Švandovo divadlo [velký sál]

Lady Macbeth z Újezdu

Premiéra: 29.2.2020. Dramaturgie: David Košťák. Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková. Hudba: Jakub Kudláč. Scéna a režie: David Jařab.
2:20


Autorská adaptace slavné novely, přenesená do Prahy 2. poloviny 19. století. Příběh o ženě, jež se vzepřela těm, kteří chtěli rozhodovat o jejím osudu, a z nešťastného manželství se pokusila vyprostit zločinem. Příběh nešťastné lásky a vášně, jež člověka pudí k nejhorším činům, ale také důmyslná studie toho, jak si společnost dokáže vychovat své vlastní zločince, které od toho být obětí dělí jen velmi tenká hranice...
15!
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
63 %
Uživatelé
68 %
68191000
Hodnocení redakce
Anežka Hrebiková 50 %
Lukáš Dubský 80 %
Michal Novák 60 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení (22)

HODNOCENÍ REDAKCE:
Anežka Hrebiková 50 %
(zadáno: 3.7.2020, počet hodnocení: 212)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
David Jařab, odborník na klaustrofobní rodinná dramata, bohužel nezúročil údernost lakonického Leskovova originálu a původní příběh v druhé polovině zcela odklání jiným směrem, který ani nedává valný smysl. Jen dvouhodinová inscenace, postavená na novele jednoaktové délky se tak neúprosně vleče, živá repetitivní hudba paradoxně uspává a herci nemají absolutně co hrát. To se bohužel týká i titulní Natálie Řehořové, která je pro hlavní hrdinku skvělou volbou, po celé představení neopustí jeviště a postupná proměna charakteru se jí daří výborně, inscenaci na tak vratkých základech však nezachrání. Více viz redakční recenze.
Lukáš Dubský 80 %
(zadáno: 25.6.2020, počet hodnocení: 852)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
75%. Inscenace zdařile zachycuje kořeny zla. Není to žádná psychologická drobnokresba, přesto je to přesné vykreslení toho, jak silná frustrace může z obyčejného člověka udělat vraždící monstrum. Velko zásluhu na výsledku má N.Řehořová v hlavní roli, ale i podmanivý hudební podkres. Jak je u režiséra Jařaba zvykem, tempo je velmi pomalé, což zpočátku trochu brání proniknutí diváka do děje, ale nakonec si na to člověk zvykne. Potěší lehce cynický humor, který je v dialozích neustále přítomen. (více v článku na blogu)
Michal Novák 60 %
(zadáno: 6.4.2020, počet hodnocení: 1067)
přínosný / zajímavý komentář
Poslyšte morytát o strašlivých činech paní kupcové z pražského Újezda. Autorská inscenace, inspirovaná novelou Nikolaje Leskova (podle které vznikla známá Šostakovičova opera) a skutečným kriminálním případem, sleduje více plánů. Tím stěžejním je pohled na úděl ženy své doby a její bizarní přerod vedený emancipační touhou. Druhý je nadčasový a principiálně ukazuje důsledky toho, když člověku vezmete svobodu. Třetím asi má být: zvedněte oči k oknům, za nimiž se žilo i v dobách dávných - to úplně nevyšlo. Vyprávění se děje v psychologicky pomalém módu, v autentizující atmosféře, s důrazem na mysteria okamžiků.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
LucieSykorova 70 %
(zadáno: 2.11.2020, počet hodnocení: 137)
přínosný / zajímavý komentář
Ženská část hereckého souboru je v kondici. Střídačka by prospěla pánské šatně.
Jerman 70 %
(zadáno: 24.10.2020, počet hodnocení: 62)
přínosný / zajímavý komentář
