Malostranská beseda

Hedwig a její Angry Inch

Premiéra: 17.2.2022 | 1:45x
Koprodukční inscenace Malostranské besedy a Freedom Production.
Překlad: Pavel Košatka, Petr Soukup. Dramaturgie: Jaroslav Panenka. Výprava: VECIZVECI.CZ. Hudební spolupráce: Jiří Vidasov. Choreografie: Tomáš Smička. Režie: Pavel Košatka.
Česká premiéra kultovní broadwayské show. Napůl stand-up, napůl rockový koncert. Napůl divadlo, napůl zpověď. Napůl žena, napůl muž. Napůl vás rozesměje, napůl rozbrečí, napůl ji budete milovat a napůl nesnášet. Ale i ona, jako kdokoli z nás, touží po jediném - najít svou druhou polovičku... „ To je Hedwig, seznamte se. Přijela vám říct, že ať jste, kdo jste, nikdy na to nejste sami.“
15!    
Malostranská beseda
Hodnocení inscenace
Redakce
77 %
Uživatelé
73 %
náš tip
Tip od redaktorů: Pavel Širmer, Helena Grégrová, Iva Bryndová  Tip od redaktorů: Pavel Širmer, Helena Grégrová, Iva Bryndová  Tip od redaktorů: Pavel Širmer, Helena Grégrová, Iva Bryndová
73131000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 70 % Tip Pavel Širmer
Helena Grégrová 80 % Tip Helena Grégrová
Iva Bryndová 80 % Tip Iva Bryndová
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
9.8.Út20:00prodej se připravuje
11.8.Čt20:00prodej se připravuje
9.8.Út20:00 
prodej se připravuje
11.8.Čt20:00 
prodej se připravuje

Volby

Hodnocení (16)

