Divadlo pod Palmovkou [velká scéna]

Encyklopedie akčního filmu

Premiéra: 17.12.2021 | 2:40
Dramaturgie: Ladislav Stýblo. Výprava: Lenka Odvárková. Hudba: Matěj Štesko a citace. Pohybová spolupráce: Karel Basák, Vendula Fialová. Režie: Tomáš Dianiška.
Sci-fi komedie o svobodných lidech v nesvobodné době. Matěj je učitel dějepisu na základce a miluje akční filmy. Vašek miluje všechny holky a hlavně Matějovu ségru. Dnešní večer se jim ale vymkne z kontroly. S pomocí mixéru a plutonia sestrojí červí díru, která vytvoří zkratku v čase a roztočí divoké dobrodružství. Matěj s Vaškem musí přežít v nebezpečném retro světě, kde odevšad útočí zákeřní komouši. Hrdinové mají jen pár hodin na to, aby zachránili svět před zkázou...
15!      
Anketa 2021/22
Pro tuto inscenaci, stejně jako pro všechny ostatní s premiérou od září 2021 do srpna 2022, včetně hereckých výkonů, můžete hlasovat v naší výroční anketě.
Uzávěrka ankety je 10. prosince 2022.
Divadlo pod Palmovkou
Hodnocení inscenace
Redakce
68 %
Uživatelé
78 %
78361000
Chci vidět - přidat do seznamu

Volby

Hodnocení (41)

