
Gaspoda 70 %
(zadáno: 27.5.2017, počet hodnocení: 46)
Justina 40 %
(zadáno: 23.5.2017, počet hodnocení: 77)
Michkyse 60 %
(zadáno: 19.5.2017, počet hodnocení: 48)
přínosný / zajímavý komentář
Na jedné straně skvělý výkon Karla Dobrého, na straně druhé standardně dobré výkony pětice velkých hereček naší první scény. Dohromady to ale příliš nezapadá, což kazí dojem z celého představení, které jako celek prostě nefunguje...
Tomkom 70 %
(zadáno: 18.5.2017, počet hodnocení: 71)
Bejdule 70 %
(zadáno: 18.5.2017, počet hodnocení: 25)
Irena7 80 %
(zadáno: 15.5.2017, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemné, i když občas trochu nesourodé představení. Ale určitě divácký hit - pro běžného diváka pohled do názorů a soukromí pěti oblíbených hereček, pro divadelní fajnšmekry herecký koncert Karla Dobrého v monologu od Elfriede Jelinek. Vysoké hodnocení dávám především kvůli němu.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.