Profil uživatele

Janis

Volby

Hodnocení

Redaktoři s podobným hodnocením
jméno redaktora: průměrný rozdíl hodnocení (počet společně hodnocených inscenací)
Lukáš Dubský: 11 % (115)
Jiří Landa: 12 % (166)
Michal Novák: 12 % (96)
Pavel Širmer: 12 % (149)
Helena Grégrová: 13 % (106)

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 29.11.2017)
Tradičně slušné zpracování Dlouhé, s ohledem na zdejší vysoká hodnocení jsme čekali událost sezóny. Bohužel příběh je vyprávěn roztržitě, Burešová se snažila udělat z něj taškařici pro "lid" se spoustou ironických citací z pamětnických filmů, což ve spojení s převážně smetanovskou hudbou z Prodanky, symfonií... vychází bizarně. Možná se inspirovala i Nebeského ztvárněním Nory (DpP), zde jsou ale citace odlehčující a svěží. Uznávám, Jirásek je z dnešního pohledu propagandistický až směšný, ale tato dramatizace je spíš průměrná. HB se poslední dobou tak směje jiným, až jí někdy dochází dech.
(zadáno: 31.1.2020)
Uvedení Lucerny bylo dobrým počinem, ačkoli nové tváře v čelných rolích neutáhly pod vedením nového režiséra MD tento velký kus zcela bez chyb. Zpracování trochu uškodila i zbytečná stylizace a parodičnost... možná by stačilo jen víc opravdovosti. Ale po rozpačitějším rozjezdu, kdy je na scéně velké množství postav a děj probíhá nestrukturovaně, se režie ustálila a pak už vše plynulo celkem přirozeně.
Pěkně odehrány byly i některé menší role, např. vodníků, šumařů, atd. Takže to byl celkem příjemný večer.
(zadáno: 9.6.2017)
Skoro 2hodinový nedramatický text, monolog (byť deklamován 5 identitami) se line pozvolna a místy snad i zbytečně rozvláčně. Ale od alkoholové epizody skvělé K. Valůškové už se karty více odkrývají, což napomohlo i spádu děje.
Finále se mi ale hodně líbilo, a to se vším všudy.
Herecké výkony velmi koncentrované, všechny dámy byly velmi přitažlivé a krásné, i v nevděčných polohách. Ten večer stál za to, díky.
(zadáno: 29.3.2019)
Velmi dobře napsaná hra s výbornými hereckými výkony a břitkým humorem. Suverénní je v titulní roli Dana Syslová, která hraje opravdu bravurně a přitom zcela přirozeně a nenásilně. Oceňuji ale i M. Steinmasslovou a J. Hánu, zvládnuto i po režijní stránce, jen ta scéna byla jaksi nemastná neslaná... a hudba mě taky příliš nezaujala.
(zadáno: 7.1.2011)
Velmi pěkná, stylová hudba a překvapivé herecké výkony. Zejména ten Evy Novotné. Myslím, že Marnie je jedno z nejzajímavějších brněnských představení poslední doby, ačkoli ze začátku chvíli trvá, než se člověk zorientuje v ději. Což patrně souvisí s převzetím filmové předlohy.
(zadáno: 28.4.2011)
Nejsem vůbec obdivovatelem muzikálů a téměř je nenavštěvuji. Ale musím přiznat, že Mary Poppins v Městském divadle (my jsme v hlavních rolích viděli R. Coufalovou, D. Vitázka, M. Havelku) je skutečně profesionálním výkonem celého souboru. Vynikající byla scénografie, dětské herecké výkony, muzikál měl obrovský rytmus...
Skvělá - skoro se chce říci broadwayská - show. Pro mne opravdu velké překvapení. Celý pohádkový příběh (s přestávkou trval rovné 3 hodiny) si velmi užily i děti, kterých bylo v hledišti spoustu.
(zadáno: 14.1.2015)