HODNOCENÍ REDAKCE
Lukáš Dubský  70 %
24.6.2022 | 972 hodnocení
+ souhlasím
75%. Inscenace pokračuje v Dianiškově oblíbeném pohrávání si s popkulturními odkazy i českou historií. Potěší solidní tempo a slušné hlášky, které pobaví nejen milovníky akčních filmů. Vážnější rovina tentokrát nefunguje tak dobře jako u jiných Dianiškových her, vykreslení disentu je tu trochu zbytečně pietní. Co funguje velmi dobře, jsou hudební vsuvky. A rozhodně doporučuji nenechat si ujít Pavlu Gajdošíkovou jako nerda Vaška v těle Lary Croft.
Lukáš Holubec  70 %  Tip Lukáš Holubec
20.5.2022 | 703 hodnocení
+ souhlasím
--- Akčňák po česku --- (více v článku na blogu)
Jan Pařízek  80 %  Tip Jan Pařízek
7.1.2022 | 823 hodnocení
+ souhlasím
Pokud jste vyrůstali na akčních filmech z 80. a 90. let a navíc jste Návrat do budoucnosti viděli více než několikrát, tak si tohle dílo nemůže než užít. Trefných odkazů a scén je zde opravdu nespočet. Též zasazení do doby vzniku Charty funguje dobře a posouvá celou inscenaci i někam trochu dál. Celkové ladění inscenace do stylu daných akčních filmů vychází velmi dobře, hlavně první polovina má skvělé tempo. Ve druhé to místy trochu drhne, lehké zkrácení by úplně neškodilo, ale zase často to vynahradí výborná živá hudební složka. Herecky výtečná hlavně P. Gajdošíková, dále J. Teplý a V. Fialová. Mile rád doporučuji. 75%
Iva Bryndová  60 %
31.12.2021 | 366 hodnocení
+ souhlasím
65% - Ivan Martin Jirous, Václav Havel, Jan Patočka, Mr. Hlad, Chuck Norris či Lara Croft, ti všichni se potkávají v nejnovější inscenaci T.Dianišky, která spojuje akční filmy, jejich zvyklosti, postupy a klišé s realitou 70.let v Československu a se vznikem Charty 77. Červí dírou se postavy dnešních youtuberů a blogerů propadají právě tam a zachraňují svět a historii, kterou svým prvotním zásahem ohrožují. Bláznivá inscenace propojuje mnohé, přidává nadsázku, humor, metafory i výraznou hudební složku - baví. Tentokrát bohužel bez hlubšího zásahu, byť předpokládám, že milovníci akčního filmu si výrazně užijí všech odkazů.
Pavel Širmer  60 %
20.12.2021 | 1816 hodnocení
+ souhlasím
65%. Po „Atomové kočičce“ přišel T. Dianiška s velmi podobným námětem, kdy se hrdinové přenesou do minulosti, resp. socialistického Československa, mj. se v ději znovu mihne i V. Havel. Téma je variováno jiným způsobem, divočeji, drsněji, hororověji. Objevují se reálné i fiktivní postavy, např. starý Brůna ze „Studny“. Dianiška se bohužel dopustil podobné chyby a ve druhé polovině děj bez větší účelnosti zahltil zbytnými zápletkami. Skvělá práce se světly a hudbou, mimořádné nasazení herců. Vtipné akce mají ducha a není jich málo; ani pro ty, kteří viděli „Kočičku“. Autorské režii by však prospěl pohled zvenčí...
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Barka  80 %
26.9.2022 | 287 hodnocení
+ souhlasím
85% Zase neskutečnej úlet, kterej ale skvěle baví. Líbí se mi, že se mladí tvůrci dokáží zabývat i dobou, kterou si sami nemůžou pamatovat a přesto na ni mít jasný názor. Názor, který souzní s tím mým, o to je mi to celé sympatičtější :) Jen jsem čekala, že když už se hlavní postavy převtělily do akčních hrdinů, budou tam ty své akční schopnosti využívat víc, přišlo mi, že na tento fakt se v průběhu děje dost rezignovalo.
7adam7  100 %
23.9.2022 | 25 hodnocení
+ souhlasím
TOP
Lovin  80 %
15.9.2022 | 237 hodnocení
+ souhlasím
Chytré, zábavné, herecky i tématicky skvělé.
Hubert  90 %
7.6.2022 | 15 hodnocení
+ souhlasím
Neskutečný odvaz. Dost šílené, ale obrovsky zábavné divadlo. Přes pár hlušších míst velmi osvobozující zážitek. Dianiška a jeho potrhlá parta si mě naprosto získali.
Čiko  50 %
30.5.2022 | 889 hodnocení
+ souhlasím
45% Většina Dianiškových her mě zaujala více. Tady jsem se také asi nejméně smál. Možná je to tím, že mě akční hrdinové na videokazetách ve své době minuli. Nezasáhlo mě to ani herecky. Navíc mi undergroundová hudba (i když chápu její význam v minulém režimu) nic neříká. Škoda, asi jenom nejsem cílovka...
Karel1964  80 %
20.5.2022 | 45 hodnocení
+ souhlasím
Absolutní bejkárná v nejlepším slova smyslu! Vypadá to jako jedna velká šňůra gagů a blbinek, ale tohle vymyslet muselo dát děsnou práci.
Opravdu super představení. A nejlepší je Havel, který se probere zpět k životu. To je prostě dokonalé!
Pasika  70 %
15.3.2022 | 24 hodnocení