HODNOCENÍ REDAKCE
Pavel Širmer  70 %  Tip Pavel Širmer
(zadáno: 21.4.2022, počet hodnocení: 1787)
+ přínosný / zajímavý komentář
První české uvedení nezaměnitelného hudebního díla našlo příhodný prostor v Malostranské besedě, jako stvořené pro jeho osobitost. Zvládnuté hudební nastudování s živým doprovodem zdobí zpěv R. Tomeše v mimořádně náročném partu, pěvecká „podpora“ V. Příhodové je třešinkou na dortu. Ani v mluvených pasážích připomínajících stand-up R. Tomeš neselhává, i když je v nich o poznání méně jistý. Nedostatky v režii či dramaturgii se najdou, nicméně žánr jistou rozvolněnost tvaru připouští. Zkusme přimhouřit oči a načerpat energii tím, že se necháme vtáhnout, bavit a okouzlovat atmosférou ojedinělého zážitku.
Helena Grégrová  80 %  Tip Helena Grégrová
(zadáno: 16.3.2022, počet hodnocení: 1500)
+ přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Tohle je zkrátka tak úplně jiné: neprvoplánové, nemainstreamové, ale současně emočně silné a tak nějak otevřené každému diváckému srdci, které se nebude zdráhat vstřícně naladit na dané téma. Vynikající Roman Tomeš i Vendula Příhodová jsou jednoznačně trefou, svým postavám odevzdávají očividně vše. Celkově to má spád a šmrnc, energie mezi jevištěm a hledištěm funguje na výbornou. A speciální potlesk i pro hudebníky, šlape jim to skvěle.
Iva Bryndová  80 %  Tip Iva Bryndová
(zadáno: 26.2.2022, počet hodnocení: 347)
+ přínosný / zajímavý komentář
Show na pomezí divadla, konkrétně muzikálu, rockového koncertu a stand-upu, která stojí a padá na hudebním nastudování a skvělých výkonech Romana Tomeše a Venduly Příhodové. (více v článku na blogu)
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Jana Králová  90 %
(zadáno: 13.6.2022, počet hodnocení: 19)
přínosný / zajímavý komentář
Žánr, který si své místo na naší divadelní scéně ještě hledá. Hedwig je však důkazem, že na naší scénu rozhodně patří. Velice zdařilá a odvážná inscenace, jež předčila mé očekávání. Roman Tomeš podává naprosto excelentní výkon - jak pěvecky, tak herecky, v poloze, ve které ho ještě neznáme. Ani Vendula Příhodová nezůstává s jejím výkonem pozadu. I prostor Malostranské besedy této hře neskutečně sluší. Klobouk dolu před všemi z tvůrčího týmu. Doporučuji.
Kjama  90 %
(zadáno: 8.6.2022, počet hodnocení: 105)
přínosný / zajímavý komentář
Seznamte se s Hedwig, nádhernou a talentovanou dámou? z Berlína. Přijela do Prahy kvůli kráse města (a pana Hřiba), ale také povědět nám svůj příběh. Budete se smát, ale také budete hodně plakat. Toto je, vážení, sólo pro Romana Tomeše. Zůstala jsem bez dechu... Neuvěřitelný výkon, ta ženskost a křehkost snoubená s kulturním undergroundem, citlivé a zároveň hnusně drsné. Dnes jsem dala dvakrát standing (i mimo oficiální konec), příště budu stát celé představení... Děkuji!
Čiko  90 %
(zadáno: 30.5.2022, počet hodnocení: 852)
přínosný / zajímavý komentář
85% Famózní a strhující show, která graduje v každé minutě, s každým výstupem a s každým songem. Těžko si představit lepší obsazení. Roman Tomeš má sice malou rezervu v mluvených pasážích, ale jeho image, choreografie a zpěv jsou odzbrojující. S lehkostí se pohybuje v daných mantinelech, nepřehrává, nekarikuje, není zbytečně afektovaný. Vendula Příhodová se zdá být zezačátku jen do počtu, ale časem dostane prostor, a když to na konci rozbalí, všem padá brda. Není to možná úplně typické divadlo, ale je to skvělá zábava...
Martin21  90 %
(zadáno: 24.5.2022, počet hodnocení: 416)
přínosný / zajímavý komentář
V rámci žánru jakési alternativní show hodnotím jako naprosto strhující. Inscenaci vládne tělem/zpěvem/duší Roman Tomeš. Úctyhodný výkon udržující svou postavu tak, aby byla extravagantní a zároveň citlivou bytostí a nezklouzává k pitvoření se. Vendula Příhodová ve své malé roli opět dokazuje, že je mimořádnou zpěvačkou naší muzikálové scény. Kapela předimenzovaná, ale to je zde účelem. Lightdesign též povedený. Předloha samotná je zajímavým příběhem jedné (ne)šťasné ženy a muže v jedné osobě. Stojí za vidění.
Rejpalka  60 %
(zadáno: 5.5.2022, počet hodnocení: 145)
přínosný / zajímavý komentář
Čekala jsem průser a byla jsem příjemně překvapená. Ačkoli nemám ráda Romana Tomeše, jako Hedwig si mě získal. Bylo to zábavné, skvěle zazpívané (VENDULA PŘÍHODOVÁ TOP herecky a pěvecky). Živá kapela, koncertní atmosféra. Překlad mi nějak nevadil. Komu nevadí až extrémní stroboskopické efekty a extrémní hlasitost, nechť přičte 20%.
Michal1982  70 %
(zadáno: 11.4.2022, počet hodnocení: 107)
přínosný / zajímavý komentář
Příjemné překvapení na české muzikálové scéně .. něco mezi muzikálem, stand-up show a živým koncertem. Klobouk dolu před pěveckými výkony obou postav a jedničku s hvězdičku za kapelu! Přesto mi u Hedwig chybělo trošku to, co by z ní dělalo opravdu DIVU a ten kontrast mezi jejím niterním světem a tím,jak se prezentuje navenek. Každopádně má Roman můj obdiv, jak se s touto vyzvou popral?.Finále mě pohltilo! Závěrem - klubová scéna české verzi Hedwigy sluší!
Tvidatko  40 %
(zadáno: 18.3.2022, počet hodnocení: 51)
přínosný / zajímavý komentář
Můj názor byl příliš dlouhý, tak jsem ho napsala do blogu,
tl;dr Hedwig má být osobnost. Ikona a tak trochu trash. Tomeš se možná snaží, ale tuto kombinaci jsem v něm nenalezla. Hlasově je v úplně jiném žánru (narozdíl od Venduly Příhodové, která to celkem zachraňuje - MILUJU). (více v článku na blogu)
Guildenstern  70 %
(zadáno: 27.2.2022, počet hodnocení: 360)
přínosný / zajímavý komentář
Pozitivní dojmy z premiéry převažují. Je to zejména dobře vybraným prostorem, kvalitní produkcí, živou kapelou, dobrým zvukem a hlavně energií, která z jeviště proudí. Výborná V. Příhodová a také Roman Tomeš, na jehož bedrech to celé stojí. I když tato role pro něj byla spíše protiúkol (jistě by se našlo mnoho "příhodnějších" interpretů), pere se s tím se ctí, pěvecky není co vytknout. Myslím, že si ale tvůrci měli ujasnit, kým vlastně má Hedwig být, jak ji chtějí vykreslit, co má publiku dnes sdělit. Filmové pojetí J.C.Mitchella je mnohem komplexnější a vlastně nedostižné. (více v článku na blogu)
Domi.Mac  20 %
(zadáno: 18.2.2022, počet hodnocení: 71)
přínosný / zajímavý komentář
Představení nemá s divadlem moc společného, ač se Tomeš brání srovnání s travesti show, tak právě tu dělá. Žádná niternost z něj nepryští, jen touha po bulvární exhibici. Možná absencí režie či Tomešovými hereckými nedostatky se Hedwig stala ukázkou toho, co sama kritizuje. Ztvárnění umělkyně tímto způsobem označuji za nekorektní, inscenaci jenom za nedobrou. Za kapelu a Příhodovou dávám 20%.
Kjell  90 %
(zadáno: 18.2.2022, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
100% jsem nedal jen proto, abych mohl příště přidat, jestli Roman Tomeš přijde ještě s něčím takhle dokonalým. A nejen on. Stejně skvělá Vendula Příhodová, kapela... Moderní divadlo, které má náboj, skvělou hudbu, vtip, emoce. Ta energie mi vydrží ještě dlouho. Poklona.
RaB  60 %
(zadáno: 17.2.2022, počet hodnocení: 226)
přínosný / zajímavý komentář
Představení naprosto postrádá režijní vedení - je to opravdu jen koncert a činoherní pasáže byly degradovány na vyprávění. Bohužel Roman Tomeš (ačkoliv vše zazpíval skvěle), tak v sobě nemá tu divu a drzost, kterou by Hedwig měla mít. Občas byl na hranici travesti.
Vrchol celého představení přichází v závěru, kdy se k mikrofonu dostane na sóla Vendula Příhodová - naprosto perfektní! Má v sobě tu energii, kterou to chce. Díky za její část!
Nepříliš povedené jsou kostýmy - vypadají hodně lacině a paruky ve 2. části už toho asi zažily hodně.
Dawson321  90 %
(zadáno: 29.3.2022, počet hodnocení: 99)
HodnaTeta  90 %
(zadáno: 15.3.2022, počet hodnocení: 106)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.