Městská divadla pražská [Divadlo Rokoko]

Ricky Gervais, Stephen Merchant, Jiří Janků, Petr Svojtka

Kancl

Premiéra: 10.11.2012. Překlad: Jiří Janků, Petr Svojtka. Dramaturgie: Jiří Janků. Scéna: Ondřej Nekvasil. Kostýmy: Zuzana Ježková. Hudba: Vladimír Nejedlý. Režie: Petr Svojtka.
2:30


První jevištní uvedení kultovního seriálu BBC, který je originálním a vtipným pohledem do zákulisí jedné obyčejné kanceláře. „Moderní svět je krutý. Doby, kdy měl každý úředník zajištěno nadosmrti své teplé místečko, jsou nenávratně ty tam. Dnes se nad každičkou kanceláří permanentně vznáší hrozba propouštění. Kdokoliv může být ze dne na den shledán nadbytečným...“
Městská divadla pražská
Hodnocení inscenace
Redakce
63 %
Uživatelé
69 %
Hodnocení redakce
Jiří Landa 70 %
Jiří Koula 60 %
Michal Novák 60 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Jiří Landa 70 %
(zadáno: 23.1.2013, počet hodnocení: 2751)
přínosný / zajímavý komentář
Dvě a půl hodiny příjemné zábavy. Každý z herců se svých kancelářských typů zhostil na výbornou a naštěstí se je nikdo z nich nesnaží přepjatě parodovat nebo dovádět do extrémů. Určitě bych v této souvislosti zmínil J. Hánu a také V. Fridricha, u něhož jsem si díky této úloze uvědomil, jak velké repertoárové rozpětí svých rolí nyní dokáže obsáhnout a navíc být přitom ve všech uvěřitelný.
Jiří Koula 60 %
(zadáno: 14.1.2013, počet hodnocení: 1357)
přínosný / zajímavý komentář
Potvrdila se mi domněnka, že dokumentární formát předlohy by mohl jevišti posloužit lépe než obrazovce. Též oceňuji, že se inscenační tým přidržel britské verze seriálu, již považuji za zdařilejší než její americký remake. Přesto však nevznikl hit, inscenace pobavila, leč dojmy z ní se rychle rozplývají.
Michal Novák 60 %
(zadáno: 15.11.2012, počet hodnocení: 940)
přínosný / zajímavý komentář
Především je nutné ocenit nemalou troufalost Petra Svojtky, když pojal nápad převést na divadlo britský kultovní televizní seriál z firemního prostředí. Jako první na světě. Nápad dotáhl, práva byla přiklepnuta. V podivuhodném sepjetí drastické komiky a trapnosti buduje výslednou hořkou chuť možná i té naší každodenní reality, ačkoli českým reáliím to uzpůsobeno není. Přese všechnu snahu a vytvoření dějového oblouku všemu dominuje poměrně nedivadelní střídání skečů, podobně jako u Pythonů. Vasil Fridrich zahrál na jedničku. Zbývá dodat, že ne vždy britský humor na českém jevišti funguje...
Hodnocení uživatelů:
Alcha 90 %
(zadáno: 19.11.2017, počet hodnocení: 50)
Vyjola 80 %
(zadáno: 19.11.2017, počet hodnocení: 11)
přínosný / zajímavý komentář
Také jsem z prostředí kanclů a proto..skvělé!
Adelafray 60 %
(zadáno: 14.11.2017, počet hodnocení: 13)
Drulik 60 %
(zadáno: 13.11.2017, počet hodnocení: 10)
přínosný / zajímavý komentář
Neveľmi som veril tomu nápadu, seriál človek pozná a bola to celkom odvaha, ale vyšlo to. Dobre som sa bavil.