+ souhlasím
75%
Šípal  70 %
1.3.2022 | 130 hodnocení
+ souhlasím
Je to fajn hra, ale ten název je špatně. S akčními filmy to má společného jen pár hlášek bokem. Spíš je to taková česká variace na Návrat do budoucnosti, s muzikálovými čísly. Ale nic "akčního" na tom příběhu není.
Zabiklac  100 %
4.2.2022 | 18 hodnocení
+ souhlasím
EAF je epická. A je také skvělou oslavou 10 let od úmrtí Václava Havla, protože hrdinové (imf, Hlad a jeho ségra) se vrátí v čase a Havla potkají. 33 % MovieZone, 33 % Disent, 33 % Návrat do budoucnosti/Jumanji a 100 % Dianiška. Všichni herci a kapela jsou parádní. Divadelní pop!
Michal1982  60 %
4.2.2022 | 115 hodnocení
+ souhlasím
Dianiškův rukopis nezaměnitelný... Byla to underground jízda... P. Gajdošíková,J.Albrecht a především V. Fialová byly pro mě top. Živá hudba vše skvěle dokreslovala, jen občas by stálo za to trochu ubrat na síle. První půlka byla svižnější.. Druhá již progradovala k vyvrcholení celé akce o poznání pomaleji.
J.anek  60 %
3.2.2022 | 396 hodnocení
+ souhlasím
Za mě poněkud přeceňovaná inscenace o tom, kterak málem nevznikla Charta 77. Mrzí mě akční scény, které choreograf kdovíjak nevymyslel. Jednotlivé nápady jsou luxusní, jenže celek působí nehotově, chtělo by to pevnou režijní ruku. Hudebně je to ovšem parádní. Kromě normalizačních hitů především Magické noci Egona Bondyho od Plastiků, které zpívá Ivan Martin Jirous v podání Jana Teplého.
Jerman  80 %
1.2.2022 | 94 hodnocení
+ souhlasím
Dianiška "at his best": fantaskno, řetězení spletitých crazy situací, nadsázkové metafory. Oproti "pietní" Špinarce, kterou dělal pro Ostravu se zde plně utrhl ze řetěru. Koncept mi připoměl Pusťte Doňu k maturite (také Pod Palmovkou), kde tři mladí lidé se přemístí v devedesátkách v prostoru (z USA do ČR), zde se přemístí v čase ze současnosti do normalizačního ČSSR sedmdesátých let v době vzniku Charty a musí zařídit, aby to dopadlo tak jak má. Spousta herců na scéně, kromě hlavních partů hrají několik rolí, živá muzika. Rozhodně jsem se přes nadstandardní délku představení nenudil.
LavinieCamui  90 %
8.1.2022 | 614 hodnocení
+ souhlasím
Neuvěřitelně zábavné, skvělí herci. Miluji všechny inscenace Tomáše Dianišky, těšila jsem se, ale moje očekávání bylo ještě překonáno. A vynikající Pavla Gajdošíková, která ukázala, že není jen skvělá Maryša a Julie.
Studený Čumáček  70 %
8.1.2022 | 344 hodnocení
+ souhlasím
Fičák. Jak vlastně hodnotit, vždyť mám rozptyl 55-80% a to je sakra hodně! Některé okamžiky vážně trapné, jenže jsem nadšený fanoušek béčkových filmů z konce osmdesátých a začátku devadesátých let a ještě ke všemu vážně miluju historii českého socíku (70., 80., underground... pořád je kde bádat). Mít jen text, budu honit autora jak starý Brůna se sekyrou kolem divadla, ale herecky je to luxusně vytříbené a odzpívané (Muchomůrky bílé, ach!). J. Albrecht, P. Gajdošíková, J. Teplý, V. Fialová, M. Hruška...to je tak krásné, až je někdy i blbé se smát.
Tvidatko  70 %
21.12.2021 | 51 hodnocení
+ souhlasím
Jakože ok, ale přeji si, ať Daniška najde nějaké nové téma.
Každopádně miluju, že Gajdošíková přesídlila do Prahy, je vynikající! A taky jsem se docela zamilovala do Venduly Fialové. Barbarella 2.0 <3 A ty outfity! Láska!
Anca.rambo  100 %
16.12.2021 | 98 hodnocení
+ souhlasím
Viděno na veřejné generálce.
Mělo to všechno.
Dianiška umí na divadlo přenést kus historie s humorem, ale zároveň odcházíte dojatí.
Jako bonus vám herci skvěle i zazpívají.
Axioma  70 %
23.9.2022 | 71 hodnocení
Staradka  70 %
20.9.2022 | 13 hodnocení
Lukáš Sýkora  80 %
15.9.2022 | 30 hodnocení
Lumca  80 %
20.6.2022 | 343 hodnocení
Tylda  60 %
29.5.2022 | 58 hodnocení
Snekac  100 %
30.4.2022 | 191 hodnocení
Unionboy  100 %
30.4.2022 | 327 hodnocení
Xcepek  70 %
3.4.2022 | 619 hodnocení
Dajcik  80 %
27.3.2022 | 233 hodnocení
Kosan  80 %
26.3.2022 | 221 hodnocení
Braddy  80 %
10.3.2022 | 73 hodnocení
Suzana  60 %
8.2.2022 | 303 hodnocení
Kjama  80 %
5.2.2022 | 105 hodnocení
Marťus  80 %
4.2.2022 | 107 hodnocení
Nikoss  80 %
7.1.2022 | 97 hodnocení
Tarbík  90 %
2.1.2022 | 140 hodnocení
Alcha  90 %
21.12.2021 | 128 hodnocení
Eliskamikova  50 %
21.12.2021 | 27 hodnocení
The_Second  70 %
21.12.2021 | 31 hodnocení
Bigboy MN  100 %
18.12.2021 | 30 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.