Divadlo D21

Emil čili O Háchovi

Premiéra: 3.6.2021 | 1:30x
premiéra bez diváků v březnu 2021
Dramaturgie: Tomáš Jarkovský. Výprava: Karel Czech. Hudba: Daniel Čámský. Režie: Jakub Vašíček.
Uplynulo 75 let od smrti třetího československého prezidenta Dr. Emila Háchy. Ten zemřel při čekání na soud v nemocnici pankrácké věznice, aby byl posléze při neveřejném obřadu pohřben na vinohradském hřbitově do neoznačeného hrobu jako zavrženíhodný kolaborant a zrádce národa. Až po sametové revoluci se pak dočkal aspoň částečné rehabilitace, spory o jeho osobnost se však vedou dál a znovu se rozhořely právě u příležitosti výročí jeho úmrtí. Lze je ale vůbec někdy definitivně a spravedlivě rozhodnout? A co tyto diskuse vypovídají o dnešku a o nás samých...?
Divadlo D21
Hodnocení inscenace
Redakce
75 %
Uživatelé
80 %
8061000
Hodnocení redakce
Iva Bryndová 70 %
Lukáš Dubský 80 % Tip Lukáš Dubský
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
11.1.Út19:30D21vstupenky
11.1.Út19:30 vstupenky
D21

Volby

Hodnocení (8)

HODNOCENÍ REDAKCE
Iva Bryndová  70 %
(zadáno: 18.11.2021, počet hodnocení: 299)
+ přínosný / zajímavý komentář
Tvůrci se rozhodli zlepšit povědomí o třetím československém prezidentovi a všem, co udělal či se snažil udělat dobrého - v podstatě mu vystavět obhajobu. Využití kabaretních prvků, písniček i klaunů, které stvořili V+W a kterým obsazené herečky vdechly život, a kontrastně k nim klidný, uměřený projev P.Reifa vytvářejí velmi povedenou inscenaci, jejíž zábavné a příjemné plynutí narušuje až výstup klavíristy - dlouhý a ukřičený. Divák si jej snadno představí jako typický hospodský výstup při hádce místních štamgastů, v němž padají zajímavé myšlenky, jenže právě formou tuto jinak až do konce v podstatě lehkou inscenaci ruší.
Lukáš Dubský  80 %  Tip Lukáš Dubský
(zadáno: 9.6.2021, počet hodnocení: 898)
+ přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Povedená inscenace, která se soustředí na klíčové okamžiky života protektorátního prezidenta Emila Háchy, aniž by při tom byla zbytečně didaktická. Šťastným nápadem bylo vyprávět příběh po vzoru forbín Voskovce a Wericha, upravené písně Osvobozeného divadla rovněž zdařile posunují děj. Inscenaci neschází hravost, zajímavě použita je i hudba. Tvůrci se snaží vžít do pocitů Háchy, zjistit, jaké měl možnosti, lidsky pochopit jeho chování v době války i příčiny jeho fyzického úpadku. Dokáží vyhmátnout i zajímavá fakta. Více v recenzi
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Vladimír Rogalewicz  70 %
(zadáno: 8.11.2021, počet hodnocení: 675)
přínosný / zajímavý komentář
Hlavní kredit za otevření tématu. Také celkové pojetí představení je jeho plusem, je dobře zvládnuté a rozhodně přínosné. Nicméně celé představení příliš tlačí na pilu, což je zvláště rušivé v jeho druhé polovině. A spojení Háchova osudu s poúnorovým komunismem, to už je skutečně za hranou; proboha proč?
Barčí  90 %
(zadáno: 28.6.2021, počet hodnocení: 15)
přínosný / zajímavý komentář
Rukavice. Na to nikdy nezapomenu. Skvělé!
Ivo Železný  60 %
(zadáno: 5.6.2021, počet hodnocení: 282)
přínosný / zajímavý komentář
Československý prezident pro dobrotu na žebrotu. Když se obětoval, všichni v čele s Benešem ho velebili, a později všichni v čele s Benešem proti němu šířili nenávist. V rámci možností dobře zpracované, ale možností moc nebylo.
Gimli35  80 %
(zadáno: 4.6.2021, počet hodnocení: 109)
přínosný / zajímavý komentář
Inscenace je Háchovi po zásluze nakloněna, nenápadná velikost jeho osobnosti výborně vynikne v závěrečné konfrontaci s bezvýznamným pletichářem MZ. Skvělý nápad s průvodci V+W v provedení I. Machalové a H. Mathauserové, které se dobře zhostily i zpěvu jejich písní. P. Reif v náročné roli Emila Háchy (ad.) obstál, jen občas neuhlídal mimiku. Hudba charismatického D. Čámského dobře pasující, s mnoha rafinovanými narážkami (např. Bugatti step).
Ivan Andrejevič Bubnov  90 %
(zadáno: 4.6.2021, počet hodnocení: 56)
Stanislav Šoustek  90 %
(zadáno: 19.10.2021, počet hodnocení: 4)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.