Suzana 60 %
(zadáno: 19.10.2017, počet hodnocení: 151)
Pavlouš 70 %
(zadáno: 12.8.2017, počet hodnocení: 54)
Terezajirickova 80 %
(zadáno: 24.6.2017, počet hodnocení: 29)
Monule 70 %
(zadáno: 26.3.2017, počet hodnocení: 17)
Radiator 50 %
(zadáno: 24.3.2017, počet hodnocení: 63)
Lukas.cerny 90 %
(zadáno: 12.2.2017, počet hodnocení: 23)
přínosný / zajímavý komentář
Nejlepší komedie za hodně dlouhou dobu. Skvěle pojaté, skvělé výkony - hlavně V.Fridrich a J. Hána, ale i ostatních. Nemám zatím srovnání s původním seriálem, ale za to z vlastní pracovní zkušenosti - podobné trapné atmosféry na pracovišti, o to víc jsem se bavil. (14.10.2016)
Bernardblack 70 %
(zadáno: 12.11.2016, počet hodnocení: 162)
přínosný / zajímavý komentář
Originál Rickyho Gervaise je pro mne kult(ve své době neskutečné zjevení), stejně tak i Brněnská televizní adaptace s Václavem Koptou se povedla(dal hlavní postavě víc lidskosti, takové české"švejkovství"), takže latka byla nastavena proklatě vysoko.Přestože se třeba jako u"Kdo je tady ředitel"nepovedlo, aby divadelní verze přejela tu filmovou, tak je o povedené a vtipné představení, kterému se dobře povedlo zachytit o co v originálu"go"..výborní Fridrich a Hána"jako vždy"palec nahoru:)
Frankovka 80 %
(zadáno: 5.9.2016, počet hodnocení: 198)
Greetchen 50 %
(zadáno: 23.6.2016, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
(17.5.2014)
Janas 60 %
(zadáno: 4.1.2016, počet hodnocení: 17)
Quite-quiet 80 %
(zadáno: 26.12.2015, počet hodnocení: 16)
Luqisek 50 %
(zadáno: 7.9.2015, počet hodnocení: 69)
Brigita Širlová 100 %
(zadáno: 10.5.2015, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Seriál dobře znám a mám ráda. Smutná realita a trapnost vztahů na takovém pracovišti hra dobře vystihla. Ano vulgarismy do toho patřily a ačkoliv jich bylo více než v originále, tak jsem měla dojem, že mají svůj smysl. Připomínalo to hořce české reálie, zvlášť některé charaktery byly lépe zvýrazněny a líbily se více než v originále. Souhlasím, že tento typ humoru není pro každého a jde o to vidět za tyto vjemy a odejít z divadla třeba i smutný, ale plný emocí.
Lucilla 70 %
(zadáno: 24.4.2015, počet hodnocení: 199)
přínosný / zajímavý komentář
75%
V.Fridrich, J.Hana a Z.Kalina - tohle trio zarilo. Ackoli neznam ani jednu verzi serialu (ne detailne, pouze zbezne), tak jsem se bavila. Az me zarazelo, kolik jevistnich forku je tak moc ze zivota. Ac byly vsechny charaktery tazeny do extremu, presne tohle v tom svem kanclu proste najdete. Rada zajdu znovu, tenhle humor mi sednul :-)
Wild 40 %
(zadáno: 8.4.2015, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Byla jsem docela zklamaná. Rádoby vtipné dialogy mi přišly protažené za vlasy.
Marek515 100 %
(zadáno: 23.3.2015, počet hodnocení: 58)
přínosný / zajímavý komentář
Famozni. A to rikam jako horlivy fanousek televizni verze - britske i americke. V. Fridrich, J. Hana a Z. Kalina opakovane dokazuji, ze patri k tomu nejlepsimu, co ceska divadelni komedie momentalne nabizi. Vsichni akteri diky reziserske magii a preciznosti p. Svojtky dokonale ovladaji sve role a presne naplnuji filozofii, s kterou je R. Gervais vytvoril . Tak je treba i zdanlive miniaturni postava skolitele Rowena v bravurne autentickem (az improvizacnim) podani p. Vlacha nezbytnou soucasti celkoveho zazitku. A da se klidne videt i nekolik krat, zadne dve reprizy nejsou uplne stejne:-)
Monulinka 70 %
(zadáno: 5.3.2015, počet hodnocení: 285)
přínosný / zajímavý komentář
V. Fridrich a J. Hána neměli chybu!! Spokojená jsem odcházela především díky nim a dalším hercům. Jistá rozkouskovanost ubírá inscenaci na tempu, přesuny a zatmívačky po dialogu o pár větách už byly ke konci poněkud otravné, ale líp už by to asi nešlo, scéna byla vyřešena skvěle. Humor asi ne pro každého, já se pobavila dobře.