Herecky velmi dobré (velmi se mi líbil Maršálek, Drozda i Venclovská). V některých chvílích zajímavě čtená předloha režisérem, stejně jako osvěžující užití trojího opakování. Scénu a kostýmy beru jako fér, i když mě úplně neohromily. Ale ani nevadily, vlastně byly "tradičně hadivadelní."
Oceňuji, že při vší snaze uvést text moderněji jej autoři stále ctili a nepřehlušili vlastní sebeprezentací.
Příjemné překvapení. 75%
(zadáno: 8.10.2018)
85%
Velmi kvalitní a vyrovnané představení, a to nejen herecky. Ačkoli režie pojala dílo spíš klasicky, nepochybně bude patřit k nejzajímavějším premiérám sezóny. Celkem neobvykle působící postava Lízala v podání Norberta Lichého. Vynikající hudba, skvěle souznící s dramatem, působící tradičně a přesto velice moderní. Tleskám.
(zadáno: 26.5.2013)
Konverzační, nepříliš hlubokomyslná komedie, která (alespoň v této realizaci) ani nijak zvlášť nerozvíjí téma naznačené v názvu, ten slibuje přece jen víc...
První půle je spíš trochu vysvětlující, hře dominují až výkony zamilovaného Vetchého v druhé půli, samozřejmě i sarkastická, přesně zahraná postava Cirilla v podání Petra Nárožného.
Přesto, komedii, které by měly dominovat italské emoce, si představuji trochu jinak, nicméně jako oddechový kus - ok.
Scéna ale jako tak často v ČK - nezáživná, sterilní až amatérská, postavená bez nápadu, bez zájmu o věc.
(zadáno: 18.11.2022)
Protože mám v paměti dávné uvedení Matky pražského ND s Janou Štěpánkovou, které bylo spíš pateticky zpracované, překvapilo a potěšilo mě velmi civilní a místy i odlehčené brněnské zpracování, a to už od prvních momentů. Scéna již tradičně výborná, stejně jako T. Groszmannová, která roste s každou další rolí. Herecky vůbec velmi vyrovnané, přesto chci zmínit ještě výkon T. Šulaje ve vedlejší roli otce, který ho zvládl jaksi nenápadně, ale o to brilantněji.
Hra se právem těší velkému zájmu diváků, nelze než doporučit.
75%
(zadáno: 19.2.2019)
(zadáno: 18.9.2013)
Moje pocity z Mefista se dost shodují s tím, jak ho viděl a zhodnotil jenda.matoušek (viz níže).
Hře dominuje výkon L.Zedníčkové, dobré jsou i další ženské postavy (pí Efeuová E. Jelínkové) nebo Miklas M. Němce. Zato Havelkův Mefisto je ledabylý až groteskní a ubírá původně výjimečné hře přesvědčivost i většinu sdělení, jež se děje skrz osud hlavní postavy. Nicméně zásadní podíl na tom jistě má prázdná režie - už časté erotické scénky naznačují, že realiz. tým si potřebuje získat diváky i jinak než silou vyjádření.
Mannův ďábelský příběh o ďábelské době zůstal v MDB nevyužit.
(zadáno: 14.4.2018)
75%
Velmi dobré herecké výkony, v prvé řadě M. Etzlera, který dostal nejvíc prostoru a který se skutečně dokázal velmi uvěřitelně přiblížit typologiím postav-y. Hra má velký potenciál, oceňuji i množství tragikomických momentů, anebo dokonalý a nečekaný závěrečný zvrat, po kterém se i mě na chvíli zmocnil pocit ztráty kontaktu s realitou...
Škoda slabší scénografie, inscenace mohla bodovat ještě výš.
Každopádně jako celek jde o výborný počin a Etzlerovo ztvárnění role bude letos zřejmě patřit k tomu nejlepšímu, co se urodí.
(zadáno: 17.2.2015)