Hra je velkou hereckou příležitostí pro představitelku hlavní ženské role (Natálie Řehořová), všechny ostatní postavy, muži především, jsou okrajové a démonické kupcové vlastně jen přihrávají. Inscenace je velmi zajímavá především zařazením hudební složky, která je významnou přidanou hodnotou představení. Kombinace slovní hříčky a geografické polohy Švandova divadla, které zřejmě vedly Davida Jařaba k přenesení Leskovovy hry z Mcenského újezdu v Rusku na pražský Újezd ale zcela nefunguje a je málo uvěřitlené. Je stále cítit více než Praha tísnivá atmosféra kupecké rodiny v ruské provincii.
Annikka 50 %
(zadáno: 5.10.2020, počet hodnocení: 123)
přínosný / zajímavý komentář
55 %
Kupcová!
Představení výborně táhne Řehořová, ale sneslo by i délku cca hodiny třicet bez pauzy. Psychologicky zvládnuté slušně, ale po nějaké době poměrně statické.
J.anek 90 %
(zadáno: 26.9.2020, počet hodnocení: 323)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Víno a láska.
Proč bychom jinak na tom světě zůstávali?
Temná jevištní báseň.
Macbethem krásně posedlý Jařab inscenuje ve vlastní scéně drama antických rozměrů. Čas se v něm vleče i žene zároveň a otěže má pevně v rukou živočišná Natálie Řehořová. Její mantra o vysněném životě, ne o bramborách s kyselým mlékem, ale telecí špičce s knedlikem, je tak silná a výmluvná! A co ze vší té touhy a zoufalství zbyde? Starý obraz, matná vzpomínka, nic.
Nádherná inscenace. Náramná je v ní služka Marie Štipkové a Johann Matěje Nechvátala.
Vladimír Rogalewicz 60 %
(zadáno: 9.9.2020, počet hodnocení: 593)
přínosný / zajímavý komentář
Natálie Řehořová září ve hře, která za to bohužel nestojí. Děj se vleče extrémně pomalu, protože není, o čem hrát. Tentokrát nefunkční hudba a nepovedené propojení do současnosti.
Lovin 80 %
(zadáno: 9.9.2020, počet hodnocení: 209)
přínosný / zajímavý komentář
Jednoduše, srozumitelně odvyprávěný příběh. Skvělá Natálie Řehořová, líbí se mi její perfektní výslovnost.
Michal1982 80 %
(zadáno: 25.6.2020, počet hodnocení: 79)
přínosný / zajímavý komentář
Aneb jak se z Natálie Řehořové stane několikanásobná vražedkyně.Spíše než krimi, psychologické drama s prvky černého humoru. Výborný hudební doprovod. Moc mě nezaujala vložka ze současnosti... Jinak příjemný zážitek..
Ivo Železný 90 %
(zadáno: 9.3.2020, počet hodnocení: 228)
přínosný / zajímavý komentář
Zvláštně magické představení, odvíjí se jako zpomalený film, ale nenudí. K tomu na jevišti smyčcové trio o dvou violách a violoncellu provází děj opět magickou hudbou. Velmi originální, výborné dívadlo.
Barka 80 %
(zadáno: 5.3.2020, počet hodnocení: 253)
přínosný / zajímavý komentář
Zvláštní, trochu klaustrofobní, něčím nechutné i podmanivě přitažlivé. Krásná výprava a skvělí herci. Děkuji.
Maryshka 80 %
(zadáno: 2.3.2020, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Excelentní Natálie Řehořová v roli ženy, která toužila po svobodě, pochopení a lásce. Skvělá scénografie a úchvatná hudba (a živě)!
Téma stále aktuální a vlastně z toho i dnes docela mrazí.
A velmi oceňuji humor, který naprosto nedevalvuje vážnost tématu ani celého tragického příběhu.
Betka_S 50 %
(zadáno: 22.9.2020, počet hodnocení: 57)
Vladislavka 40 %
(zadáno: 10.9.2020, počet hodnocení: 101)
Slavek53 60 %
(zadáno: 9.9.2020, počet hodnocení: 75)
Unionboy 60 %
(zadáno: 23.6.2020, počet hodnocení: 224)
Snekac 70 %
(zadáno: 23.6.2020, počet hodnocení: 114)
Firestone 70 %
(zadáno: 11.3.2020, počet hodnocení: 32)
Togaf 70 %
(zadáno: 3.3.2020, počet hodnocení: 138)
Semtamťuk 70 %
(zadáno: 3.3.2020, počet hodnocení: 67)
Xcepek 60 %
(zadáno: 2.3.2020, počet hodnocení: 551)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.