Luciferie 40 %
(zadáno: 7.2.2015, počet hodnocení: 95)
přínosný / zajímavý komentář
Seriál jsem neviděla, ale jako divadelní hra to byl pro mě trošku průšvih.. Napočítala jsem asi tři vtipné momenty v dvouhodinovém trapasu. Britský humor mám ráda, ale Kancl byl pro mě zklamáním.
Tereza.beranova15 80 %
(zadáno: 20.1.2015, počet hodnocení: 27)
přínosný / zajímavý komentář
Kopíruje seriál, ale divadelní forma tomu dává větší spád, trapnost humoru je opodstatněná, ale asi to není pro starší generace. Hra je poněkud vulgární a starší pár vedle nás divadelní sál po přestávce opustil. Není to hra pro každého, ale na můj vkus humor povedený a postava Šéfa je perfektní!
Eviik 80 %
(zadáno: 13.1.2015, počet hodnocení: 227)
přínosný / zajímavý komentář
Před návštěvou představení jsem znala pouze českou verzi seriálu. Divadelní zpracování mě bavilo více. Tvůrci vybrali ze seriálu pouze to nejlepší a tak na rozdíl od seriálu chyběla hluchá místa. Ústřední herecké trio - Fridrich, Hána a Kalina - nezklamalo. Všichni tři pánové odvedli velmi dobrý výkon. Kancl se zařadil mezi inscenace, na které ráda zajdu opakovaně.
AlenaV. 90 %
(zadáno: 17.12.2014, počet hodnocení: 7)
Ekdar 70 %
(zadáno: 17.11.2014, počet hodnocení: 13)
Edna E 10 %
(zadáno: 24.10.2014, počet hodnocení: 24)
přínosný / zajímavý komentář
Představení mi neoslovilo vůbec ničím. Hra bez překvapení, zaujetí a bohužel i vtipu, nebo jsem nebyla schopna ho pochopit (až na dva kusy černého humoru). Ani herecké výkony mi nezaujaly natolik, abych si neprohlédla stop divadla. Poslední minuty jsem nedodívala, což se mi stalo poprvé. Nejsem typ diváka takovéto inscenace. Ovšem byli tací, kteří se perfektně pobavili. Já dále nedoporučím.
Bacraj 70 %
(zadáno: 3.10.2014, počet hodnocení: 164)
Aleš K 90 %
(zadáno: 11.6.2014, počet hodnocení: 22)
přínosný / zajímavý komentář
Přisprostlé, ale do hry to sedí a některé vtipy (a často černý humor) se mi doslova zaryly do paměti a kdykoliv si na ně vzpomenu, znovu se zasměji. Charakter postav je až "přehráván", čímž jsou ovšem pěkně zdůrazněny typy, které se v každém takovém prostředí vyskytují. Podlejzák, tupá blondýna, ambiciózní mladík či chytrá a pracovitá, ale neuznávaná žena. Z komedie člověku nakonec až mrazí, ale víc nebudu říkat. Doporučuji.
Jenda.matousek 60 %
(zadáno: 25.4.2014, počet hodnocení: 309)
přínosný / zajímavý komentář
Fridrich + Hána vynikající, ostatní jim také zdárně sekundují, i když v některých rolích není příliš co hrát. Seriálovou předlohu to nezapře, jde vlastně o vytváření jakýchsi gagů, většinou dobře vypointovaných, s černým humorem, což ovšem přispívá k určité nekompaktnosti a roztříštěnosti celku. Moc hluchých míst se nenašlo, snad jen část se školením byla trochu rozvláčnější. Větší ukázněnost herců by nebyla na škodu.