Letní plážová verze klasiky rozehrává "dovolenkový" příběh z bohatší společnosti, bavící se, někdy přiopilé a nepříliš vázané. Nálada inscenace je velmi uvolněná, stejně jako společnost. Tahle přirozená modernizace se mi líbila, taky latinskoamerické rytmy, kostýmy, scéna letoviska.
H. Dvořáková předvedla Beatricii jako odlišný typ, než je sama, s dost ostrým jazykem. Oceňuji. Beru i to šňupání koksu a lascivní scény (k nevázanému létu smetánky patří) a snad i švejkovské postavy policajtů, co si sice pletou cizí slova, ale pravdu shodou náhod odhalí.
Hravé, ctí původní náladu díla W.S.
(zadáno: 23.6.2018)
Velký divadelní kus s velkým obsazením, dobře dramaturgicky zpracováno, režijně zdatné - tenhle Shakespeare neměl hluchá místa, povedla se i hudba nebo kostýmy. Herecky taky velmi vyrovnané (přestože upozorním jen na výkon Zd. Trčálka nebo P. Hromádky).
Takže divadelní zážitek.
(zadáno: 21.9.2014)
Divácky náročná dramatizace. Tandem HB+ŠO představuje další svět lidských masek, karikatur a živých mrtvol, nyní v bizarní "hře o duši," které dominuje mefistovský M. Isteník (zde i asistent režie). Přesto lze vnímat zaujatou spolupráci všech profesí. Hudby, submisivní až niterné scény, efektního, ale kultivovaného kostýmérství. Skvělé "taneční" kreace. Vynikající i herecky, ač většina postav spíš upozaděna.
Hra, která rozvíjí motiv cesty, ústí v nečekaný závěrečný apel vůči putinovské hrozbě. Výtvarný akcent na rudou oponu s věncem = aluze na soc. znak a vlajku?
(Psáno z předprem.)
(zadáno: 11.10.2010)
Eliška Balzerová je opravdu skvělá.
(zadáno: 15.6.2012)
Atmosféra připomíná krom původního filmu i Trierův Tanec v temnotách. DD využívá stylizaci a muzikálovou formu. Mnohdy falešný zpěv herců ale působí rozpačitě a líný děj nudí. Opakuje se i určitá kýčovitost tématu, laciná sentimentalita, snad převzatá od Kaurismakiho, Triera. DD se dlouhodobě snaží vydělat na trendy věcech, bohužel pro mě dnes zklamání. V tomhle kusu jde spíš o účinek, o vnější formu, snad i o kalkul. Při vší úctě k výkonu Novotného - zisku Radoka moc nerozumím, myslím, že je za ním spíš nekritický obdiv k DD, lobbing scény, či předkládání nenáročného a módního produktu.
(zadáno: 11.6.2014)
75%
Typická britská konverzační komedie, zábavná a s kultivovaným humorem, představení je bez hluchých míst. Herci hráli s nasazením celé 2:45h (i přes úděsné horko), výborně sehraný soubor. Mně osobně možná scházelo jen větší zapojení hudby. Rozhodně ale stojí za vidění.
Byl to příjemně strávený večer.
(zadáno: 15.9.2013)
Zaujalo mě jemnější, ne tak šlehavé zpracování české klasiky, které se mi (i proto) zdálo víc "moravské," baladičtější. Včetně výběru těch lyričtějších z českých hudebních motivů, a taky tlumenějších barev kostýmů, což obojí očekávám u českého folkoru (s prominutím) kapánek uřvanější, než bylo tady.
Skvělá byla Hartlova postava krejčího Fialy, pitoreskního mužíčka, pokřiveného fyzicky i psychicky. Svému typu výborně odpovídal i M. Donutil, který se mi líbil, pokud nesklouzával k projevu Truffaldina ze Sluhy dvou pánů. D. Prachařovi ale podle mě komická role mazaného Habršperka moc nesedla.
(zadáno: 23.1.2012)
Hodnotím pouze na základě shlédnutí tv záznamu.
(zadáno: 11.10.2010)