Dr.mvdr 70 %
(zadáno: 15.1.2014, počet hodnocení: 71)
Adela_H 70 %
(zadáno: 2.1.2014, počet hodnocení: 56)
Dr_Bilo 80 %
(zadáno: 6.6.2013, počet hodnocení: 16)
PetiRe 60 %
(zadáno: 5.6.2013, počet hodnocení: 43)
Poristm 60 %
(zadáno: 30.5.2013, počet hodnocení: 81)
Vladimír10 20 %
(zadáno: 28.5.2013, počet hodnocení: 332)
přínosný / zajímavý komentář
Jako již poněkolikáté musím zmínit, že takto převulgarizovaná jevištní adaptace nepatří na prkna žádného prestižního divadla. Nehodila by se snad ani do avantgardních divadel. Po herecké stránce není představení též žádným zázrakem. Všichni účinkující přehrávají ostošest. Extrémem je však odporné neherectví R. Kalvody, S. Lehkého a překvapivě i V. Fridricha. Dle ostatních komentářů nejspíš nejsem zrovna nejvhodnějším divákem pro tento typ inscenací, ale zase nejsem zas takový sprosťák jako autorská dvojice Janků-Svojtka, která většinu svých dramatizací obohacuje o ony nepoživatelné vulgarismy.
Lumca 60 %
(zadáno: 16.4.2013, počet hodnocení: 262)
Verena 70 %
(zadáno: 23.3.2013, počet hodnocení: 66)
Ala 90 %
(zadáno: 22.3.2013, počet hodnocení: 91)
Kos_Lukas 90 %
(zadáno: 28.11.2012, počet hodnocení: 31)
Hannah21 70 %
(zadáno: 22.11.2012, počet hodnocení: 142)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenaci bych dala 60 %, ale výkon Fridricha hodnocení zvýšil, v roli šéfa je prostě geniální. Z ostatních bych vyzdvihla Hánu a Kalvodu. Scéna dobře vystavěná, umožňující rychlé změny. Inscenace dobře reflektuje nešvary současné společnosti, bohužel některé situace byly dovedeny do velkých extrémů.
Marek Příbramský 90 %
(zadáno: 21.11.2012, počet hodnocení: 18)
přínosný / zajímavý komentář
Velká odvaha, opět projev novátorství. Kdo dělá v kanclu, kdo je pod manažerským terorem, ví o čem to je, nuda , oplzlost, naschvály. To je zde ve vkusném hávu. Výsledkem je příjemná zábava.Zajímavá je dynamická scéna. Herecké výkony bezchybné. Fridrich a Hánou si to opravdu užily. Kalina, Hájek i Horńáčková potvrzují, jakou jsou výbornou akvizicí pro MDP.
Svojtka a Janků opět nezklamali. Myslím, že tento zábavný kus nikoho nezklame. Doporučuji.
Sofie 60 %
(zadáno: 20.11.2012, počet hodnocení: 30)
přínosný / zajímavý komentář
Velmi dobře zahrané a krom vtipných situací by se našlo i něco k zamyšlení. Jen Tim, kterého hraje Zbigniew Kalina udělá na konci představení pro mě trochu nečekaný názorový kotrmelec. Dobrou zábavu mi hodně pokazily zbytečné vulgarismy a sexuální narážky (zvlášť v první polovině představení), ale to je bohužel znamení dnešní doby. Škoda.
Brouček 70 %
(zadáno: 18.11.2012, počet hodnocení: 76)
přínosný / zajímavý komentář
Humor značně břitký, o komičnost rozhodně nebyla nouze :-) Některé charaktery dovedeny do extrému, ale nějaká ta paralela s normálním životem se taky našla.
Blumarik 80 %
(zadáno: 6.11.2012, počet hodnocení: 168)
přínosný / zajímavý komentář
špičkové herecké výkony, ostrý humor a super gagy. Nedá mi to, než vyzvednout herce jednotlivě - Vasil Fridrich hraje šéfa Davida s naprostou lehkostí, Jirka Hána jako teamleader Gareth nemá sebemenší chybku, Zbyšek Kalina má roli šitou na míru, Robert Hájek v sobě skrývá pořádnou dávku talentu, Verča Janků se bravurně poprala s rolí na vozíku, Standa Lehký ukázal, že taky umí, Henrieta Hornáčková je dokonale roztomilou sekretářkou a Radim Kalvoda umí udělat i z malé role kvalitní herecký výkon.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.